ECHINACEA – utilizări terapeutice aprobate de experți

Concluzia recenziilor arată că echinacea trebuie folosită ca tratament și nu ca mijloc profilactic (de prevenire) a bolilor.

Această plantă este eficientă în reducerea duratei și severității simptomelor, însă numai sub anumite forme de administrare.

Echinacea

Echinacea este folosită pentru prevenirea și tratarea răcelii comune, a gripei, a infecțiilor tractului respirator, pentru creșterea funcției generale a sistemului imunitar și tratarea candidozei vaginale.

Există dovezi care arată că echinacea este o terapie de încredere pentru susținerea persoanelor cu candidoză recidivantă, îndeosebi atunci când terapia antigungică nu este eficientă.

Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că extractele de echinacea au stimulat funcția imună la pacienții cu imunitatea celulară scăzută și la persoanele normale.

Literatura clinică susține tratamentul simptomelor de răceală, gripă și infecții respiratorii. Studiile recente nu susțin însă utilizarea sa ca agent preventiv.

Studiile au arătat că echinacea și compușii săi afectează sistemul imunitar fagocitar, nu și sistemul imunitar dobândit în mod specific.

Utilizări interne:

Echinacea oferă susținere în tratamentul răcelilor și infecțiilor cronice ale tractului respirator și tractului urinar inferior.

Utilizări externe:

Această plantă poate fi folosită în rănile care se vindecă greu și în ulcerații.

Experimentele pe animale și pe oameni au arătat că preparatele cu echinacea administrate intern sau extern au produs efecte imune prin creșterea numărului de celule albe de sânge (leucocite) și celulele splinei au crescut.

_____________________________

MODURI DE ADMINISTRARE

• 0,9 g de rădăcină de plantă de mai multe ori pe zi, pentru ceaiuri și alte preparate de uz intern;
• infuzie din 0,9 g de rădăcină în 150 ml de apă clocotită, de mai multe ori pe zi, între mese;
• tinctură – 30-60 de picături, de 3 ori pe zi.

_____________________________

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Persoanele care suferă de boli sistemice progresive, precum tuberculoză, leucoză (leucemie), coleganoză sau scleroză multiplă trebuie să evite consumul de echinacea.

Nu este indicată administrarea preparatelor pe bază de echinacea la persoanelor cu tendință spre alergii, în special alergii la plantele din familia Asreraceae, din care fac parte coada-șoricelului, păpădia, cicoarea și floarea-soarelui.

Echinacea nu trebuie utilizată de femeile gravide sau de diabetici.

Preparatele cu echinacea nu trebuie folosite intern mai mult de 3 săptămâni, și nu mai mult de 8 săptămâni extern.

_____________________________

Surse:

1. Percival SS., Use of echinacea in medicine, Biochem Pharmacol. 2000 Jul 15;60(2):155-8: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10825459

2. American Botanical Council, Echinacea Purpurea herb: http://cms.herbalgram.org/commissione/Monographs/Monograph0088.html

3. American Botanical Council, Echinacea Purpurea root: http://cms.herbalgram.org/expandedE/EchinaceaPurpurearoot.html?ts=1541078586&signature=104147a2d94e123003bc0c2ef8a41ee9

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.