ECHINACEA – un ANTIBIOTIC vegetal universal remarcabil
Doctorul biolog român Virginia Ciocan citează clasificarea acestei plante remarcabile de către alți autori ca un antibiotic natural ce poate fi folosit în numeroase tipuri de infecții.
Echinacea este utilizată în scop medicinal de secole în fitoterapia din întreaga lume. Efectele sale preventive și curative deosebite se datorează substanțelor cu proprietăți antivirale, antimicotice, antiinflamatoare și imunomodulatoare.
Este considerată unul din primele remedii naturale pentru creșterea imunității. Preparatele din Echinacea au efecte stimulente impresionante asupra funcțiilor celulelor imunitare, a macrofagelor și a neutrofilelor.
Din acest motiv Echinacea este recomandată ca măsură de prevenire a infecțiilor bacteriene și virale deopotrivă.
Capacitatea ei de a lupta cu boala este impresionantă. Este o plantă adaptogenă, care ajută organismul să reziste mai ușor la atacuri.
Acționează atât în mod profilactic, cât și curativ. În primul rând, această plantă crește rezistența membranelor celulare, împiedicând astfel trecerea microbilor de bariera celulară.
În cazul în care microorganismele infecțioase au pătruns deja în corp, Echinacea activează sistemele de auto-apărare ale organismului și ajută la eradicarea lor.
Mai mult decât atât, Echinacea scurtează durata unei boli datorită faptului că împiedică multiplicarea virusurilor și a bacteriilor. Datorită acestui efect, planta încetinește progresia bolii și reduce semnificativ simptomele.
Prezintă o activitate antibacteriană importantă, atât împotriva bacteriilor, cât și a fungilor și a paraziților. Din acest motiv preparatele care conțin Echinacea sunt utile în orice tip de infecție.
Datorită efectelor de stimulare a celulelor autoimune, Echinacea combate inclusiv formarea tumorilor.
______________________________________________________________________________________________________
Recomandări terapeutice
Grație proprietăților sale terapeutice uimitoare, nu este de mirare cât de lungă este lista bolilor în care este indicată:
– răceli, gripe
– rino-sinuzite
– otite
– faringite
– traheo-broniște
– deficiențe imunitare
– infecții diverse
– boli autoimune
– hepatite virale
– ulcer gastric cu Helicobacter pylori
– candidoze uro-genitale
– poliartrită reumatoidă
– boli reumatice
– scleroză multiplă
– boli cauzate de stres
– boli neuropsihice
– cancere
– HIV-SIDA
– zona zoster
– eczeme
– ulcer varicos
– psoriazis
– lupus eritematos
______________________________________________________________________________________________________
Moduri de administrare
Echinacea se poate administra sub formă de:
• infuzie – preparată din 2 lingurițe de plantă și 100 ml de apă clocotită; se lasă 15 minute, apoi se strecoară; se bea în cantități mici, la fiecare 2-3 ori, nu mai mult de 300 ml pe zi;
• pulbere – se ia câte 1 linguriță, de 3 ori/zi; pulberea se ține sub limbă câteva minute, apoi se înghite cu multă apă;
• tinctură – 2-6 picături de 2-3 ori pe zi la copii, sau 1 linguriță de 2-3 ori pe zi la adulți, înainte de masă; o cură durează 4-6 săptămâni.
Datorită faptului că mărește imunitatea, poate fi folosită în orice tip de boală infecțioasă, de la cele care vizează aparatul respirator, până la cele care se adresează aparatului uro-genitale.
O cură (de fortificare sau de tratare) nu trebuie să depășească 1 săptămână. Tratamentul prelungit cu Echinacea poate suprasolicita sistemul imunitar.
Pentru creșterea imunității se recomandă cure de 30 de zile, pe parcursul căreia planta se administrează 7 zile consecutiv, apoi se face pauză.
______________________________________________________________________________________________________
Precauții și contraindicații
Preparatele cu Echinacea sunt contraindicate copiilor mai mici de 2 ani, iar la copiii mai mari și la persoanele care au depășit vârsta de 65 de ani se recomandă preparate cu o concentrație mai mică de plantă.
Persoanele alergice la plantele din familia Asteraceae – gălbenele, crizanteme, coada-șoricelului, margarete, pot fi alergice și la echinacea. Dacă în urma administrării acestei plante apar reacții adverse, precum mâncărimi, dificultăți respiratorii, lăcrimare, dureri de stomac, greață sau vomă, se va stopa tratamentul.
______________________________________________________________________________________________________
Sursă: Dr. Virginia Ciocan, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptagene, Echinacea, Editura Universitară, București, 2012, pp. 59-65
Scurt şi la obiect ! Mulțumim pentru perioada administrării , varstei şi plajei imense .Doamne ajută pentru bogatia plantelor !
Este extraordinara planta aceasta