Leurda tratează virozele de primăvară – rețetă medicinală mănăstirească

Buruienile care cresc prin păduri și grădini la început de primăvară sunt adevărate oaze de vindecarea.

Leurda este una din cele mai apreciate plante-medicament de nutriționiști și fitoterapeuți deopotrivă.

Leurda trateaza virozele de primavara – reteta medicinala manastireasca

Leurda trateaza virozele de primavara – reteta medicinala manastireasca

Leurda – medicamentul din mijlocul naturii

Leurda este menționată în enciclopedia realizată de botanistul grec Dioscorides.

Acesta descrie eficacitatea ei în curățarea și detoxifierea organismului.

Calmează stomacul deranjat.

Are efecte antibacteriene. Curăță stomacul de microbi și bacterii.

Citește și – Mâncați leurdă – curăță sângele, plămânii, ficatul și intestinele!

Protejează împotriva bolilor cronice, inclusiv a cancerului.

Are efecte diuretice și diaforetice.

Ajută la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.

Face parte din aceeași familie cu usturoiul și ceapa. Mai este numită și „usturoiul sălbatic”. Nu este deci de mirare de ce are atât de multe calități.

Citește și – Leurda are proprietăți remarcabile imunitare, anticolesterol și antitumorale

Plantă de leac pentru virozele de primăvară

Este leacul ideal pentru răcelile care apar la schimbarea anotimpului.

Primăvara, temperaturile sunt destul de instabile și organismul este mai predispus la afecțiuni respiratorii.

Leurda este un antiviral natural, deosebit de eficient împotriva virozelor de primăvară.

În cartea „Leacuri și Rețete Mănăstirești” există o rețetă interesată pe care vă sugerăm să o încercați la nevoie.

Este vorba despre un macerat de leurdă, preparat după o metodă folosită în mănăstirile din Europa.

Macerat de leurdă contra virozelor – rețetă

Ingrediente

  • 200 g de leurdă proaspătă
  • 1 litru de vin roșu natural

Mod de preparare

De la leurdă se folosesc frunzele verzi, proaspăt culese. Acestea se spală, se usucă și se rup bucăți.

Se pun într-un borcan de sticlă. Peste ele se toarnă vinul și se apasă cu o lingură de lemn.

Planta trebuie să fie scufundată și acoperită complet cu alcool.

Se pune capacul și se închide ermetic.

Leurda se lasă să se macereze în vin vreme de 10 zile. Este bine să ajutați procesul de extragere a principiilor active din plantă agitând borcanul de 2-3 ori pe zi.

La finalul perioadei de macerare, vinul se strecoară, iar plantele se aruncă.

Se transferă în sticle de culoare închisă și se păstrează în frigider sau într-un loc răcoros.

Agitați recipientul înainte de utilizare.

Mod de administrare

Maceratul de leurdă se consumă în doze terapeutice, la fel ca vinurile medicinale.

Se ia câte 1 lingură, de 3 ori pe zi. Administrarea se face înainte de mesele principale.

Cura durează 14 zile. Ajută inclusiv la creșterea imunității și a rezistenței la răceli și boli.

Efecte terapeutice

Leurda întărește imunitatea. Previne răcelile și gripa.

Curăță și eliberează căile respiratorii de secreții.

Este expectorantă și antiseptică. Calmează durerile faringiene.

Reduce tusea ajută la ameliorarea bronșitei.

Maceratul de leurdă poate fi consumat în caz de:

  • faringită
  • laringită
  • tuse
  • viroze
  • afecțiuni respiratorii de primăvară

Vinul de leurdă acționează și ca un tonic sangvin, general.

Citește și – Leurdă infuzată în oțet – un produs alimentar și terapeutic valoros 

Alte afecțiuni în care a fost utilizată leurda în medicina tradițională:

  • dureri de dinți
  • viermi intestinali
  • răceli
  • dureri în gât
  • astm
  • infecții pectorale
  • afecțiuni pulmonare
  • tuberculoză
  • indigestie
  • afecțiuni renale
  • reumatism
  • sciatică
  • cheaguri de sânge

Un proverb din secolul al 17-lea spune:

„Mâncați praz în martie și leurdă în mai și în restul anului medicii pot merge la joacă”.

Atenție, această plantă, la fel ca usturoi, subțiază sângele. Din acest motiv se impune precauție la cei care iau medicamente anticoagulante.

Surse articol:

1. Mariana Borloveanu, Leurda, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Vol. 2, Editura Lumea Credinței, București, 2019, p. 124
2. John Staughton, Surprising benefits of wild garlic (Allium ursinum), Organic Facts: https://www.organicfacts.net/wild-garlic.html
3. Eat Weeds, Wild garlic or ramsons – a foraging guide to its food, medicine and other uses: https://www.eatweeds.co.uk/wild-garlic-allium-ursinum#Health_Benefits_Of_Wild_Garlic

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.