Pastă de leurdă și semințe, fără ulei
Pasta de leurdă este o delicatesă în perioada Postului Mare. Se poate prepara fără ulei deloc, după cum spune Tipicul bisericesc, folosind în schimb oleaginoase sau semințe.
Eu am optat pentru un amestec de arahide și semințe de floarea-soarelui. Voi puteți folosi nuci românești, caju, semințe de dovleac, cânepă etc.
Pe lângă leurdă se pot adăuga și alte verdețuri, precum frunze de spanac sau pătrunjel. Leurda poate fi combinată foarte bine cu leguminoase fierte, precum fasole, năut sau linte. Pasta va ieși mai cremoasă și sățioasă.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de post cu leurdă pe care vă recomand să le încercați:
Pesto de leurdă și nuci – rețetă fără ulei
Chiftele de năut și leurdă – super-aromate și crocante!
Fasole bătută cu leurdă de uns pe pâine la micul-dejun!
Drob de post cu ciuperci și leurdă (rețetă)
Pastă de leurdă și semințe, fără ulei - rețetă
Ingredients
- 70 g de leurdă proaspătă
- 100 g de nuci, arahide sau semințe
- 100 ml de apă sau lapte vegetal
- 1 lingură de suc de lămâie
- 1 lingură de fulgi de ovăz (opțional)
- sare, după gust
Instructions
- Puneți nucile sau semințele la înmuiat în apă, peste noapte. Dacă vă grăbiți, turnați peste ele apă fierbinte și lăsați-le jumătate de oră.
- Scurgeți-le de apă și clătiți-le bine. Puneți-le în vasul unui blender / robot.
- Spălați leurda frunză cu frunză și stoarceți-le bine. Rupeți-le bucăți și puneți-le și pe ele în blender. Adăugați și sucul de lămâie.
- Porniți blenderul și turnați apa treptat. Apa ajută cuțitele să toace bine ingredientele. Dacă este prea puțină, blenderul se va bloca. Dacă este prea multă, va rezulta o pastă prea moale.
- Trebuie să obțineți o pastă fină și cremoasă. La final se pun fulgii de ovăz și se mai mixează câteva secunde.
- Asezonați cu sare și transferați pasta într-un bol cu capac sau într-un borcănel.