Fasole bătută cu leurdă de uns pe pâine la micul-dejun!

Fasolea face o pereche excelentă cu usturoiul, de aceea rețeta de mai jos este deosebit de reușită.

Dacă sunteți iubitori de paste tartinabile, încercați fasolea bătută cu leurdă.

Fasole batuta cu leurda

Fasole batuta cu leurda: Valeria_aksakova – Freepik.com

Mixate în blender, dau o cremă fină, numai bună de uns pe pâine la micul-dejun.

Este o rețetă simplă, extrem de rapidă și foarte sănătoasă. În 20 de minute este gata!

O puteți prepara în zilele de post.

Fasolea ne protejează de boli cardiovasculare și cancer

Fasolea oferă proteine, fibre și vitamine din complexul B. Studiile au asociat dietele bogate în leguminoase cu o incidență mai mică de boli.

Cosumată cu regularitatea, fasolea ajută la scăderea factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare. Efectele sale benefice se datorează conținutului de fibre și vitamine B (în spcial acid folic).

Acidul folic reduce nivelul de homocisteină și riscul de boli cardiace.

Fasolea contribuie de asemenea la reducerea colesterolului total și LDL, datorită fibrelor.

Mai mult, fasolea și alte leguminoase pot ajuta la prevenirea diabetului. Îmbunătățește controlul zahărului din sânge.

Carbohidrații pe care îi conține sunt carbohidrați complecși (fibre), care se digeră într-un ritm mai lent.

Așadar, fasolea crește senzația de sațietate și ajută la reglarea nivelurilor de glucoză și insulină după masă.

Totodată, fibrele din leguminoase scad riscul de sindrom metabolic – în care sunt cuprinse și tulburările glicemice și riscul crescut de diabet.

Studiile au arătat că fasolea scade riscul de boli canceroase, datorită conținutului de antioxidanți, precum flavonoide, taninuri sau fenoli.

Experimentele pe animale au asociat consumul de fasole cu o rată mai mică de cancer la sân, stomac, rinichi, colon, rect și prostată.

Persoanele care mănâncă des fasole au o greutate corporală și o circumferință a taliei mai mică.

Citește și – Fasolea scade colesterolul, previne obezitatea și prelungește viața – dr. Mencinicopschi

De asemenea, tensiunea arterială sistolică este mai mică. Iar aportul de fier, potasiu, cupru și magneziu este mai bun.

Fibrele și proteinele fac fasolea un aliment foarte hrănitor și sățios.

Dietele care conțin leguminoase pot preveni obezitatea la copii.

Fasole bătută cu leurdă – rețetă

Ingrediente

  • 400 g de fasole albă
  • 1 legătură de leurdă
  • sare și piper, după gust

Ingrediente opționale

  • 1 mână de nuci
  • 1-2 linguri de ulei de măsline
  • tofu
  • ardei copți
  • ceapă verde
  • pătrunjel, mărar, busuioc

Mod de preparare

Dacă folosiți fasole la conservă, scurgeți apa și clătiți-o cu apă curată.

Scurgeți bine și puneți-o în vasul robotului cu lama S.

Spălați frunzele de leurdă, stoarceți-le bine și rupeți-le sau tăiați-le bucăți.

Adăugați-le peste fasole în robot și mixați până rezultă o compoziție cremoasă.

Opțional, se pot adăuga și puțin miez de nucă. Dacă este prăjit/rumenit, cu atât mai gustoasă va fi pasta.

Și uleiul este opțional. Îl puteți exclude dacă doriți un preparat mai dietetic.

Asezonați pasta de fasole și leurdă cu sare și piper.

Transferați-o într-o caserolă sau într-un borcănel și păstrați-o în frigider.

Rețete similare:

Fasole bătută cu tahini (pastă de susan) – rețetă + beneficii

Fasole bătută cu țelină

„Icre” de fasole – rețetă mănăstirească de post (+beneficii)

Linte bătută – o rețetă benefică pentru cardiaci și diabetici

Surse articol:

1. Andreea, Cremă de fasole cu leurdă, Erbivorul: https://erbivorul.com/2019/05/17/crema-de-fasole-cu-leurda/
2. North Dakota State University, All about beans nutrition, health benefits, preparation and use in menus: https://www.ag.ndsu.edu/publications/food-nutrition/all-about-beans-nutrition-health-benefits-preparation-and-use-in-menus

 

 

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.