Pesto de leurdă și nuci – rețetă fără ulei

Pesto este un preparat specific bucătăriei italiene, însă îl găsim în multe culturi, sub alte denumiri. La noi s-ar putea numi „pastă”. 

Este un sos care se face de obicei din frunze verzi de busuioc, semințe de pin, usturoi, ulei de măsline și parmezan. Se servește ca atare sau cu paste. Eu am adaptat puțin rețeta și am exclus uleiul. 

Pesto de leurda si nuci - reteta fara ulei

Imagine sugestiva: Pesto de leurda si nuci – reteta fara ulei

Pesto poate fi făcut din diferite tipuri de verdeață, care apar primăvara. Câteva exemple sunt leurda, spanacul și pătrunjelul. La fel și semințele de pin, pot fi înlocuite cu diferite tipuri de nuci și semințe.
Leurda este o plantă foarte nutritivă. În limbaj popular i se spune „usturoiul sălbatic”. Nu în mod întâmplător răsare primăvara, când organismul are nevoie de detoxifiere și totodată de hrănire.
Leurda conține multă vitamina C, ajutând la tonifierea sistemului imunitar. Este folosită în medicina tradițională pentru răceli, tuse, astm, indigestie, dureri de dinți. Ajută la purificarea sângelui și scăderea colesterolului. 
Nucile, pe de altă parte, ne oferă Omega-3. Aceste grăsimi care susțin sănătatea inimii și a creierului. Sunt de asemenea o sursă bună de antioxidanți și minerale. 

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu leurdă pe care vă recomand să le încercați:

Chiftele de năut și leurdă – super-aromate și crocante!
Fasole bătută cu leurdă de uns pe pâine la micul-dejun!
Drob de post cu ciuperci și leurdă (rețetă)

Pesto de leurda si nuci - reteta fara ulei

Pesto cremos de leurdă și nuci – fără ulei

Prep Time 15 minutes
Categorie Appetizer, Side Dish
Bucătărie Italian
Servings 10

Ingrediente
  

  • 100 g de leurdă
  • 50 g de nuci coapte sau prăjite
  • 3 linguri de apă
  • 2-3 linguri de fulgi de drojdie inactivă (opțional)
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 lămâie

Mod preparare rețetă
 

  • Puneți miezul de nucă într-un mini-tocător sau robot cu lama S. Pulsați de câteva ori, până când se mărunțește. Transferați-l apoi într-un bol.
  • Spălați bine leurda sub jet de apă rece, frunză cu frunză. Stoarceți frunzele ușor cu mâna și puneți-le în robot. Adăugați apa, sucul de lămâie, coaja de lămâie și sarea. Pulsați din nou, pentru ca leurda se se mărunțească și ea.
  • Adăugați nucile mărunțite și fulgii de drojdie nutrițională și pulsați iarăși puțin, pentru incorporarea lor.
  • Mărunțirea ingredientelor depinde de consistența pe care doriți să o aibă pasta la final. O puteți face mai fină sau mai grosieră, cum vă place.
  • Transferați pesto de leurdă într-un borcan de sticlă cu capac.

Notă

Acest pesto de leurdă poate fi servit ca atare, pe pâine, lipie, crackers. Poate fi folosit și ca sos pentru paste sau lipii, burgeri, sandvișuri.
Dacă doriți să reziste mai mult timp în frigider, puneți puțin ulei de măsline deasupra, în borcan. Îl puteți păstra astfel 2-3 săptămâni. 
Sursă rețetă: Yasmin, Vegan wild garlic pesto with walnuts, Raising on Plants: https://raisingonplants.com/vegan-wild-garlic-pesto-walnuts/#recipe

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.