Cum să păstrezi leurda proaspătă până la 3 ani – rețetă din Azerbaijan

Leurda este unul din cele mai savuroase verdețuri de primăvară. Crește la discreție în păduri și poate fi culeasă începând cu luna martie și până în aprilie.

Deși are un sezon scurt, o putem păstra pentru iarnă. Dacă aveți posibilitatea să o culegeți în cantități mari, puneți-o la conservat în borcan.

Cum sa pastrezi leurda pana la 3 ani - reteta din Azerbaijan

Cum sa pastrezi leurda pana la 3 ani: Ivan Radic / Malcolm Murdoch

Ce beneficii ne aduce consumul de leurdă

Funzele sale verzi abundă în compuși vindecători, mai ales în compuși bogați în sulf. Leurda mai este cunoscută și sub numele de „usturoița”, „usturoiul sălbatic” sau „usturoiul ursului”.

Are proprietăți antimicrobiene, antivirale, cardioprotectoare, antioxidante și detoxifiante remarcabile. Botanistul grec al secolului 1 Dioscorides descrie în enciclopedia sa eficiența acestei plante în curățarea corpului.

Citește și – Leurda – usturoiul sălbatic vindecător

Leurda este folosită în medicina tradițională în hipertensiune arterială, colesterol crescut, stomac deranjat, paraziți intestinali, inflamații, dispepsie, diaree, constipație, indigestie, răceală, bronșită, gripă, astm.

Consumul de leurdă ajută la curățarea intestinelor, ficatului și rinicilor. Este eficientă în curele de slăbire.

Datorită faptului că neutralizează radicalii liberi, leurda previne stresul oxidativ și mutațiile celulare. Acest lucru înseamnă o protecție mai mare împotriva cancerului, artritei și a altor boli cronice.

Studiile au arătat că extractele de leurdă au activitate antimicrobiană puternică împotriva speciilor de E. coli, Salmonella enteritidis, Proteus mirabilis și Enterococcus faecalis.

Citește și – Ceaiul de leurdă potolește palpitațiile și reglează ritmul inimii

Leurda scade tensiunea arterială și colesterolul total și crește concentrația de colesterol bun (HDL). Este chiar mai eficientă în acest sens decât usturoiul obișnuit. Reduce angina și palpitațiile. Combate oboseala și migrenele.

Cum se păstrează leurda pentru iarnă

Locuitorii din zonele montane ale Azerbaijanului culeg leurdă din păduri și o păstrează în borcane. Se înlătură bulbii de la bază și florile din vârful plantei. Se păstrează doar tulpinile și frunzele.

Acestea se spală bine, se storc de apă și se toacă mărunt, ca pe zarzavat. Leurda tocată se pune într-un lighean mare, se pune sare și se amestecă (freacă) bine cu mâinile.

De regulă, se folosește circa 25-30 g de sare grunjoasă per kilogram de zarzavat, adică o lingură de sare.

Transferați zarzavatul de leurdă într-un vas înalt sau într-o oală înaltă, pentru a ajuta verdeața să lase suc. După ce leurda s-a înmuiat și a lăsat zeamă, se transferă în borcane de sticlă.

Se îndeasă bine în borcane, punând inclusiv zeamă. Borcanele se umplu până sus cu leurda tocată. Se pun capacele, se înfiletează strâns și se depozitează în beci, în cămară sau în alt loc rece din gospodărie.

Leurda la borcan rezistă fără probleme până la 3 ani. Incredibil, nu?

Citește și – O cură de 2-3 săptămâni cu leurdă încetinește procesul îmbătrânirii

O puteți folosi pe tot parcursul anului la prepararea de ciorbe, tocănițe, orez, piure, colțunași și alte mâncăruri gătite.

Sau poate fi servită ca garnitură, în loc de salată sau murături.

Surse articol:

1. Pavlović DR, Veljković M, Stojanović NM, Gočmanac-Ignjatović M, Mihailov-Krstev T, Branković S, Sokolović D, Marčetić M, Radulović N, Radenković M. Influence of different wild-garlic (Allium ursinum) extracts on the gastrointestinal system: spasmolytic, antimicrobial and antioxidant properties. J Pharm Pharmacol. 2017 Sep;69(9):1208-1218. doi: 10.1111/jphp.12746. Epub 2017 May 23. PMID: 28543032.
2. Preuss HG, Clouatre D, Mohamadi A, Jarrell ST. Wild garlic has a greater effect than regular garlic on blood pressure and blood chemistries of rats. Int Urol Nephrol. 2001;32(4):525-30. doi: 10.1023/a:1014417526290. PMID: 11989540.
3. Health Benefits Times, Facts and benefits of wild garlic: https://www.healthbenefitstimes.com/wild-garlic/
4. Kand Hayati, Colectați usturoiul de pădure și pregătiți un condiment care este depozitat ani de zile: https://www.youtube.com/watch?v=t94PxjmY8i8&ab_channel=K%C9%99ndH%C9%99yat%C4%B1

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.