O cură de 2-3 săptămâni cu LEURDĂ încetinește procesul ÎMBĂTRÂNIRII

Leurda este unul din cele mai puternice tonice de primăvară. Toate părțile sunt comestibile. În scop medicinal se folosesc frunzele, care se consumă adesea sub formă de salate.

Această plantă făcea parte din dieta popoarelor mezolitice, a celților, romanilor și grecilor antici. Medicul Dioscorides scria despre proprietățile sale detoxifiante în urmă cu câteva mii de ani.

Leurdă

În medicina tradițională europeană, leurda este recomandată pentru stimularea digestiei, curățarea corpului de toxine, combaterea infecțiilor și prevenirea bolilor cardiovasculareA fost de asemenea folosită ca remediu în afecțiunile respiratorii, precum bronșită sau răceala comună.

Studiile moderne farmacologice au confirmat multe din utilizările tradiționale ale acestei plante. Experimentele in vitro și in vivo au arătat că leurda are o putere mare de prevenire a bolilor cardiovasculareAnimalele hrănite cu leurdă au avut niveluri mai mici de insulină circulantă, colesterol total și tensiune arterială.

Proprietățile antimicrobiene diverse ale acestei plante au fost asociate în mare parte cu compușii bogați în sulf, precum alicina (regăsită și în usturoi).

__________________________________________________________________________________________________

Cercetătoarea Virginia Ciocan spune că printr-un consum de leurdă timp de 2-3 săptămâni, se poate încetini procesul de îmbătrânire a organismului.

Compușii antioxidanți pe care îi conține distrug efectele radicalilor liberi care atacă permanent membranele celulelor, determinând astfel îmbătrânirea prematură a țesuturilor organismului.

Profesorul universitar doctor Constantin Milică recomandă de asemenea un consum zilnic de salată de leurdă, cât durează sezonul. Fitoterapeutul afirmă că această plantă „are un rol evident în oprirea procesului de îmbătrânire”.

Salata se prepară din 5-10 frunze proaspete, spălate sub un jet de apă rece. Se rup apoi cu mâna sau se toacă mărunt. Se pot adăuga câteva fire de ceapă verde sau ceapă uscată, pătrunjel verde, urzici, spanac. Se stropesc cu zeamă de lămâie sau oțet de mere și puțină sare. Salata se consumă înainte de mesele principale ale zilei.

Leurda proaspătă poate ajuta la prevenirea și tratarea unui spectru divers de afecțiuni care vizează sistemul cardiovascular, digestiv, respirator, nervos, genital și reno-urinarSe păstrează în frigider, nespălată, până la 1 săptămână.

Leurda uscată se poate folosi ca și condiment, în salate, supe, tocănițe, datorită gustului asemănător usturoiului.

__________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Danuta Sobolewska, Irma Podolak and Justyna Makowska-Wąs, Allium ursinum: botanical, phytochemical and pharmacological overview, Phytochem Rev. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4352197/

2. Virginia Ciocan, Leurda, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, București, 2012, Ed. Universitară, p. 70-72

3. Prof. univ. dr. Constantin MILICĂ, Leurda şi păpădia, cei mai buni energizanţi naturali: http://www.farmacia-verde.ro/2009/08/12/leurda-si-papadia-cei-mai-buni-energizanti-naturali/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.