Leurda – medicamentul primăverii pentru scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului 

Articol bazat pe studii științifice

Leurda este una din cele mai eficiente plante pentru scăderea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune. O recenzie recentă a demonstrat acest lucru.

Interesul oamenilor de știință în descoperirea de noi terapii non-farmaceutice în tratamentul hipertensiunii arteriale este tot mai mare.

Leurda - medicamentul primaverii pentru scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului

Leurda – medicamentul primaverii pentru scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului: Nick Fermi

Leurda – medicamentului primăverii pentru hipertensivi

Plantele, alimentele și compușii naturali pe care acestea îi conțin au potențialul de a preveni sau chiar trata bolile cardiovasculare fără efecte secundare grave.

O meta-analiză publicată în 2008 în jurnalul „BMC Cardiovascular Disorders” arată că leurda este un agent hipotensiv promițător.

Mai multe cercetări efectuate au arătat că leurda poate reduce tensiunea arterială la animale. În meta-analiza menționată mai sus au fost incluse 25 de studii. Revizuirea acestora i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că leurda produce o scădere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice.

Comparativ cu placebo, preparatele din leurdă sunt superioare în ceea ce privește diminuarea tensiunii arteriale la persoanele hipertensive.

Mai eficientă decât usturoiul

Un studiu apărut în 2001 în jurnalul „International Urology and Neprhology” sugerează că leurda are efecte hipotensive mai mari chiar și decât usturoiul. Totodată, leurda scade colesterolul total și crește colesterolul HDL.

Citește și – Leurda – usturoiul sălbatic vindecător

Autorii studiului au concluzionat că beneficiile terapeutice ale consumului de leurdă sunt mai mari în ceea ce privește controlul hipertensiunii arteriale decât ale consumului de usturoi.

Leurda conține ajoenă și adenozină – doi compuși cu efect hipotensiv și hipocolesterolemiant.

Îmbunătățește circulația, scade riscul de evenimente cardiovasculare

Prof. german Holger Kiesewetter de la Universitatea Homburg spune că 1 gram de usturoi sălbatic consumat zilnic poate îmbunătăți circulația sangvină.

Dacă aveți boli de inimă sau sunteți la risc, profitați de sezonul leurdei. Usturoiul sălbatic, așa cum mai este numită, vă poate ajuta să preveniți un eveniment cardiovascular nedorit (infarct, accident vascular cerebral).

Remediu detoxifiant și antiviral

Leurda este antibacteriană, antivirală și detoxifiantă. Este un excelent curățitor al intestinelor și ficatului după perioada de iarnă.

La fel ca alte plante care răsar primăvara, leurda ajută la purificarea și primenirea organismului.

Ajută la eliminarea paraziților intestinali. Reduce gazele și balonarea. Scade riscul de răceli, viroze și gripă. Este recomandată în tuse, bronșită și congestia aparatului respirator.

Este recomandată în tuse, bronșită și congestia aparatului respirator.

Citește și – Leurda tratează virozele de primăvară – rețetă medicinală mănăstirească

În medicina tradițională sunt consemnate efectele sale diaforetice, diuretice, expectorante, antiseptice și stimulente.

Ajută în umflăturile stomacului, nisip sau calculi, intoxicații, dureri de stomac, indigestie, afecțiuni renale, reumatism, sciatică, astm, infecții pulmonare, tuberculoză, cheaguri de sânge.

Fitoterapeuții recomandă astăzi leurda ca tonic cardiac, sangvin și stomacal. Stimulează sistemul imunitar, îmbunătățește fluxul biliar și digestia. Mărește diureza. Combate obezitatea.

Cum se folosește leurda

Puteți consuma această plantă binefăcătoare sub formă de ceai sau salate. O puteți adăuga în ciorbe, în orez, tocănițe, sandvișuri etc. Puteți face din ea pesto sau alte paste tartinabile.

Dacă ați cules o cantitate mai mare, o puteți conserva pentru iarnă în ulei sau în alcool. Sau o puteți conserva cu sare. Tulpinile și frunzele de leurdă se spală, se toacă precum zarzavatul și se sărează. Se pune în borcane de sticlă și se păstrează într-un loc răcoros.

Din cauză că subțiază sângele, nu trebuie consumată în cantități mari de persoanele care iau medicamente anticoagulante.

Surse articol:

1. Ried, K., Frank, O.R., Stocks, N.P. et al.Effect of garlic on blood pressure: A systematic review and meta-analysis. BMC Cardiovasc Disord 8, 13 (2008). https://doi.org/10.1186/1471-2261-8-13
2. Alexandra Vanessa, Cea mai eficientă plantă pentru scăderea tensiunii arteriale: https://www.youtube.com/watch?v=JQWPTOktBeg&ab_channel=AlexandraVanessa
3. Preuss, H.G., Clouatre, D., Mohamadi, A. et al.Wild garlic has a greater effect than regular garlic on blood pressure and blood chemistries of rats. Int Urol Nephrol 32, 525–530 (2001). https://doi.org/10.1023/A:1014417526290
4. Health Benefits Times, Facts and benefits of wild garlic: https://www.healthbenefitstimes.com/wild-garlic/
5. Robin Harford, Wild garlic (Ramsons), Eat Weeds: https://www.eatweeds.co.uk/wild-garlic-allium-ursinum#Folklore_of_Wild_Garlic

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.