Leurda – usturoiul sălbatic vindecător

Articol bazat pe studii științifice

Leurda (Allium ursinum) face parte din aceeași familie a usturoiului. Întrucât crește în mod spontan, este numită „usturoiul sălbatic”.

Istoria acestei plante datează de milenii. Sunt dovezi care arată utilizarea leurdei încă din epoca mezolitică.

Leurda - usturoiul salbatic vindecator

Leurda – usturoiul salbatic vindecator

Pe cât de prețioasă era pentru civilizațiile antice, pe atât de apreciată este astăzi. Nu doar pentru aroma sa iute, similară usturoiului, ci mai ales pentru proprietățile sale terapeutice.

Leurda crește din abundență la noi, de aceea piețele sunt pline cu legături de leurdă la început de primăvară.

Mănâncă leurdă în mai și medicul poate pleca în concediu

În medicina tradițională din mai multe țări europene este cunoscută sub numele de „usturoiul ursului”. De altfel „ursinum” înseamnă în „urs” în limba latină.

Această denumire reflectă utilizarea ei ca remediu în rândul animalelor. Urșii se îndreaptă în mod instinctiv spre leurdă la ieșirea din iarnă pentru a-și curăța corpul de toxine și a-și recăpăta forțele după perioada de hibernare.

Citește și – Leurda – un detoxifiant puternic al organismului după iarnă, care costă câțiva lei!

În Grecia antică, leurdă se numea „ceapa ursului”. Celții și romanii o considerau o plantă vindecătoare. Ea apare menționată ca agent detoxifiant în scrierile medicului grec Dioscorides.

Există chiar și un proverb englezesc care face referire la beneficiile sale medicinale. Acesta spune ceva de genul că medicii pot pleca în concediu în anul în care pacienții mănâncă praz (în martie) și leurdă (în mai).

Leurda în medicina tradițională

În medicina tradițională, leurda este recomandată pentru stimularea digestiei, detoxifierea corpului, prevenirea infecțiilor și a bolilor cardiovasculare. Este de asemenea folosită în afecțiunile respiratorii.

Usturoiul sălbatic este folosit în hipertensiune arterială, retenție de apă, paraziți intestinali, roșeața pielii, acnee, răceală cu febră, tuse, bronșită astm și spasme.

Scade tensiunea arterială și colesterolul

Cunoștințele vechilor civilizații cu privire la utilizarea plantelor medicinale sunt confirmate de studiile recente. Inclusiv în cazul leurdei, studiile au demonstrat că aceasta are potențialul de a preveni sau ameliora unele afecțiuni.

Activitatea sa farmacologică este atribuită în mare parte conținutului de compuși fenolici, flavonoide și compuși bogați în sulf (aliină, metiină, etiină, propiină, isoaliină).

Leurda are activități antitoxice, antimicrobiene, antiseptice, antioxidante, vasodilatatoare și cardioprotectoare. Cel mai des este menționată eficiența sa în bolile cardiovasculare și vindecarea rănilor.

Ajută la recuperarea funcției inimii

Experimentele pe șobolani au arătat că leurda scade tensiunea arterială, sinteza colesterolului și activitatea angiotensinconvertazei (ACE – enzima de conversie a angiotensinei plasmatice).

Într-un studiu din 2021, extractul de leurdă a contribuit semnificativ la reducerea stresului oxidativ cardiac și recuperarea funcțieu cardiace la șobolanii cu leziune de ischemie/reperfuzie miocardică.

Are proprietăți anticancerigene

Uleiul volatil din leurdă conține disulfură de dialil. Acest compus inhibă capacitatea de înmulțire a celulelor maligne în cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul de colon, limfoame și neuroblastoame.

Sugestii de consum

leurda beneficii

Leurda beneficii

Leurda are un sezon destul de lung, care începe în martie și se încheie în iunie. De preferat este să fie culeasă înainte de deschiderea florilor. La fel ca în cazul păpădiei, planta înflorită are frunzele mai tari și mai amare la gust.

Dacă recoltați leurda dintr-o zonă recent inundată de un râu, este indicat să fierbeți frunzele și nu să le consumați crude.

Toate părțile leurdei sunt comestibile. Frunzele pot fi consumate în stare crudă (salate, sandvișuri, pesto) sau adăugate în mâncăruri (supe, tocănițe, paste, orez) spre final.

Citește și – Faceți suc de leurdă – curăță stomacul, reface flora intestinală, elimină paraziții, cicatrizează rănile stomacului!

Tulpinile florale, mugurii și florile au o aromă mai intensă și pot fi de asemenea consumate crude, gătite sau puse la murat.

​Precauții

Leurda nu trebuie consumată în cantități mari deoarece poate deveni toxică.

Citește și – Leurda tratează virozele de primăvară – rețetă medicinală mănăstirească

Surse articol:

1. The Foraging Course Company, Foraging focus: wild garlic: https://www.foragingcoursecompany.co.uk/post/articles-foraging-focus-wild-garlic
2. The Foraging Course Company, Wild garlic – allium ursinum: https://www.foragingcoursecompany.co.uk/foraging-guide-wild-garlic
3. Sobolewska D, Podolak I, Makowska-Wąs J. Allium ursinum: botanical, phytochemical and pharmacological overview. Phytochem Rev. 2015;14(1):81-97. doi: 10.1007/s11101-013-9334-0. Epub 2013 Dec 25. PMID: 25774103; PMCID: PMC4352197.
4. Rankovic M, Krivokapic M, Bradic J, Petkovic A, Zivkovic V, Sretenovic J, Jeremic N, Bolevich S, Kartashova M, Jeremic J, Bolevich S, Jakovljevic V, Tomovic M. New Insight Into the Cardioprotective Effects of Allium ursinum Extract Against Myocardial Ischemia-Reperfusion Injury. Front Physiol. 2021 Jul 30;12:690696. doi: 10.3389/fphys.2021.690696. PMID: 34393815; PMCID: PMC8361798.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.