Leurdă infuzată în oțet – un produs alimentar și terapeutic valoros 

Articol documentat

Câtă vreme este leurda pe piață, nu ratați sezonul ei! Consumați-o cât mai mult în stare proaspătă, adăugați-o în salate.

Din frunzele ei se pot face de asemenea diverse preparate nutritive și medicinale, precum tinctură sau oțet.

Otet de leurda

Otet de leurda: allispossible.org.ukFlickr

Când se culege leurda

Leurda (Allium ursinum) este o mare binecuvântare de la Dumnezeu și un dar gratuit pentru sănătatea noastră.

Poate fi culeasă din flora spontană. Crește în pădurile de stejar și alte foioase, sub formă de covorașe bogate.

Frunzele și bulbii se recoltează în perioada martie-aprilie, înainte ca planta să înflorească.

Bulbii au un potențial mult mai mare decât frunzele.

Este interesant de menționat că leurda nu poate fi cultivată nicăieri. Crește doar în Europa, însă în America și Canada se găsește o specie asemănătoare – „Allium tricocum”, care au calități similare.

Datorită gustului usturoiat, mai este cunoscută în popor sub numele de „usturoiță”, „usturoiul de pădure” sau „usturoiul ursului”.

Citește și – Tinctură de leurdă – antitumorală, antibiotice, imunostimulatoare (rețetă video)

Ce beneficii are leurda

Biologul Virginia Ciocan spune că leurda trebuie apreciată în mod deosebit pentru calitățile ei imunitare.

Asemenea usturoiului, conține substanțe bogate în sulf. Este antivirală, antibacteriană, antifungică și antitumorală.

Are efect depurativ, ajutând la detoxifierea organismului.

Este antiseptică la nivelul aparatului respirator și reno-urinar.

Consumul de leurdă contribuie la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.

Un mod excelent de a conserva mai mult timp leurda este să o infuzați în oțet. Veți obține un produs alimentar foarte valoros.

Urmați instrucțiunile de mai jos.

Citește și – Uleiul de leurdă are o valoare terapeutică deosebită – dr. biolog Virgina Ciocan

Cum se face oțetul de leurdă – rețetă

Ingrediente

  • 25 g de frunze și bulbi de leurdă
  • ½ litru de oțet de mere natural

Mod de preparare

Spălați leurda bine și lăsați-o să se usuce complet.

Tocați planta mărunt și puneți-o într-un borcan de sticlă. Turnați oțetul peste ea și închideți recipientul.

Leurda trebuie să fie complet scufundată în oțet.

După 14-20 de zile de infuzare într-un loc întunecos și răcoros, puteți strecura oțetul.

Mod de utilizare

Oțetul de leurdă se păstrează într-o sticlă închisă la culoare, în frigider. Rezistă câteva luni la rece.

Îl puteți folosi ca dressing pentru salate, legumele coapte sau pește fript.

În ce afecțiuni este folositoare leurda

Preparatele pe bază de leurdă pot ajuta la prevenirea sau combaterea următoarelor afecțiuni:

  • hipertensiune arterială
  • ischemie cardiacă
  • ateroscleroză
  • colesterol mărit
  • accidente vasculare cerebrale
  • flebită și tromboflebită
  • tromboze
  • infarctul miocardic
  • hemoroizi
  • varice
  • astm alergic
  • bronșită cronică
  • pneumonie recidivantă
  • emfizem pulmonar
  • colită de fermentație
  • constipație
  • anemie prin lipsă de fier
  • cancer și tumori
  • dependență de tutun

Citește și – Pateu de leurdă cu nuci – rețetă de post

Surse articol:

1. Gloria, Wild Garlic Vinegar, The Greedy Vegan: https://thegreedyvegan.com/wild-garlic-vinegar/
2. Virginia Ciocan, Leurda – Allium Ursinum, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, pp. 65-71

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.