Leurda are proprietăți remarcabile imunitare, anticolesterol și antitumorale

Leurda este una din cele mai aromatice și sănătoase verdețuri pe care o putem folosi la salatele de primăvară.

Un vechi proverb englezesc spune: Mănâncă praz în martie și leurdă în mai, și în restul anului medicii pot pleca în concediu.

Leurda are proprietati remarcabile imunitare, anticolesterol si antitumorale

Leurda are proprietati remarcabile imunitare, anticolesterol si antitumorale

Dr. biolog Virginia Ciocan dedică un capitol întreg în cartea sa beneficiilor pe care leurda le are asupra organismului.

Ce este leurda?

Leurda (Allium ursinum) mai este cunoscută în popor sub numele de usturoiță, usturoiul ursului sau usturoiul de pădure.

Are un gust iute, similar usturoiului, dar mai blând.

În scop culinar și terapeutic se utilizează frunzele. Acestea trebuie culese înainte ca planta să înflorească.

În acest stadiu, concentrația de compuși activi este mai mare.

Ce nutrienți oferă leurda

Asemenea altor plante din familia Allium, leurda conține sulf, ajoenă, alicină și fitoncide.

Se remarcă prin două minerale pe care nu le conțin multe plante: seleniu și germaniu.

Leurda este totodată o sursă bună de fier și magneziu.

Ce proprietăți are leurda

Fierul și magneizul o fac deosebit de utilă în curele pentru tonifierea organismului și tratarea anemiei.

Compușii organosulfurici precum alicina au capacitatea de a combate tumorile.

Citește și – Tinctura de leurdă are proprietăți antitumorale, antibiotice, imunostimulatoare (rețetă video)

Fitoncidele pe care le conține acționează ca niște antibiotice naturale.

Proprietățile imunostimulatoare sunt date atât de fitoncide, cât și de substanța glutamil-peptidă.

Fitoncidele stimulează celulele imunitare, limfocitele T și macrofagele.

Uleiul volatil are acțiune bronhodilalatoare, antiseptică și expectorantă.

Studiile au confirmat proprietățile antioxidante, antimicrobiene, citotoxice și cardioprotectoare.

Cercetătorul Virginia Ciocan citează calitățile imunitare deosebire ale leurdei.

Consumul ei mărește capacitatea corpului de a se auto-apăra împotriva patogenilor care provoacă infecții.

Leurda combate felurite infecții, cauzate de bacterii, virusuri sau ciuperci.

Datorită acțiunii sale depurative, ajută la curățarea sângelui și eliminarea deșeurilor toxice.

Din acest motiv, leurda este indicată în curele de detoxifiere la ieșirea corpului din iarnă.

Citește și – Mâncați leurdă! Curăță sângele, plămânii, ficatul și intestinele

Medicul grec Dioscoride menționa efectele detoxifiante ale leurdei și altor tipuri de ceapă.

În medicina tradițională europeană, leurda este prescrisă ca agent antimicrobian, stimulent digestiv, detoxifiant și cardioprotector.

A fost folosită de asemenea în răceli cu febră sau bronșită.

Ajoena și adenozina sunt substanțele care îi conferă leurdei efecte hipocolesterolemiante.

Leurda subțiază sângele, dilată vasele de sânge, previne formarea cheagurilor, scade tensiunea arterială și colesterolul.

Din aceste considerente, este utilă în prevenirea aterosclerozei și altor afecțiuni cardiovasculare.

În ce afecțiuni este indicată leurda

  • anemie feriprivă
  • tuse
  • astm, astm bronșic
  • bronșită cronică
  • pneumonie recidivantă
  • emfizem pulmonar
  • hipertensiune arterială
  • constipație
  • viermi intestinali
  • colită de fermentație
  • afecțiuni reno-urinare
  • ischemie cardiacă
  • ateroscleroză
  • colesterol mărit
  • artrita obliterantă (prevenire)
  • accident vascular cerebral și cardiac, afecțiuni vasculare (prevenire)
  • varice
  • hemoroizi
  • stres
  • tumori bucale, pulmonare, esofagiene, tiroidiene, genitale, urinare
  • micoze
  • infecții candidozice

Citește și – O cură de 2-3 săptămâni cu leurdă încetinește procesul îmbătrânirii

Moduri de utilizare

Frunzele de leurdă se culeg în aprilie și mai, iar bulbii în lunile septembrie și octombrie.

Acestea pot fi consumate ca atare, sau adăugate în mâncăruri.

Din ele se poate obține o salată detoxifiantă, remineralizantă și imunitară dacă le asezonăm cu puțin ulei de măsline, zeamă de lămâie și pătrunjel verde.

Pentru a avea efect terapeutic, se recomandă 2 salate pe zi, care se vor consuma înaintea meselor.

Se poate face o cură de 3 săptămâni cu leurdă, în perioada martie-aprilie.

Poate fi adăugată și în mâncărurile gătite, precum orez sau paste (sub formă de sos – pesto).

Surse articol:

1. Virginia Ciocan, Leurda, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale și Adaptogene, Editura Universitată, București, 2012, pp. 65-73
2. Danuta Sobolewska, Irma Podolak, and Justyna Makowska-Wąs, Allium ursinum: botanical, phytochemical and pharmacological overview, Phytochem Rev. 2015; 14(1): 81–97: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4352197/

 

 

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.