Apa oxigenată ucide fungii care produc boli la roșii – sfaturile unui fermier american

Articol documentat

Apa oxigenată combate bolile la roșii datorită proprietăților sale antiseptice puternice. Este un produs valoros pentru orice grădinar sau fermier.

Ajută nu doar în lupta împotriva bolilor infecțioase la tomate, dovlecei și alte legume, ci și la stimularea creșterii semințelor.

Apa oxigenata pentru bolile rosiilor

Apa oxigenata pentru bolile rosiilor: Prostooleh – www.freepik.com

Apa oxigenată – dezinfectant, antimicrobian, înălbitor 

Apa oxigenată, sau peroxidul de hidrogen este un compus chimic alcătuit din oxigen și apă. Se prezintă sub forma unui lichid incolor. Are atât efecte antifungice, cât și antibacteriene.

Spală dezinfectează, scoate petele, ucide germenii.

Este un agent înălbitor excelent, inclusiv pentru unghii și rosturile de la gresie sau faianță.

În aceste scopuri, se amestecă 1 parte de apă oxigenată cu 2 părți de bicarbonat de sodiu. Pasta obținută se aplică pe unghii sau pe rosturi și se lasă să stea câteva minute. Frecați cu o periuță, apoi clătiți cu apă.

Apa oxigenată are o eficiență ridicată în uciderea bacteriilor și a fungilor, sau ciupercilor. Se descurcă bine împotriva mucegaiului.

Citește și – Cum să dezinfectezi toată casa cu un ingredient lipsit de toxicitate: apa oxigenată

Apa oxigenată în grădină

Grădinarii cunosc beneficiile acestei substanțe când vine vorba despre culturile lor de plante și legume.

Apa oxigenată poate fi folosită pentru controlul insectelor dăunătoare, prevenirea infecțiilor la plante, uciderea fungilor care afectează frunzele și rădăcina.

Pentru combaterea infecțiilor fungice la plante, acestea pot fi stropite cu o soluție obținută din 4 lingurițe de apă oxigenată și 500 ml de apă. Atenție! În doze mai mari, apa oxigenată poate arde frunzele.

Totodată, peroxidul de hidrogen ajută la creșterea plantelor datorită faptului că mărește absorbția nutrienților de către rădăcinile acestora.

Studiile au arătat că înmuierea semințelor într-o soluție de apă oxigenată de 1-3% ajută la înmuierea învelișului și stimulează germinarea.

Dacă vrei ca plantele tale să aibă un randament mai bun, înmoaie semințele în apă oxigenată timp de 20 de minute înainte de a le pune în pământ.

Citește și – 4 tratamente naturale contra manei la legume

Apa oxigenată are succes mai ales la tomate. Cum putem gestiona mai bine bolile roșiilor cu ajutorul apei oxigenate, ne spune mai multe Gary Pilarchik de la „The Rusted Garden Homestead”.

Acesta a făcut experimente cu peroxid de hidrogen timp de câteva luni la tomate. A obținut rezultate spectaculoase, mărturisește fermierul. Are efecte bune și la alte plante, precum dovlecei.

Studiile au arătat că plantele creează H2O2 și alte molecule asemănătoare pentru a combate atacul fungilor și bacteriilor.

În momentul în care se pulverizează H2O2 pe frunzele tomatelor, are loc o reacție chimică. Mai exact, H2O2 (peroxid de hidrogen) se transformă în H2O (apă) și prin acest proces de oxidare fungii sunt distruși.

Citește și – Soluție cu drojdie pentru roșii mari și sănătoase

Cum se face soluția din apă oxigenată pentru bolile tomatelor

Este extrem de important să nu aplicați niciodată apă oxigenată nediluată pe plante deoarece le poate distruge.

Gary Pilarchik recomandă apa oxigenată de 3% pentru crearea unui spray de grădină.

Puneți 12 linguri (170 ml) de apă oxigenată la 3,8 litri de apă. Amestecați și transferați soluția obținută într-o sticlă cu pulverizator.

Păstrați soluția cu apă oxigenată în sticle închise la culoare, în locuri întunecoase.

Cum se folosește apa oxigenată la roșii

Pulverizați soluția cu apă oxigenată pe frunze (inclusiv pe spate) și pe tulpinile plantelor.

Începeți prin a folosi o cantitate mai mică de apă oxigenată, urmând să măriți doza treptat. Utilizați, așadar, pentru început 6 linguri la 3,8 litri de apă, apoi 8 linguri, apoi 10 linguri, apoi 12 linguri de apă oxigenată la 3,8 litri de apă.

Faceți mai întâi o probă. Pulverizați pe câteva frunze. Așteptați 2 zile să vedeți ce reacții apar. Dacă soluția nu a afectat plantele, puteți folosi tratamentul în siguranță.

Spre deosebire de bicarbonatul de sodiu – care împiedică dezvoltarea și multiplicarea bolilor, apa oxigenată ucide realmente bacteriile și fungii care provoacă infecția.

Așadar, bicarbonatul poate fi folosit preventiv, iar apa oxigenată ca și tratament.

Faceți acest tratament timp de 3 zile la rând. Așteptați 1 zi, apoi folosiți spray-ul cu bicarbonat de sodiu pentru a preveni stabilirea bolii pe frunze.

Acest protocol poate fi aplicat la fiecare 7-14 zile, în funcție de condițiile de climă și zonă.

Citește și – 12 îngrășăminte naturale pentru roșii

Surse articol:

1. Melanie Radzicki McManus, 9 Uses for Hydrogen Peroxide, How Stuff Works: https://home.howstuffworks.com/home-improvement/household-hints-tips/cleaning-organizing/hydrogen-peroxide-uses.htm
2. Rebecca Joy Stanborough, Dena Westphalen, Healthline, 22 Healthy Uses for Hydrogen Peroxide (and a Few You Should Avoid)
3. Gary Pilarchik, How to Manage Fungal Diseases on Your Tomato Plants with Hydrogen Peroxide: ‘Leaf Spot’, ‘Early Blight’, Routine and Recipe, The Rusted Garden Homestead: https://therustedgarden.blogspot.com/2018/08/how-to-manage-fungal-diseases-on-your.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.