12 îngrășăminte naturale pentru roșii

Din articolul nostru poți afla care sunt cele mai bune îngrășăminte naturale pentru roșii. Am adunat 12 din cele mai populare rețete, confirmate de experiența mai multor utilizatori.

Răsadurile de roșii sunt cele mai valoroase culturi din grădina oricărui gospodar. El trebuie să le supravegheze cu atenție, să se asigure că au tot ce le trebuie ca să se dezvolte optim și să rodească.

Ingrasaminte naturale rosii

Ingrasaminte naturale rosii

Nutrienți importanți pentru creșterea roșiilor 

Un grădinar iscusit trebuie să știe de ce nutrienți au nevoie roșiile ca să crească și să facă fructe sănătoase.

Roșiile sunt foarte „hrănace”, adică au nevoie de o hrană de calitate și în cantități generoase.

Principalii nutrienți de care depinde dezvoltarea fructuoasă a roșiilor sunt fosforul și calciul. Fosforul ajută plantele să facă fructe mari, iar calciul împiedică putrezirea fundului.

Totodată, roșiile au nevoie de azot. Dacă solul le oferă prea mult azot, plantele vor face tufe mari, însă nu vor înflori și nici nu vor rodi.

12 îngrășăminte naturale pentru roșii

Te invităm să descoperi câteva din cele mai eficiente și testate îngrășăminte sau fertilizante naturale pentru roșii. Este indicat să le alternezi, să nu folosești o singură metodă, sau pe toate odată.

Gunoi de grajd sau de pasăre pentru roșii

Gunoiul de vite sau de pasăre este cel mai bun îngrășământ natural pentru tomate. Acesta conține un complex de minerale. Este mai ales bogat în fosfor și azot.

Găinațul sau bălegarul se pot adăuga în gropi înainte de plantarea răsadurilor. Se poate adăuga și pământ bogat în râme. Râmele ajută roșiile să consume mai ușor hrana și totodată păstrează solul ferit de insectele dăunătoare.

După plantare, când răsadurile au crescut, puteți folosi următoarea formulă:

  • 1/3 găleată de găinaț de pasăre sau bălegar de vacă
  • 10 litri de apă

Umpleți o găleată de 10 litri pe 1/3 cu găinaț sau bălega. Completați până sus cu apă. Lăsați amestecul 7-10 zile afară sau într-un loc aerisit.

Pentru a-l folosi, trebuie să mai diluați o dată amestecul. Puneți 500 ml de amestec de apă și găinaț/bălegar într-o găleată cu 10 litri de apă. Udați tufele de roșii.

Îngrășământ din gunoi uscat de pasăre

Și gunoiul uscat de pasăre poate fi utilizat ca fertilizant pentru tomate. Amestecați 500 g de găinaț uscat cu 10 litri de apă. Acoperiți găleata cu o folie de plastic și lăsați amestecul la macerat 3-5 zile. Amestecați zilnic în găleată.

Pentru utilizare, diluați o parte de macerat de găinaț cu 20 de părți de apă. Folosiți câte 500-1000 ml de soluție la fiecare tufă de roșii.

Bălegar de vacă pentru roșii

Ingrediente

  • ½ găleată de bălegar
  • 10 litri de apă

Preparare

Umpleți pe jumătate o găleată de 10 litri cu bălegar de grajd. Completați cu apă și puneți un capac. Lăsați soluția să stea într-un loc călduros timp de 7 zile.

Pentru utilizare, diluați din nou cu apă – o parte de macerat de bălegar cu 10 părți de apă. Folosiți câte 500-1000 ml din acest îngrășământ pentru udarea fiecărei tufe de roșii.

Gunoi de iepure pentru roșii

Gunoiul de iepuri este considerat cel mai bun pentru fertilizarea plantelor. Are un conținut echilibrat de azot și fosfor. Acest lucru înseamnă că nu există riscul să vă ardă plantele.

Îngrășământ pentru roșii din oase de pește sau vită

Încă de la plantarea roșiilor trebuie să vă asigurați că pământul în care le puneți conține suficienți nutrienți.

Puteți pune în groapă câte un cap de pește sau oase de pește. La fel de bune sunt oasele de vită, uscate și măcinate.

Pe măsură ce peștele se descompune, azotul, fosforul, calciul și celelalte minerale pe care le conține vor intra în sol și din sol în plantă.

Adăugați în groapa în care veți planta roșiile și 2 aspirine pisate și câteva coji de ouă zdrobite. Acestea contribuie cu calciu și substanțe benefice pentru imunitate.

Îngrășământ din urzică pentru roșii

Trebuie să știți că urzicile tinere sunt cele mai bogate în minerale – potasiu, azot, calciu și fier. Așadar, este indicat să folosiți urzici tinere, fragede pentru fertilizarea tomatelor.

Ingrediente

  • 2/3 găleată cu urzici
  • 10 litri de apă

Metodă

Umpleți pe 2/3 o găleată de 10 litri cu urzici proaspete. Completați cu apă și amestecați. Acoperiți găleata și lăsați plantele la macerat 1 săptămână, într-un loc călduros.

Când soluția a început să fermenteze, este gata. Pentru utilizare, diluați 1 litru de macerat cu 10 litri de apă.

Udați roșiile cu soluția obținută, la rădăcină. Turnați câte 1-2 litri la fiecare plantă. Se recomandă doar 2 udări pe lună cu macerat de urzici la roșii.

Citește și – Macerat de urzici pentru legume și pomi fructiferi – îngrășământ și insecticid natural

Soluție cu drojdie pentru creșterea roșiilor

Ingrediente

  • 100 g de drojdie proaspătă
  • 100 g de zahăr
  • 2,5 litri de apă stătută, caldă

Preparare

Puneți drojdia la dizolvat în puțină apă caldă. Turnați apoi 2,5 litri de apă stătută într-un borcan de sticlă de 3 litri. Adăugați drojdia umflată și zahărul.

Amestecați și legați o bucată de tifon la gura borcanului. Puneți borcanul într-un loc cald și lăsați drojdia la fermentat câteva zile.

Când drojdia nu mai face bule, înseamnă că fermentația s-a terminat. Puteți folosi acum soluția.

Puneți 250 ml de soluție de drojdie într-o găleată de 10 litri și completați cu apă. Amestecați bine și udați roșiile.

Se recomandă câte 1 litri de soluție de drojdie la fiecare tufă. Puteți face acest tratament cu drojdie de 3 ori în fiecare vară.

Citește și – Soluție cu drojdie pentru roșii mari și sănătoase

Îngrășământ din păr de animale pentru roșii

Părul de pisici, câini sau porci de guineea este bogat în keratină, azot, sulfat și alte minerale valoroase. Inclusiv părul uman poate fi folosit ca fertilizant natural pentru roșii. Deoarece se descompune greu, efectele sale sunt durabile.  

Boabe de cafea sau ceai pentru roșii

Dacă v-a rămas ceai pe care nu l-ați băut, îl puteți turna la tufele de roșii. La fel și boabele de cafea măcinate sunt benefice, deoarece conțin azot, fosfor și potasiu.

Fertilizant din coji de ouă pentru roșii

Și cojile de ouă pot fi un îngrășământ natural eficient pentru culturile de tomate. Sunt bogate în calciu și multe alte minerale. Calciul va proteja roșiile de putrezire.

Colectați o cantitate mare de coji și transformați-le în pulbere. Le puteți da prin râșnița electrică de cafea sau le puteți pisa.

Citește și – Cojile de ouă – fertilizator natural pentru grădină

Fertilizant din lucernă pentru roșii

Frunzele de lucernă ajută la creșterea și înflorirea trandafirilor. Datorită faptului că conțin hormoni de creștere, pot fi folosite ca fertilizant pentru tomate.

Fertilizant din coji de banane pentru roșii

Bananele sunt bogate în potasiu cu eliberare lentă. Acest lucru însemnă că plantele vor beneficia de acest mineral în toate stadiile de creștere.

Colectați câteva coji de banane. Tăiați-le bucăți mici și îngropați-le în pământ la circa 2,5 cm., sau cât mai aproape de rădăcina roșiilor.

Citește și – Cenușa – îngrășământ ieftin și natural pentru grădină (cum să o folosești)

Surse articol:

1. Susan Patterson, My Homemade Tomato Fertilizer Recipe Perfected Over 30 Years, Rural Sprout: https://www.ruralsprout.com/homemade-tomato-fertilizer/
2. Rețete Ușoare, O soluție pentru roșii mari, frumoase și fără arsuri: https://retete-usoare.info/o-solutie-pentru-rosii-mari-frumoase-si-fara-arsuri/
3. Brandon Lobo, The Best Fertilizer for Tomatoes at Different Stages of Growth, Dengarden: https://dengarden.com/gardening/best-fertilizer-for-tomato-plants-and-all-about-fertilizing-tomatoes

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.