Cum să DEZINFECTEZI toată CASA cu un ingredient lipsit de toxicitate: APĂ OXIGENATĂ

Acest ingredient secret se află probabil deja în casele voastre. Este vorba despre peroxidul de hidrogen, cunoscut de majoritatea dintre noi sub numele de apă oxigenată.

Acest produs aparent banal are zeci de întrebuințări practice în gospodărie, pe care puțină lume le cunoaște.

Apa oxigenată – dezinfectant natural pentru casă

Apa oxigenată este un dezinfectant natural excepțional. A fost inventată în timpul Primului Război Mondial, fiind utilizată în mod special pentru curățarea rănilor soldaților și prevenirea infecțiilor din spitale.

Datorită faptului că este o soluție stabilă și lipsită de toxicitate, Centrele Pentru controlul Bolilor recomandă și astăzi utilizarea ei în spitale. FDA a aprobat de asemenea folosirea apei oxigenate ca dezinfectant

Cum să folosiți apa oxigenată pentru dezinfectarea suprafețelor din casă

Mai jos veți găsi câteva moduri simple de a o folosi pentru dezinfectarea suprafețelor din casă. Spre deosebire de clor și alte dezinfectante chimice din comerț, apa oxigenată este naturală și poate fi folosită în condiții de siguranță de către familiile cu copii.

Baie și bucătărie 

Cel mai des, apa oxigenată este folosită ca spray de finisare, după curățarea suprafețelor din bucătărie și din baie. Amestecați apă oxigenată cu apă obișnuită (1:1) într-o sticlă cu pulverizator și spray-ați pe zonele populate de bacterii: etajerele din baie, toaletă, chiuvetă, cadă. Lăsați-o să se usuce natural.

Tocătoarele de carne crudă

Pentru dezinfectarea tocătoarelor folosite pentru carnea crudă, puteți alege un „tratament” pe bază de apă oxigenată și oțet.

Pulverizați întâi oțetul, și la final apa oxigenată (unul după altul, nu combinate, deoarece pot crea un produs instabil).

Lăsați-le să acționeze 5-30 de minute, apoi clătiți tocătoarele. Aceste două ingrediente sunt eficiente împotriva germenilor produși de carnea crudă.

O altă variantă ar fi să pulverizați una din soluții, să așteptați 5 minute, să ștergeți suprafața, după care să pulverizați cealaltă soluție.

Jucăriile copiilor

Obiectele cu care se joacă cei mici sunt pline de germeni. Jucăriile trebuie dezinfectate cât mai des, mai ales în sezonul răcelilor și a gripei.

Pulverizați pe ele apă oxigenată nediluată și ștergeți-le cu o cârpă curată, înmuiată în apă oxigenată. Sau le puteți lăsa la înmuiat într-o cadă cu apă simplă și apă oxigenată, cel puțin 30 de minute.

După o răceală sau gripă

După o răceală puternică trebuie să schimbăm așternuturile și prosoapele și să dezinfectăm bine obiectele cele mai afectate de germeni: întrerupătoarele, clanțele, mânerul de la frigider, robinetele și așa mai departe.

Spray-ați puțină apă oxigenată pe ele și lăsați-le să se usuce.

Este de asemenea indicat să înmuiați periuțele de dinți într-o soluție cu apă și apă oxigenată timp de 30 de minute. La fel de bun este și oțetul alb.

Buretele de vase și de cop

Buretele de vase și periile utilizate pentru curățarea casei au nevoie de o dezinfectare săptămânală. Turnați puțină apă oxigenată într-un borcan mic și înmuiați în el bureții și periile. Trebuie să fie acoperite bine de apă. Lăsați-le 20-30 de minute, apoi clătiți-le cu apă curată.

În același mod puteți dezinfecta buretele de corp, piatra ponce și alte obiecte utilizate la baie și duș.

Accidente ale copiilor și animalelor de companie

Copii și animăluțele de companie pot întoarce casa pe dos dacă sunt lăsați nesupravegheați. Zonele în care s-au jucat trebuie dezinfectate corespunzător.

Pentru îndepărtarea vomei, urinei, fecalelor și a altor impurități, folosiți un detergent obișnuit, apoi dezinfectați zona cu apă oxigenată. Lăsați-o să acționeze circa 30-60 de minute, sau până când se usucă.

___________________________________________________________________________________________________

Sfaturi și recomandări

Apa oxigenată trebuie păstrată într-un loc întunecos, într-o sticlă închisă la culoare, deoarece își pierde eficiența dacă este expusă la lumină.

Dacă sticla cu pulverizator pe care o aveți este transparentă, înfășurați-o cu o hârtie maro sau neagră și fixați-o cu o bandă adezivă pentru a feri conținutul de lumină.

Suprafețele pe care pulverizați apa oxigenată trebuie curățate mai întâi. Apa oxigenată nu înlătură mizeria, resturile de mâncare și alte murdării, ci doar elimină bacteriile de pe obiecte.

Curățați suprafețele cu apă și săpun sau cu un detergent natural, și apoi aplicați apa oxigenată.

Dacă înmuiați ceva în apă oxigenată, lăsați-l să stea cel puțin 30 de minute.

___________________________________________________________________________________________________

Precauții și atenționări

Apa oxigenată are capacitatea de a albi materialele și suprafețele, deși nu este la fel de puternic ca și clorul. Atenție când pulverizați pe țesături, tapițerie sau alte obiecte care se pot înălbi. Faceți mai întâi un test pentru zonele sensibile, aplicând o cantitate mică de apă oxigenată pentru a vedea cum se comportă.

Nu țineți apa oxigenată la îndemâna copiilor, deoarece atingerea ei poate arde pielea.

___________________________________________________________________________________________________

Sursă: Nature’s Nurture Blog, How to Naturally Disinfect Your Home Without Bleach: http://naturesnurtureblog.com/simple-natural-disinfectant/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.