De ce pâinea ta cu maia are un gust prea acru și nu crește bine în cuptor – cum să corectezi problema

Pâinea cu maia este foarte diferită la gust de pâine comercială. Sunt deosebire majore atât în privința compoziției chimice, cât mai ales a gustului și a texturii pe care dau pâinii.

Maiaua este o drojdie naturală, sălbatică, bogată în bacterii benefice, în deosebi Lactobacili

De ce painea cu maia este prea acra si nu creste

De ce painea cu maia este prea acra si nu creste

În schimb, drojdia comercială are un singur tip de microorganisme, mult mai slabe (de regulă Saccharomyces cervisiae).

De ce este acră pâinea cu maia

Oricine gustă prima dată pâine cu maia i se va părea că este foarte acră. Aluatul cu maia necesită câteva ore sau chiar zile până când este gata de copt.

Procesul de fermentație dă naștere la doi acizi – acidul lactic și acidul acetic. Aceștia sunt răspunzători pentru gustul acru din pâinea cu maia.

Fermentarea lentă este motivul pentru care pâinea cu maia este mai sănătoasă (ușor de digerat), dar totodată și mai acidă la gust.

Acizii din maia acționează totodată ca o barieră împotriva mucegaiurilor care s-ar putea forma în pâine. O pâine cu maia rezistă până la 7 zile.

Este firesc ca pâinea cu maia să aibă un gust mai acru, însă unele persoane susțin că pâinea lor este prea acră. Dacă și voi sunteți în această situație, trebuie să știți care este cauza și cum se poate rezolva problema.

Corectați nivelul de aciditate din maia

Trebuie să verificați nivelul de aciditate pe care îl are maiaua voastră. Este foarte posibil ca aceasta să fie prea acidă. Pentru a evita obținerea unei pâini prea acre, trebuie să corectați raportul de hrănire pentru maiaua voastră.

Iată ce trebuie să faceți concret: hrăniți maiaua în proporție de 1:5:5. Acest raport se aplică la maiaua cu care veți coace pâinea.

Hranire maia

Hranire maia

Hrăniți maiaua în raport de 1:5:5

Folosiți 10 g de maia-mamă (starter), 50 g de făină și 50 g de apă. Amestecați bine și lăsați la fermentat peste noapte. Maiaua rezultată nu va mai fi atât de acidă și veți obține o pâine mai plăcută la gust.

De asemenea, corectarea nivelului de aciditate din maia va ajuta pâinea să crească mai bine. Dacă aluatul este prea acid, acidul va afecta structura glutenului și va ataca bulele din aluat care încearcă să se umfle.

Un aluat prea acid va produce o pâinea care nu va înflori maxim în cuptor, ci va rămâne oarecum plată.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Maia din secară – cum să obții o cultură puternică de la început din făină de secară
Pâine cu maia – rețetă cu dospire lentă, la frigider
Plăcinte cu maia – umplute cu brânză și mărar
Cum să păstrezi maiaua fără să arunci nimic din ea – o metodă simplă și eficientă

Sursă articol: The Bread Code, 7 anti-flat sourdough bread tips: https://www.youtube.com/watch?v=qM9BXKaIr60&ab_channel=TheBreadCode

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.