Pâinea cu maia este deosebit de gustoasă și sănătoasă, iar procesul de preparare pe măsură de anevoios. Când ești la început și nu știi cum să calculezi ingredientele, te sperii și simți neîncredere. Însă pe măsură ce exersezi, capeți mai […]
Articole despre 'maia'
Ce cantitate de apă (procent de hidratare) se folosește la pâinea cu maia – tabelul care-ți va ușura enorm munca!
Pâinea cu maia diferă foarte mult de pâinea cu drojdie comercială, atât în privința gustului și a beneficiilor, cât și în privința modului de preparare. Pâinea cu maia are nevoie de o dospire mai îndelungată. Procesul poate dura între 8 […]
Cum să faci maia pentru pâine din mere fermentate
Maiaua pentru pâine poate fi făcută cu făină și apă simplă, sau cu un lichid deja fermentat, precum suc de fructe fermentate, iaurt, chefir. Probabil că merge și cu borș sau rejuveleac, însă nu am găsit încă astfel de rețete. […]
De ce pâinea ta cu maia are un gust prea acru și nu crește bine în cuptor – cum să corectezi problema
Pâinea cu maia este foarte diferită la gust de pâine comercială. Sunt deosebire majore atât în privința compoziției chimice, cât mai ales a gustului și a texturii pe care dau pâinii. Maiaua este o drojdie naturală, sălbatică, bogată în bacterii […]
Plăcinte cu maia – umplute cu brânză și mărar
De când am reușit să-mi cresc propria cultură de maia vreau să experimentez cu diverse rețete. Aluatul cu maia nu merge doar la pâine, ci și la plăcinte, cozonaci, gogoși, cornuri, rulouri. Am încercat așadar să fac niște plăcinte cu […]
Cum să păstrezi maiaua fără să arunci nimic din ea – o metodă simplă și eficientă
Maiaua este o drojdie sălbatică ce dă pâinii artizanele un gust și o textură deosebite. Cine a mâncat o pâine bună cu maia nu se mai poate întoarce la gustul pâinii obișnuite. Oricine este orientat spre o alimentație sănătoasă poate […]
Maia din secară – cum să obții o cultură puternică de la început din făină de secară
Maiaua făcută din făină de secară dă rezultatele cele mai bune, spun unii. Am încercat și eu și într-adevăr a crescut foarte bine și se prezintă ca o cultură foarte puternică, încă de la început. Sunt foarte multe rețete de […]
Maia din bere, dospită peste noapte – gata de folosit a doua zi
Dacă aveți o doză de bere în casă, încercați această rețetă de maia naturală. Dospește peste noapte și poate fi folosită a doua zi la prepararea aluatului dorit. Poate fi o alternativă la drojdia din comerț, în caz că se […]
Drojdie sălbatică (maia naturală) fără hrănire zilnică – o rețetă simplă, cu un ingredient secret
Maiaua crescută în casă din făină și apă devine activă și bună de folosit pentru prepararea pâinii după 7-10 zile. Însă în acest interval trebuie să o alimentezi cu făină și apă. Pare un proces elaborios. Unii nu au timpul […]
Cum să faci maia fără gluten în 7 zile – un ghid simplu
Maiaua fără gluten se face la fel ca maiaua cu gluten, doar că diferă făina pe care o folosești. Cei care nu pot consuma pâine din grâu, secară sau orz – din motive medicale, sunt nevoiți să-și prepare pâinea în […]