Maia din secară – cum să obții o cultură puternică de la început din făină de secară
Maiaua făcută din făină de secară dă rezultatele cele mai bune, spun unii. Am încercat și eu și într-adevăr a crescut foarte bine și se prezintă ca o cultură foarte puternică, încă de la început.
Sunt foarte multe rețete de maia disponibile în cărți și în mediul online.
Eu am ales o rețetă care hrănește foarte bine cultura și ajută maiaua să se dezvolte foarte bine în prima fază.
Am crescut maiaua timp de 7 zile, prin proceduri de hrănire și reîmprospătare. Cultura este gata chiar din ziua a 6-a, dacă totul merge bine.
Cuprins
Materiale necesare
Pentru a prepara starterul (maiaua-mamă), aveți nevoie de:
- făină de secară
- 1 borcan cu apă la temperatura camerei (pe care să îl umpleți în fiecare zi)
- o lingură din lemn sau plastic, cu coada lungă
- 2 borcane înalte de sticlă (și alte vase pentru descărcare)
- un cântar digital de bucătărie
Ziua I
Puneți borcanul pe cântar. Adăugați în el 100 g de făină de secară și 100 g de apă (apa trebuie să fie la temperatura camerei, de aceea este bine să aveți tot timpul un borcan cu apă pe masă pentru a o folosi strict în acest scop. Nu utilizați apă caldă, fierbinte sau prea rece).
Amestecați bine cu lingura. Acoperiți cu capacul, fără să-l înfiletați sau să-l închideți de tot. Cultura de bacterii are nevoie de oxigen să respire.
Borcanul se lasă la temperatura camerei, într-un loc ferit de curent. Dacă este vară, maiaua crește bine. Dacă este iarnă, băgați borcanul în cuptorul stins.
Se lasă până în ziua următoare (24 de ore).
Ziua II
Amestecați în borcan și puneți-l pe cântar. Adăugați 50 g de făină de secară și 50 g de apă. Amestecați bine cu lingura. Ștergeți pereții cu un șervețel, astfel încât borcanul să se mențină mereu curat. Puneți capacul și lăsați la fermentat până a doua zi (24 de ore).
Ziua III
Amestecați în borcan și puneți-l pe cântar. Adăugați 100 g de făină de secară și 100 g de apă. Amestecați bine. Ștergeți pereții cu un șervețel și puneți capacul. Lăsați la fermentat 24 de ore.
Ziua IV
Începând cu această zi va trebui să reîmprospătați cultura. Puneți un alt borcan pe cântar. Puneți în el 200 de grame de maia și adăugați 200 g de făină de secară și 200 g de apă. Amestecați bine și lăsați la fermentat 24 de ore.
Maiaua rămasă în borcanul inițial se păstrează în frigider, cu capacul închis. Poate fi folosită la un aluat, e păcat s-o aruncați.
Eu am ales să mai cresc o maia din ea. Adică am adăugat în ea 200 g de făină de secară și 200 g de apă și am amestecat. Am lăsat-o în continuare la fermentat, la fel ca cealaltă. Practic, am crescut două culturi de maia în același timp, în borcane diferite, cu scopul de a oferi a doua maia unei alte persoane.
Ziua V
Se repetă procedeul din ziua IV. Păstrați 200 g de maia (restul puneți deoparte (păstrați în frigider într-un borcan pentru a o folosi la un aluat care nu necesită multă dospire, precum clătite, lipii, biscuiți, fursecuri) și adăugați peste ea alte 200 g de făină de secară și 200 g de apă.
Amestecați bine și lăsați la fermentat 24 de ore.
Ziua VI
Maiaua mea se dublase deja în această, de aceea nu am mai hrănit-o. Am lăsat-o la temperatura camerei și în ziua următoare am folosit din ea la pâine, apoi am pus-o în frigider.
Dacă a voastră nu a crescut încă, continuați să o hrăniți încă 1-3 zile. Este bine să marcați cu un semn nivelul maielei din borcan pentru a vedea cât a crescut. Când crește dublu-triplu în volum și are multe bule, este gata și se pune în frigider, în recipient închis.
Cum procedezi în continuare
Dacă vreți să faceți pâine din această maia, cu o seară înainte, scoateți o parte din maia și hrăniți-o în proporție de 1:1:1.
De exemplu, dacă rețeta voastră necesită 150 g de maia, scoateți cu o seară înainte 75 g de maia-mamă. Puneți-o într-un bol sau într-un borcan încăpător și hrăniți-o cu 75 g de făină și 75 g de apă (acesta este raportul de 1:1:1).
Amestecați și acoperiți ușor. Puneți un semn pe recipient pentru a vedea cum crește. Lăsați-o la dospit până a doua zi. Dacă s-a dublat, este gata.
150 de grame folosiți la pâine, iar restul 75 de grame păstrați (aceasta este maiaua-mamă).
Note
Eu am mai alternat făina de secară cu făină de grâu integrală când am crescut maiaua. De pildă, cred că în ziua a treia am folosit făină de grâu în loc de făină de secară, apoi am continuat cu secară.
Am folosit făină obținută în casă, din boabe ecologice de secară / grâu. Neavând o moară de cereale, am mixat boabele într-un blender de viteză mare până s-au măcinat complet (în mai mult tranșe). Aceste făinuri sunt foarte nutritive, drept care și maiaua mea a crescut foarte bine.
Maiaua crescută după metoda prezentată mai sus este destul de multă pentru o singură persoană sau două persoane, care mănâncă doar o pâine pe săptămână.
Puteți crește maiaua-mamă în cantități mai mici, pornind de exemplu de la 25, 30 sau 50 de grame de maia.