Cum să faci maia pentru pâine din mere fermentate
Maiaua pentru pâine poate fi făcută cu făină și apă simplă, sau cu un lichid deja fermentat, precum suc de fructe fermentate, iaurt, chefir.
Probabil că merge și cu borș sau rejuveleac, însă nu am găsit încă astfel de rețete. Procesul este mult mai rapid când amesteci făina cu o apă deja fermentată.
În plus, nu trebuie să hrănești zilnic maiaua cu făină pentru a o face să crească și să fie suficient de puternică pentru a coace pâine cu ea.
Cuprins
Cum să faci apă fermentată din mere, pentru maia
Pentru a face un ferment natural foarte sănătos pentru pâinea cu maia ai nevoie doar de un măr. Ideal ar fi să folosești un măr bio, sau un măr de la țară. Acesta se spală bine și se taie cubulețe sau felii.
Se pun într-un borcan de sticlă și se umple cu apă. Înfiletați capacul (dar nu strâns) și lăsați la temperatura camerei sau într-un loc cald pentru 3-4 zile.
Depinde de temperatura din casă. Câteva semne că merele au fermentat sunt bulele care apar la suprafață, culoarea schimbată a apei și mirosul acrișor. Când fermentarea este gata, strecurați lichidul.
Cum să faci maia din făină și apă fermentată de mere
Pentru a prepara maiaua pentru pâine, puneți 3 linguri de făină într-un borcan de sticlă de 400 de grame.
Adăugați 2-3 linguri de apă fermentată strecurată. Amestecați bine. Apa se adaugă treptat, până rezultă o compoziție cremoasă. Lăsați amestecul la temperatura camerei până când își dublează volumul.
Puneți un semn pentru a marca nivelul fermentului în stadiul de început. În acest fel veți ști când maiaua a crescut și este gata.
Spre deosebire de alte tipuri de maia care se fac doar din făină și apă, aceasta se obține mult mai repede.
Nu trebuie să o hrăniți zilnic cu făină și lichid. Fermentul din mere își face treaba foarte bine și grăbește puțin procesul.
Maiaua făcută cu apă fermentată de mere este mai bogată în nutrienți decât maiaua tradițională, făcută cu apă simplă.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă pe care vă recomand să le citiți:
Cum să păstrezi maiaua fără să arunci nimic din ea – o metodă simplă și eficientă
Maia din secară – cum să obții o cultură puternică de la început din făină de secară
Drojdie sălbatică (maia naturală) fără hrănire zilnică – o rețetă simplă, cu un ingredient secret
Cum să faci maia fără gluten în 7 zile – un ghid simplu
Sursă rețetă: Recetasdelavic: https://www.instagram.com/p/C51dk5cPwvU/?e=d6fb6b61-ddf1-4f16-8630-f279f37d2aff&g=5