Câtă maia trebuie să folosești la o pâine?
Pâinea cu maia este deosebit de gustoasă și sănătoasă, iar procesul de preparare pe măsură de anevoios. Când ești la început și nu știi cum să calculezi ingredientele, te sperii și simți neîncredere.
Însă pe măsură ce exersezi, capeți mai mult curaj. În acest demers te pot ajuta foarte mult niște formule și calcule gata făcute.
De exemplu, trebuie să știi câtă apă se folosește la cantitatea de făină din care vrei să faci pâinea. Apoi trebuie să știi cam câtă maia să pui.
Pâinea cu maia nu prea se face „din ochi”, ci este nevoie de multă precizie. De aceea este important să ai un cântar de bucătărie pentru a cântări totul foarte bine.
Referitor la cantitatea de maia pe care trebuie să o folosești la o pâine, există anumite calcule sau reguli care pot fi aplicate.
Cuprins
Câtă maia să pui la o pâine
O variabilă care trebuie luată în considerare este anotimpul sau temperatura din casă.
Vara (peste 22 de grade Celsius) poți folosi mai puțină maia, în timp ce iarna va trebui să pui mai multă.
Vara = 10% maia (din cantitatea totală de făină)
Iarna = 20% maia (din cantitatea totală de făină)
Concret, la o pâine cu următoarele ingrediente:
- 400 de grame de făină
- 240 g de apă
- 8 g de sare
- 40 g de maia (în timpul verii) sau 80 g de maia (în timpul iernii)
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu maia, pe care vă recomand să le încercați:
Plăcinte cu brânză și cireșe, din aluat cu maia (fără zahăr)
Babka cu ciocolată – cozonac turcesc pufos, făcut cu maia
Plăcinte cu maia – umplute cu brânză și mărar
Cum să păstrezi maiaua fără să arunci nimic din ea – o metodă simplă și eficientă
Sursă articol: The Bread Code, Your first sourdough bread (full course in 30 minutes): https://www.youtube.com/watch?v=msqU-ylXWUs&ab_channel=TheBreadCode