Pâine cu maia și semințe, cu miez moale, care rămâne proaspătă mai mult timp (află secretul!)
Îmi place mult pâinea cu maia, deoarece are o aromă acrișoară, o coajă crocantă și este ușor digerabilă. Însă aș fi vrut ca miezul să fie mai moale. Am căutat câteva metode a face pâine cu maia cu miez moale și am găsit o rețetă reușită.
Se coace în tăvi de pâine și arată ca o pâine normală. Interiorul este fraged și nici nu ai zice că este făcută cu maia. Are o aromă dulce-acrișoară, foarte plăcută.
Autorul rețetei de mai jos a creat această pâine pentru copiii lui. A vrut să obțină o pâine nutritivă, sănătoasă dar totodată gustoasă și care să fie pe placul celor mici.
A rezultat o pâine bogată în fibre, foarte hrănitoare, de care se poate bucura întreaga familie.
Rețeta conține făină integrală, fulgi de ovăz, tărâțe și semințe. Pentru a obține acel miez moale, trebuie să adăugați un ingredient-cheie. Este vorba despre aluat opărit.
Adaosul de aluat fiert este secretul care dă miezului o frăgezime aparte.
Secretul unei pâine cu maia cu miezul moale
Aluatul fiert se numește în cultura asiatică „tangzhong”. Această tehnică presupune pre-gătirea unei porții mici de făină cu apă sau lapte, până se formează o pastă.
Pasta este adăugată ulterior în aluatul final, urmând ca aceasta să dea pâinii o textură mai fragedă și pufoasă. Pâinea cu aluat opărit mai are o calitate: își păstrează prospețimea mai mult timp.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu maia, pe care vă recomand să le încercați:
Sărățele de post cu semințe – din aluat cu maia inactivă
Plăcinte cu maia – umplute cu brânză și mărar
Pâine cu maia și făină integrală – coaptă în boluri din inox
Pâine fără gluten cu maia – rețetă sănătoasă, din mei integral
Pâine cu maia și semințe, cu miezul moale - rețetă
Ingrediente
Ingrediente pentru maia
- 33 g de făină integrală de grâu
- 33 g de făină albă de grâu (11,5% proteine)
- 66 g de apă
Amestec de semințe și ovăz
- 60 g de fulgi de ovăz
- 100 g amestec de semințe
- 180 g de apă
Ingrediente pentru aluatul opărit
- 82 g de făină integrală
- 330 g de lapte gras sau apă
Ingrediente pentru aluatul principal
- 460 g de făină integrală de grâu
- 213 g de făină albă de grâu
- 30 g de miere sau sirop de agave/arțar
- 16 g de tărâțe de grâu
- 354 g de apă
- 16 g de sare
- toată cantitatea de maia rezultată după dospire
- amestecul de ovăz și semințe înmuiate
- aluatul opărit, răcit
Mod preparare rețetă
- Cu o seară înainte de a face aluatul, hrăniți maiaua după instrucțiunile de mai sus (proporție 1:1). Puteți folosi mai multă maia dacă a voastră nu este foarte puternică. Lăsați-o la dospit până a doua zi (trebuie să își dubleze volumul).
- Tot în cursul serii, puneți ovăzul și semințele la înmuiat în apă și lăsați-le până a doua zi.
- În ziua următoare, pregătiți alatul opărit. Puneți laptele sau apa într-o crăticioară cu făina (eu am folosit lapte gras de cocos). Amestecați cu telul bine și puneți vasul pe foc. Fierbeți la foc mediu, amestecând continuu, până se îngroașă. Lăsați pasta la răcit complet înainte de a o adăuga în aluat.
- Pregătiți aluatul principal. Puneți într-un vas apa și adăugați maiaua activată și amestecați cu un tel. Adăugați apoi aluatul opărit și răcit și amestecați bine, până se dizolvă.
- Incorporați făina, sarea și mierea și amestecați bine. Acoperiți bolul cu o folie și lăsați aluatul în repaos pentru 5-10 minute.
- Faceți 2-3 întinderi și împăturiri ale aluatului odată la 30 de minute, pe durata a 3 ore. La ultima împăturire se adaugă amestecul de ovăz și semințe și se frământă bine.
- Dacă nu și-a dublat volumul până acum, mai lăsați-l la crescut.
- Împărțiți aluatul în două bucăți egale. Dați-le formă și puneți-le în tăvi unse bine cu ulei sau tapetate cu hârtie de copt (eu am folosit puțin ulei și la modelarea aluatului, deoarece era destul de moale).
- Acoperiți tăvile și lăsați pâinea la crescut încă 2 ore, sau până ajung la baza tăvii.
- Preîncălziți cuptorul la 220 de grade Celsius și băgați tăvile. Pentru a crea abur, puteți pune o tăviță cu apă (sau cuburi de gheață) dedesubt, sau puteți acoperi tăvile. Eu am acoperit tăvile cu alte tăvi de pâine (care vin perfect unele peste altele).
- Coaceți pâinea acoperit/cu aburi timp de 20 de minute, apoi coborâți temperatura la 175 de grade Celsius și îndepărtați tăvile de deasupra sau tăvița cu apă.
- Coaceți pâinile fără abur încă 25-30 de minute, sau până capătă o culoare maro intens (aceasta este dată de aluatul opărit). Dacă aveți un termometru intern, măsurați temperatura pâinii. Aceasta trebuie să aibă 95 de grade Celsius.
- Scoateți pâine din cuptor și din tăvi și lăsați-o la răcit minim 2 ore înainte de a o tăia.