Cum să faci dulceață fără zahăr și multă fierbere – 2 moduri inedite
Dulceața este, așa cum o arată și numele, o tratație care încântă la maxim și papilele gustative.
Dar ea este totodată o bombă calorică.
Cuprins
DULCEAȚA TRADIȚIONALĂ ARE FOARTE MULT ZAHĂR
De regulă, la prepararea dulceții se folosesc kilograme întregi de zahăr. În plus, fructele se fierb foarte mult, până când compoziția scade la jumătate și dulceața se leagă.
Deci, din start, dulceața nu este o alegere bună. Nici pentru siluetă, nici pentru sănătate.
La modul ideal, ar trebui să ne bucurăm de fructe în starea lor naturală.
Iar dacă vrem să le transformăm într-o pastă și să le servim ca o dulceață, pe pâine sau în clătite, avem câteva propuneri inedite.
Dulceața nu trebuie să fie exagerat de dulce, nici fiartă la nesfârșit.
Cum ar fi să o putem prepara fără zahăr deloc?
Cu siguranță s-ar bucura și cei care țin cură de slăbire sau diabeticii.
Unele fructe sunt chiar benefice în diabet, însă diabeticii nu le pot consuma din cauza mulțimii zahărului.
Un bun exemplu aici sunt afinele, dar și celelalte fructe de pădure, care au efecte hipoglicemiante.
CUM SĂ FACI DULCEAȚĂ FĂRĂ ZAHĂR
Vă propunem două moduri de a face dulceață în casă fără zahăr și fără alți conservanți.
Fructele se fierb foarte puțin, astfel încât preparatul final nu este îndelung procesat.
Dulceața are un gust bogat de fructe și este bine legată.
Singurul dezavantaj este că acest tip de dulceață nu poate fi păstrată mult timp. Nu se conservă ca dulceața clasică.
Însă o puteți prepara ori de câte ori simțiți nevoia să o consumați sau aveți nevoie de ea la rețete.
Pentru îndulcire, autorul rețetelor prezentate a folosit sirop de arțar. Însă voi puteți folosi orice alt îndulcitor natural.
Pentru îngroșarea sau legarea dulceții puteți folosi anumite fructe bogate în pectină (precum mere, lămâi, merișoare, prune, coacăze negre).
Sau puteți folosi un agent de îngroșare natural, precum semințe de chia sau fulgi de ovăz.
DULCEAȚĂ DE MURE – REȚETĂ
Dulceața de mure este o delicatesă sănătoasă.
Aceste fructe sunt sărace în carbohidrați. Au multă pectină și se pretează bine la gemuri.
Conțin mulți antioxidanți sănătoși.
INGREDIENTE
• 300 g de mure
• 1 lingură de miere sau sirop de arțar
• 1 măr mediu
• 1 lingură de ovăz măcinat + 2 linguri de apă
MOD DE PREPARARE
Puneți murele într-o tigaie puțin adâncă.
Adăugați peste ele mierea sau siropul de arțat.
Pasați fructele cu zdrobitorul de cartofi pentru piure.
Zdrobiți-le puțin, cât să se elibereze pectina. Nu le faceți terci complet.
Puneți tigaia pe foc și amestecați des.
Tăiați mărul cubulețe. Puneți-l într-o caserolă de sticlă cu capac. Introduceți caserola în cuptorul cu microunde pentru câteva minute, până se înmoaie.
Pasați mărul cu furculița până se face piure.
Aveți nevoie de 90 g de sos de mere. Turnați-l peste murele zdrobite din tigaie.
Amestecați bine și fierbeți dulceața timp de 2-3 minute.
Combinați fulgii de ovăz măcinat cu apa și turnați-l în dulceață.
Amestecați constant. Când începe să clocotească din nou, lăsați dulceața încă 2-3 minute să fiarbă.
Dacă dulceața nu s-a îngroșat încă, mai lăsați-o câteva minute.
Turnați dulceața fierbinte într-un borcan. Lăsați-o să se răcească bine, apoi o puteți depozita în frigider.
Se îngroașă și mai mult după ce stă la rece.
Poate fi consumată în termen de o săptămână.
DULCEAȚĂ DE AFINE FĂRĂ ZAHĂR – REȚETĂ
INGREDIENTE
• 300 g de afine
• 1 lingură de sirop de arțar sau miere
• 2 linguri de semințe de chia
MOD DE PREPARARE
Se procedează la fel ca în rețeta de mai sus. Zdrobiți fructele, puneți-le pe foc. Adăugați îndulcitorul.
După 2-3 minute de fierbere, puneți semințele de chia.
Așteptați să fiarbă puțin, până se îngroașă.
Turnați dulceața în borcan și păstrați-o în frigider.
Aceste dulcețuri sunt grozave pe pâine prăjită sau în clătite.
Pot fi servite cu iaurt sau brânză de vaci.
Sunt, cu siguranță, o alegere mult mai bună decât dulcețurile clasice cu mult zahăr.
REȚETE SIMILARE
Vă recomandăm și alte rețete de dulceață:
Dulceață de gutui, fără fierbere – cu miere și ghimbir
Dulceață de căpșuni fără zahăr – varianta dietetică
Dulceață de struguri fără zahăr – rețetă
Sursă articol: How to cook smarter, The only healthy fruit jam recipe I’ll ever need: https://www.youtube.com/watch?v=N5KhL0Al9vE&ab_channel=HowToCookSmarter