Ce să faci acasă în perioada de izolare la domiciliu – activități creative și utile

Pandemia de Coronavirus a pus stavilă plimbărilor, ieșirilor în oraș și întâlnirilor. Deși obișnuiam să socializăm foarte mult pe internet și prin intermediul telefonului, ne este greu să stăm departe fizic de cei dragi.

Toate evenimentele culturale au fost amânate, toate obiectivele turistice și restaurantele sunt închise. Școlile și universitățile au mutat lecțiile și cursurile online.

Activitati in casa pe timp de carantina

Activitati in casa pe timp de carantina: Freepik – www.freepik.com

Autoritățile ne interzic să părăsim domiciliul, decât în condiții de maximă urgență. Nu doar cei bolnavi sau vârstnici sunt sfătuiți să stea în casă, ci și cei sănătoși.

Unii au încercat să inventeze diverse pretexte pentru a ieși din casă. De pildă, să scoată animalul de companie la o plimbare cu mașina sau să iasă afară cu un peștișor în pungă.

Chiar și după aceste scurte ieșiri „de urgență” trebuie să ne întoarcem în case. Auto-izolarea este grea pentru toată lumea. Ce putem face cât ne aflăm în carantină?

Pentru a evita depresia, plictiseala sau însingurarea, putem apela la diverse jocuri și activități creative. Este important să folosim acest timp liber în scop constructiv și util.

Ce să faci acasă în perioada de izolare

O mare parte a populației s-a mutat deja online. Unii învață din cursurile care le sunt predate online, alții fac cumpărături, alții citesc diverse știri și articole.

Citește cărți gratuite online 

Izolarea la domiciliu pare să creeze un context favorabil pentru încurajarea cititului. Cărțile reprezintă un mijloc simplu prin care putem evada din realitatea apăsătoare în care trăim și pătrunde într-o altă lume.

Mai multe edituri românești pun la dispoziție câteva zeci de cărți în format electronic celor dornici să citească.

Editura Humanitas oferă un pachet de 45 de e-book-uri gratuite în biblioteca lor virtuală. A dezvoltat și o aplicație pentru telefonul mobil (Android și iOS), prin care poți accesa diverse e-book-uri și audio-book-uri. 

Polirom are de asemenea o propunere atractivă: câteva zeci de cărți care pot fi citite în format electronic sau descărcate în mod gratuit în format PDF. Intră AICI dacă te interesează.

Învață ceva util prin cursurile oferite gratis de Google 

Folosește timpul citind sau învățând ceva nou. Cu siguranță ai în casă zeci de cărți și volume pe care nu le-ai citit sau nu le-ai terminat.

Învață de pe Youtube diverse lucruri și trucuri. Acest canal are numeroase videclipuri și tutoriale inedite.

Atunci când înveți o limbă nouă sau chiar o meserie, mintea ta creează diverse conexiuni. Devii curios și motivat. Ai o stare de bine, te simți liber și stăpân pe tine.

Cu toții ar trebui să „profităm” de perioada aceasta de izolare la domiciliu pentru a învăța lucruri noi. Google pune la dispoziție 19 cursuri online gratuite pentru cei interesați. Poți învăța:

 • despre marketingul digital
 • noțiuni de bază despre programare
 • vorbirea în public
 • cum să îți deschizi o afacere
 • cum să îți extinzi afacerea în alte țări
 • cum să folosești reclamele online pentru a-ți promova afacerea
 • despre nevoile clienților
 • cum să devii mai productiv la serviciu

Un astfel de curs durează 1-3 ore.

Transmite știri pozitive 

Televiziunile ne bombardează cu știri negative și pesimiste. În tot aceste un scenariu sumbru este important să ascultăm și știri pozitive.

Caută videoclipuri și știri despre gesturi de bunătate și solidaritate făcute de oameni în perioada de pandemie. Fii de folos celorlalți și trimite aceste știri prietenilor și cunoscuților.

Difuzează doar știri din surse oficiale și sigure, precum OMS (Organizația Mondială a Sănătății). Oprește astfel răspândirea zvonurilor, dezinformarea și panica.

Fii solidar cu cei aflați în suferință

Dă telefoane persoanelor cunoscute și întreabă dacă au nevoie de ceva. Cercetează-i mai ales pe cei bătrâni, pe cei singuri, pe cei care au probleme financiare.

Poți face cumpărături pentru ei sau le poți distribui diferite lucruri de care au nevoie. Le poți rezolva diverse probleme de care ei nu se pot ocupa.

Învață să faci măști faciale 

Măștile de protecție sunt tot mai rare în farmacii și magazine, sau au un preț exorbitant. Învață, cât stai acasă, să îți croiești singur o astfel de mască – intră AICI și vezi tutorialul video.

După ce te antrenezi și ai deja experiență, poți confecționa mai multe măști pe care să le oferi celor care au nevoie. 

Fă-ți propriul dezinfectant în casă

Citește AICI ce ingrediente trebuie să conțină un dezinfectant de mâini eficient împotriva virusului COVID-19 și cum să îl prepari în casă. Vei găsi în articolul nostru și informații utile despre când și cum trebuie folosit un astfel de produs în perioada de pandemie. 

Alte activități de făcut acasă în criza Corona

 • completează rebus sau puzzle
 • începe să scrii un jurnal sau un blog despre Coronavirus sau despre ceea ce trăiești tu
 • apucă-te să scrii poezii; acest lucru va ajuta să îți păstrezi mintea activă și inima veselă
 • vizionează un film bun
 • urmărește un documentar istoric
 • scrie scrisori fizice celor dragi
 • fă curățenie în casă; debarasează-te de lucrurile și obiectele pe care nu le mai folosești de ani buni
 • coase, croșetează, împletește dacă știi; dacă nu, ia lecții
 • vorbește cu prietenii de departe pe Skype sau pe platformele de socializare
 • fă-ți un program de exerciții fizice
 • colorează cărți
 • repară lucrurile stricate din casă
 • dă cu var
 • sortează pozele și filmulețele din telefon sau aparatul foto
 • fă o listă cu lucrurile bune din viața ta
 • memorează diverse lucruri importante
 • aplică pentru un job online (remote)
 • culcă-te devreme și recuperează oboseala acumulată înainte de Criza Corona
 • fă-ți un program de rugăciune; pomenește pe toți cei bolnavi din spitale și din casele lor, cunoscuți sau necunoscuți; citește viața Sfântului Nichifor Leprosul (care ajută la vindecarea de Coroavirus) și paraclisul lui AICI.

Dacă mai ai și alte idei, ne-am bucura să le împărtășești cu noi printr-un comentariu!

Surse articol:

 1. Amnesty Internationl, 6 things to do while at home during COVID-19 pandemic: https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2020/03/what-to-do-at-home-during-covid-19-pandemic/
 2. Usa Today, 100 things to do while stuck inside due to a pandemic: https://eu.usatoday.com/story/life/health-wellness/2020/03/16/coronavirus-quarantine-100-things-do-while-trapped-inside/5054632002/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.