Coronavirus – cum se transmite, ce simptome provoacă și cum să te protejezi

Primele cazuri de pneumonie cauzate de coronavirus au fost înregistrate în decembrie, 2019, în orașul Wuhan, provincia Hubei din China.

Află în acest articol ce este coronavirus, cum se transmite, ce simptome provoacă și cum te poți proteja împotriva lui.

Coronavirus – simptome, transmitere, prevenire:  Kjpargeter – www.freepik.com

Autoritățile chineze au confirmat în ianuarie 2020 că virusul este o tulpină nouă, care nu prezintă caracteristicile celorlalte virusuri cunoscute. A fost denumit provizoriu 2019-nCoV.

Ce este coronavirus

Virusul nou care bântuie în China și în alte state este din familia de coronavirus, care provoacă afecțiuni respiratorii. Din ea fac parte SARS (sindromul respirator acut sever), sindromul respirator coronavirus din Orientul Mijlociu (MERS) și răceala.

Cum se transmite coronavirus

Aceste virusuri se pot transmite de la animale la oameni. De pildă, SARS-CoV se transmite de la pisici la oameni, iar MERS-CoV de la cămile la oameni. Există și alte animale purtătoare de coronarvirusuri, dar care nu i-au afectat încă la oameni.

Coronavirus – simptome

Simptomele de coronavirus sunt specifice afecțiunilor respiratorii:

– tuse
– respirație scurtă
– dificultăți respiratorii
– febră

Există și situații mai grave, când coronavirus poate cauza pneumonie, sindromul acut respirator sau insuficiență renală. Este de asemenea un virus cu potențial fatal.

Citește și: Top 10 plante antivirale care stimulează imunitatea și combat infecțiile

Experții în sănătate din SUA sunt de părere că virusul din Wuhan are o perioadă de incubație de 2 săptămâni. Unii cred că inclusiv persoanele infectate, care nu prezintă simptome, pot transmite virusul la cei din jur. 

Cum să te protejezi împotriva coronavirus – măsuri de prevenire

Întrucât nu există nici un vaccin sau tratament antiviral împotriva virusului Wuhan, cea mai bună metodă de prevenire este evitarea expunerii la acesta.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sfătuiește publicul larg să ia câteva măsuri importante de prevenire, care țin de igienă și alimentație:

– spălarea frecventă a mâinilor cu săpun și apă sau cu produse care conțin alcool, timp de cel puțin 20 de secunde;

– acoperirea nasului și a gurii în timpul strănutului sau a tusei cu dosul mâinii sau cu un șervețel curat (care se va arunca imediat, după care mâinile vor fi spălate cu apă și detergent);

– evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii cu mâinile nespălate;

– evitarea contactului cu persoanele care tușesc sau au febră;

– prezentarea la medic de urgență dacă în urma unei călătorii apar simptome de tuse, dificultăți respiratorii și febră;

– evitarea contactului cu animalele vii și suprafețele care au intrat în contact cu acele animale (acest sfat îi privește pe locuitorii din China, care merg în piețe și în zone în care au fost identificate cazuri de coronavirus);

– evitarea consumului de produse animale insuficient preparate termic sau crude;

– manevrarea în condiții maxime de siguranță și igienă a cărnii crude, a laptelui crud, a organelor crude de animale și a ouălor crude și gătirea lor corespunzătoare.

Surse:

1. Who.int, Novel Coronavirus (2019-nCoV): https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
2. Who.int, Novel Coronavirus (2019-nCoV) advice for the public: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public
3. Centers for Disease Control & Prevention, 2019 Novel Coronavirus, Wuhan, China, Prevention & Treatment: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/prevention-treatment.html
4. Elizabeth Cohen, China says coronavirus can spread before symptoms show — calling into question US containment strategy, CNN Health: https://edition.cnn.com/2020/01/26/health/coronavirus-spread-symptoms-chinese-officials/index.html
5. World Health Organization, Coronavirus: https://www.who.int/health-topics/coronavirus

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.