Cum să faci acasă mască de protecție împotriva CORONAVIRUS, fără mașină de cusut

Articol documentat

În ultimele zile au apărut numeroase tutoriale pe internet despre cum să își confecționezi acasă o mască împotriva Coronavirusului.

Mai jos vei găsi câteva videoclipuri în care sunt prezentate câteva metode simple prin care îți poți realiza singur o astfel de măscuță.

Cum sa iti faci o masca de protectie in casa: Freepik – www.freepik.com

Când trebuie să purtăm mască?

Există încă dispute dacă măștile sunt eficiente sau complet inutile în perioada de pandemie de COVID-19. Cert este că în mai multe țări a fost decretată obligativitatea purtării lor, cel puțin în magazine.

Potrivit anunțului făcut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), doar cadrele medicale și persoanele infectate ar trebui să poartă mască. De asemenea, masca este necesară și pentru cei care îngrijesc persoane bolnave.

Nu există dovezi că virusul s-ar transmite prin aer. Ci doar prin inhalarea sau contactul mucoaselor cu picături infectate de COVID-19, eliberate în aer sau pe suprafețe prin strănut sau tuse.

Cu toate acestea, specialiști din Asia și din China spun că toți trebuie să folosească acest mijloc de protecție împotriva noului Coronavirus. Indiferent dacă sunt bolnavi sau nu. Indiferent dacă merg la serviciu sau doar la cumpărături.

Această recomandare este susținută și de omul de știință chinez George Gao – directorul Centrului Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. El este de părere că oamenii fac o mare greșeală ignorând sfatul de a purta o mască protectoare.  

Citește și: Coronavirus: Apă și săpun sau dezinfectant de mâini? Ce recomandă experții?

De unde luăm măști de protecție?

Pandemia de Coronavirus a produs o stare de criză și de panică în toate aspectele vieții. Au crescut vânzările la detergenți, la dezinfectanți, la produsele de îngrijire personală, la alimente și medicamente.

Oamenii au luat cu asalt farmaciile și au golit stocurile de măști și mănuși de protecție. Specialiștii ne recomandă să purtăm măști când ieșim din casă, când mergem la cumpărături și chiar și atunci când facem curățenie în locuință.

Întrebarea legitimă este: de unde mai luăm măști? Farmaciile sunt goale, iar cele disponibile în magazine sunt vândute la spra-preț.

Profesorul Streinu Cercel spune că putem să realizăm singur aceste măști.

Cum să confecționezi măști acasă 

În efortul de a susține criza de măști și măsuri de protecție, mai cu seamă pentru cadrele medicale, croitori din toată lumea au început să creeze măști. Unii le-au donat la spitalele locale.

Au pus de asemenea tutorialele pe internet, pentru a-i ajuta pe oamenii de rând să și le confecționeze singuri, acasă.

Masti de fata Coronavirus tutoriale

Masti de fata Coronavirus tutoriale: Freepik – www.freepik.com

Putem face măști din șervețele, eșarfe, ciorapi și diverse materiale. Un studiu realizat de SmartAirFilters dezvăluie că cel mai bun material pentru măștile protectoare este bumbacul. În acest sens se pot folosi tricouri sau alte haine din bumbac.

Bumbacul are capacitatea de a capta particulele. La capitolul eficiență pot fi comparate cu măștile chirurgicale. În plus, acest material nu împiedică respirația.

Măști de față Coronavirus – tutoriale

În acest clip poți vedea cum se fac măști din: eșarfe, șervețele uscate, șervețele umede, filtre de cafea sau ciorapi. Nu ai nevoie de mașină de cusut sau experiență în confecții. Tot ce îți trebuie este materialul, un capsator și elastic (inclusiv elastice de păr).

Cum să pui și să scoți masca în siguranță 

Înainte de a-ți pune masca pe față, spală-te pe mâini cu apă și săpun sau cu o soluție alcoolică. Asigură-te că masa îți acoperă bine gura și nasul și nu există goluri.

Evită să atingi masca atunci când o ai pe față. Spală-te pe mâini înainte de a da masca jos de pe față. Nu atinge partea frontală când o dai jos. Desfă elasticul din spatele urechilor mai întâi.

Dacă este o mască de unică folosință, arunc-o la coșul de gunoi. Spală-te din nou pe mâini cu apă și săpun.

Citește și: Coronavirus – cum se transmite, ce simptome provoacă și cum să te protejezi

Surse articol:

  1. Mediafax, Anunț important făcut de OMS: cum se transmite Coronavirusul și de ce măștile sunt obligatorii doar pentru medici și persoanele infectate: https://www.mediafax.ro/coronavirus/anunt-important-facut-de-oms-cum-se-transmite-coronavirusul-si-de-ce-mastile-sunt-obligatorii-doar-pentru-medici-si-persoanele-infectate-19033843
  2. Alecsandru Ion, Un cercetător chinez dă vestea ce mai cruntă despre coronavirus: Trebuie să ne pregătim, Capital.ro: https://www.capital.ro/un-cercetaror-chinez-da-vestea-ce-mai-crunta-despre-coronavirus-trebuie-sa-ne-pregatim.html
  3. Kristen Aiken, How To Make A No-Sew Coronavirus Face Mask With Fabric, HuffPost Life: https://www.yahoo.com/huffpost/how-to-make-face-mask-from-fabric-covid-19-162753601.html
  4. World Health Organization Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public: When and how to use masks: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.