11 uleiuri esențiale antivirale, utile în afecțiunile respiratorii

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Un studiu publicat în 2020 în jurnalul academic „International Journal of Molecular Sciences” a evaluat efectele unor uleiuri esențiale împotriva virusului gripal A (H1N1), care provoacă gripa porcină.

Momentan, împotriva infecției cu SARS-CoV-2 medicii folosesc câteva medicamente în combinații diferite, precum dexametazonă, antimalarice (clorochină sau hidroxiclorochină), antivirale (remdesivir) și tocilizumab.

Uleiuri esentiale antivirale

Uleiuri esentiale antivirale

Uleiurile esențiale pot fi utile împotriva COVID-19

Uleiurile esențiale ar putea ajuta la tratarea afecțiunilor respiratorii datorită efectelor lor antivirale, antibacteriene, bronhodilatatoare, antiinflamatoare și imunomodulatoare.

Totodată, uleiurile esențiale au o natură lipofilică, adică se pot combina sau dizolva în lipide (grăsimi).

Virusul SARS-CoV-2 este un virus incapsulat, învelit într-o membrană grasă. Uleiurile esențiale pot penetra cu ușurință membranele virale, ducând la decompunerea lor.

Un alt avantaj al uleiurilor esențiale este acela că ele conțin numeroase substanțe fitochimice active care acționează sinergic în multiple faze ale replicării virale. De asemenea, ele pot induce efecte pozitive asupra sistemului respirator, precum dilatarea bronhiilor și dezintegrarea mucusului.

Citește și – Cum să folosești uleiuri esențiale pentru infecția sinusurilor

Uleiurile esențiale – studiate în infecția cu SARS-CoV-2

Un grup de cercetători din Pakistan și Malaezia au realizat o recenzie cu scopul de a evalua rolul uleiurilor esențiale în prevenirea și tratamentului bolii COVID-19.

Uleiurile esențiale conțin monoterpeni, sesquiterpeni și fenilpropanoide. Studiile au arătat că acestea posedă proprietăți antioxidante, antibacteriene, antifungice și antivirale.

Au demonstrat o activitate împotriva mai multor tipuri de virusuri, precum virusurile gripale, virusurile herpetice umane, virusul HIV, virusul febrei galbene și virusul aviar.

Această recenzie a arătat că virusurile încapsulate sunt sensibile la uleiurile esențiale. Persoanele care au gripă ar putea beneficia de pe urma unei terapii cu uleiuri esențiale sub formă de vapori.

Citește și – Top 7 uleiuri esențiale pentru tuse

Cum funcționează uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale acționează prin mai multe mecanisme împotriva virusurilor:

 • au o acțiune directă asupra virusurilor libere
 • inhibă fazele implicate în procesul de atașare, penetrare și replicare celulară a virusului
 • inhibă enzimele virale vitale

Uleiuri esențiale utile contra virusului gripal 

Un studiu a arătat că următoarele uleiuri esențiale au efecte antivirale împotriva virusului gripal A (H1N1):

 • uleiul esențial de scorțișoară (Cinnamomum zeylanicum)
 • uleiul esențial de cimbru (Thymus vulgaris)
 • uleiul esențial de lavandă (Lavandula angustifolia)
 • uleiul esențial de bergamotă (Citrus vbergamia)
 • uleiul esențial de lemongrass (Cymbopogon flexuosus)

Uleiurile de scorțișoară, cimbru, bergamotă și lemongrass a inhibat virusul în proporție de 100% în fază lichidă. Sub formă de vapori, o inhibare completă a fost observată doar în cazul uleiului esențial de frunze de scorțișoară, după o expunere de 30 de minute.

Uleiurile de bergamotă, lemongrass, lavandă și cimbru au avut rate de inhibare de 95%, 90%, 80% și respectiv 70%.

Uleiul esențial de scorțișoară conține eugenol în proporție de 75-85%, linalool și benzoat de benzil.

Uleiul de bergamotă este bogat în limonen (23-55%), linalool, acetat de linanil, beta-pinen și y-terpinen.

Uleiul de cimbru conține timol (45%), p-cimen și y-terpinen.

Timolul este un agent antigripal împotriva virusului gripal A și virusului paragripal de tip 3. Carvacrol și timol sunt compușii activi principali din oregano care înlătură colesterolul viral din membranele protectoare ale virusului, blocând astfel pătrunderea lui în sistem.

Uleiul de lavandă este bogat în acetat de linanil (37-435), linalool, geraniol, beta-cariofilen, terpinen-4-ol, acetat de lavandulil și borneol.

Citește și – Remediu pentru gât pe bază de propolis și uleiuri esențiale

Alte uleiuri esențiale cu proprietăți antivirale:

 • uleiul esențial de oregano
 • uleiul esențial de eucalipt
 • uleiul esențial de mentă
 • uleiul esențial de roiniță
 • uleiul esențial de niaouli
 • uleiul esențial de dafin

Alt ulei esențial cu o activitate antigripală remarcabilă este uleiul esențial de arbore de ceai, extras din frunzele arborelui Malaleuca alternifolia. Acesta conține terpinen-4-ol (1,5-5%), y-terpinen (10-28%), a-terpineni (5-13%), 1,8-cineol (15%), terpinolen (1,5-5%) și alfa-pinen, p-cimen, alfa-terpineol.

Uleiul de arbore de ceai inhibă virusul gripal porcin în proporție de 100% la o concentrație de 0,01%.

Pe lângă faptul că inhibă virusul, uleiurile esențiale pot ameliora și simptomele de COVID-19. Linaool, beta-cariofilen și 1,8-cineol au o activitate antiinflamatoare și antiociceptivă (inhibă senzația de durere). Mentolul, camforul și timolul sunt anti-tusive.

Cum să folosești uleiurile esențiale

FDA nu a reglementat utilizarea uleiurilor esențiale în scop terapeutic. De aceea, ele trebuie utilizate cu precauție, fie aplicate extern, fie prin inhalare.

Este indicat să cumpărați uleiuri esențiale de calitate, de la producători de încredere.

Dacă vreți să le aplicați pe piele, trebuie să le diluați întotdeauna cu un ulei vegetal. Folosiți 4 picături de ulei esențial la 10 ml de ulei vegetal. Masați pieptul, spatele și/sau tălpile.

Dacă vreți să le inhalați, puneți-le în apă fierbinte și inhalați vaporii, sau folosiți un difuzor pentru aromaterapie.

Pentru purificarea aerului de germeni și virusuri, difuzați 8-10 picături de ulei esențial printr-un difuzor,.

Dacă vreți să dezinfectați suprafețele din casă, amestecați 25 de picături de uleiuri esențiale cu 250 ml de apă distilată. Pulverizați pe suprafețe și ștergeți. Sau puteți spăla cu această soluție podelele, parchetul sau gresia.

Amestec de uleiuri esențiale antivirale pentru aromaterapie:

 • 5 picături de ulei esențial de scorțișoară
 • 3 picături de uleiul esențial de eucalipt
 • 1 picătură de uleiul esențial de cimbru
 • 1 picătură de uleiul esențial de oregano

Puteți folosi acest amestec pentru purificarea aerului din casă și combaterea germenilor.

Nu consumați uleiurile esențiale, deoarece pot fi toxice!

Citește și – Uleiuri esențiale pentru atacurile de astm, respirație dificilă și insomnie

Surse articol:

1. Muhammad Asif, Mohammad Saleem, Malik Saadullah, Hafiza Sidra Yaseen, and Raghdaa Al Zarzour, COVID-19 and therapy with essential oils having antiviral, anti-inflammatory, and immunomodulatory properties, Inflammopharmacology. 2020 Aug 14 : 1–9: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7427755/
2. Joyce Kelly R. da Silva, Pablo Luis Baia Figueiredo, Kendall G. Byler, and William N. Setzer, Essential Oils as Antiviral Agents, Potential of Essential Oils to Treat SARS-CoV-2 Infection: An In-Silico Investigation, Int J Mol Sci. 2020 May; 21(10): 3426: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7279430/
3. Danielle Dresden, Deborah Weatherspoon, What essential oils are good for the flu? Medical News Today:
4. Nicole Stine, 9 Best Antiviral Essential Oils (plus 3 Antiviral Blends!) Zyto: https://www.zyto.com/9-antiviral-essential-oils-and-blends
5. Good Mart, 6 Essential Oils to Kill Virus: https://goodmart.sg/6-essential-oils-to-kill-virus/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.