Coronavirus: Dezinfectant pentru mâini eficient (rețetă)

Articol documentat

Foarte multe persoane vor să știe care este cel mai bun dezinfectant pentru mâini. În rândurile de mai jos vei găsi o rețetă simplă dar foarte eficientă împotriva virusurilor, germenilor și bacteriilor.

În contextul pandemiei de Coronavirus au crescut vânzările la agenții dezinfectanți. Clorul, spirtul și apa oxigenată sunt cele mai căutate.

Dezinfectant de maini reteta

Dezinfectant de maini reteta: Freepik – www.freepik.com

În cazul în care farmaciile și magazinele rămân fără resurse în timpul unei epidemii, este bine să știm să ne preparăm propriul dezinfectant în casă.

Alcoolul – cel mai important ingredient

Expertul în chimie Anne Marie Helmenstine este de părere că cel mai important ingredient dintr-un dezinfectat făcut în casă trebuie să fie alcoolul. În amestec cu alte ingrediente, acesta trebuie să fie în proporție de 99,9%.

Cantitatea totală de alcool dintr-un dezinfectant trebuie să fie de cel puțin 60% pentru ca soluția să fie eficientă.

Iar alcoolul pe care îl folosim trebuie să fie tare, să aibă cel puțin 90 de grade. Evitați înlocuirea acestuia cu apă oxigenată sau apă de hamamelis. Acestea sunt mult mai slabe, iar soluția obținută nu va produce un efect antimicrobian rapid prin diluarea lor cu alte ingrediente.

Dacă folosiți alcool slab, nu îl mai diluați cu nimic. Utilizați-l ca atare.

Citește și: Dezinfectant natural pentru casă, fără compuși toxici

Dezinfectant natural – rețetă

Autoarea acestei rețete este Sarah Pope, educator în sănătate și nutriție din 2002.

Ingrediente

160 ml de alcool izopropilic cu o puritate de 99,9%

80 g de gel de aloe vera

2 picături de ulei esențial antimicrobian (cuișoare, cimbru, oregano, arbore de ceai)

Mod de preparare

Amestecați alcoolul cu gelul de aloe vera și uleiul esențial într-un borcan de sticlă. Turnați amestecul într-o sticlă de la un dezinfectant mai vechi. Poate fi un recipient cu pulverizator sau picurător.

Experții recomandă utilizarea dezinfectantelor de mâini doar după intrarea în contact cu persoane, suprafețe sau locuri contaminate.

În rest, este mai util să ne spălăm cu apă și săpun. Dacă mâinile sunt foarte murdare, dezinfectantul nu va ajuta.

Citește și: Dezinfectant din cimbru pentru suprafețele din bucătărie – distruge bacteriile alimentare

Șervețele umede, dezinfectante

Dezinfectantul de mai sus poate fi folosit și pentru a face șervețele dezinfectante.

Luați o rolă de hârtie mai grosuță. Tăiați-o în două. Puneți fiecare jumătate de rolă într-un bol înalt. Turnați peste ele dezinfectantul și lăsați-le la înmuiat până absorb toată soluția.

Păstrați apoi rolele într-o pungă cu sigiliu.

Puteți folosi șervețelele dezinfectante pentru curățarea suprafețelor și a obiectelor din casă (masă, blat, tocătoare, clanțe, chiuveta, toaleta), sau le puteți lua în bagaj când călătoriți pentru a vă dezinfecta mâinile.

Citește și: Spray dezinfectant pentru baie, din 3 ingrediente

Sursă: Sarah Pope, DIY Disinfectant Wipes and Hand Sanitizer, The Healthy Home Economist: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/diy-disinfectant-wipes-hand-sanitizer/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.