Femeile însărcinate trebuie să evite expunerea la ftalați

Sarcina este o perioadă de maximă delicatețe, atenție și responsabilitate pentru orice cuplu, mai ales pentru mamă.

Ea trebuie să acorde o atenție deosebită alimentației, medicației și obiceiurilor zilnice. Totul poate influența evoluția sarcinii și sănătatea fizică, psihică și spirituală a fătului.

Expunerea la ftalati periculoasa in perioada sarcinii: Freepik – www.freepik.com

Femeile gravide știu că trebuie să evite consumul de alcool, cafea și tutun. Însă puține se gândesc să se înfrâneze de la folosirea unor produse de îngrijire corporală sau produse de uz casnic care pot fi la fel de dăunătoare.

Ce sunt ftalații?

O categorie de substanțe extrem de periculoase este cea a flataliților. Aceștia sunt compuși chimici obținuți din petrol.

Cel mai des sunt folosiți în produsele din plastic, pentru a crește flexibilitatea acestui material și a-l modela mai ușor. Produsele din plastic care conțin ftalați sunt mai ușor de transportat, sunt mai ieftine și mai rezistente.

Citește și:

Perturbatorii endocrini – în ce produse îi găsim, ce boli provoacă și cum să ne ferim de ei

Produsele cosmetice și de îngrijire corporală care conțin ftalați au o textură mai bună și au un grad mai mare de absorbție în corp.

Ftalați – efecte nocive 

La fel ca BPA, ftalații sunt clasificați ca perturbatori endocrini. Mai precis, ei au o acțiune similară hormonilor. Din acest motiv pot fi periculoși în perioada sarcinii deoarece pot afecta dezvoltarea genitală la făt.

Studiile au arătat că mamele expuse la ftalați în perioada sarcinii au născut copii cu un risc mai mare de probleme ale abilităților motorii și probleme de dezvoltare a limbii. Totodată, ftalații cresc riscul bolilor cardiovasculare și a diabetului.

Citește și:

Legătura dintre chimicalele pe care le folosim zilnic și tulburările endocrine

În ce produse se ascund flatalții

Acești compuși se găsesc aproape în toate produsele comerciale, astfel încât este foarte greu să îi eviți:

– produse cosmetice (rujuri, parfumuri, loțiuni de corp)
– produse și ambalaje din plastic
– jucării, obiecte de artizanat
– caserole
– pesticide
– formula de lapte praf
– medicamente și dispozitive medicale
– draperii de duș
– furtunuri de grădină
– dușumele
– saltele gonflabile
– tapet
– interioare auto
– odorizante
– electronice
– insecticide
– materiale de construcții
– haine

Citește și:

Produsele de curățat casa conțin peste 60 de compuși toxici! Înlocuiți-le cu soluții naturale

Cum să reduci expunerea la ftalați

Nu putem evita complet expunerea la ftalați, însă putem reduce utilizarea lor în viața noastră de zi cu zi, alegând alternative naturale sau mai sigure. 

Înlocuiește caserolele din plastic pentru depozitarea alimentelor și a băuturilor cu recipiente din sticlă, ceramică sau metal. Stai departe de recipientele din plastic care au numerele 3 sau 7 pe etichetă.

Evită să cumperi alimente ambalate în pungi de plastic. Folosește sacoșe ecologice.

Nu încălzi niciodată mâncarea la cuptorul cu microunde în recipiente din plastic.

Evită produsele parfumate (ex. hârtia igienică parfumată), deoarece acestea conțin ftalați. Optează pentru produse organice, preparate manual, fără chimicale.

Încearcă să reduci utilizarea produselor de curățare din comerț și să le înlocuiești cu bicarbonat de sodiu, oțet, sare, lămâie, uleiuri esențiale organice sau alte ingrediente naturale.

Spală-te pe mâini după ce folosești orice produs din plastic sau care conține ftalați.

După ce ai născut, încearcă să folosești produse cât mai naturale pentru îngrijirea pielii bebelușului. Evită șampoanele, detergenții și săpunurile care conțin ftalați. Ferește-l pe copil cât mai mult de jucăriile și sticlele din plastic.

Surse:

1. Marilee Nelson, Phthalates: Where Are They Hiding & How to Go Phthalate-Free, Branch Basics: https://branchbasics.com/blog/common-household-chemicals-phthalates-19-surprising-sources/

2. Claire McCarthy, Something else to avoid in pregnancy: Phthalates, Haravrd Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/something-else-to-avoid-in-pregnancy-phthalates-2019031516224

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.