PRODUSELE de CURĂȚAT casa conțin peste 60 de compuși TOXICI! Înlocuiți-le cu soluții NATURALE

Adoptarea unui stil de viață sănătos nu înseamnă doar schimbarea dietei ci și a produselor pe care le folosim pentru curățarea casei și îngrijirea corpului.

Toate produsele din comerț conțin substanțe chimice care ne pun în pericol sănătatea. Unii compuși sunt atât de toxici încât pot cauza tumori sau alte boli grave.

Poluarea din mediu nu rămâne o problemă exterioară, ci ea ajunge în cele din urmă în corpurile noastre.

Dacă vreți să vă detoxifiați casele și să reduceți la maxim efectele negative ale produselor de curățare, aruncați produsele chimice pe care le aveți în dulap și înlocuiți-le cu soluții naturale. Cei mai eficienți agenți de curățare sunt oțetul, bicarbonatul de sodiu, uleiurile esențiale și fructele citrice.

Beth Greer, autoarea cărții „Super Natural Home”, spune că nu există nici o reglementare federală a substanțelor chimice utilizate în produsele de uz casnic. Iar experții în mediu susțin că un astfel de produs poate conține circa 62 de compuși toxici, asociați cu numeroase probleme de sănătate: astm, cancer, probleme reproductive, tulburări hormonale și neurotoxicitate.

Expunerea acută la acești compuși poate cauza reacții imediate precum dureri de cap, mâncărimi ale pielii. Însă expunerea repetată (cronică) poate duce la depunerea acestor compuși în țesuturile corpului și intoxicarea organismului.

_____________________________________________________________________________________________________

Lista celor mai nocivi compuși din produsele de curățat 

Ftalați – regăsiți în odorizante, detergent de vase, hârtie igienică (asociați cu tulburări endocrine, migrene, astm).

Opțiuni naturale:

Evitați folosirea odorizantelor. Aerisiți bine încăperile, sau folosiți uleiuri esențiale pentru parfumarea spațiilor interioare. Aduceți mai multe ghivece cu flori în casă. Plantele sunt detoxifiante naturale.

• Percloretilenă – regăsită în soluții de curățare a covoarelor, îndepărtarea petelor (cauzează neurotoxicitate, amețeală, probleme de coordonare, cancer);

Opțiuni naturale:

Folosiți oțetul alb pentru curățarea covoarelor.

• Triclosan – regăsit în majoritatea detergenților lichizi de spălat vasele și în săpunurile manuale antibacteriene (asociat cu dezvoltarea de bacterii agresive rezistente la antibiotice, tulburări hormonale și endocrine, cancer);

Opțiuni naturale:

Folosiți săpunuri naturale și detergenți fără alcool, pe care nu scrie „antibacterian”.

• Amoniac cuaternar – regăsit în dezinfectante, balsamuri pentru haine, produse de uz casnic antibacteriene (asociat cu iritații ale pielii, dermatită de contact, tulburări respiratorii, astm, dezvoltarea de bacterii rezistente la antibiotice);

Opțiuni naturale:

Oțetul alb înmoaie țesăturile și poate înlocui cu succes balsamul de rufe întrucât este complet non-toxic. Acesta înlătură foarte bine reziduurile de detergent din ciclul de curățare a mașinii.

Ca dezinfectant natural, folosiți uleiul esențial de arbore de ceai. Amestecați câteva picături cu 1 lingură de oțet și apă într-o sticlă cu pulverizator. Pentru un miros mai plăcut, adăugați câteva picături de ulei esențial de lavandă.

• Butoxietanol – regăsit în produse de curățat geamurile, suprafețele din bucătărie (asociat cu dureri în gât, narcoză, edem pulmonar, daune hepatice și renale grave);

Opțiuni naturale:

Curățați geamurile și oglinzile cu oțet diluat și hârtie de ziar. Pentru curățarea bucătăriei, creați-vă un produs din bicarbonat, oțet și uleiuri esențiale.

• Amoniac – regăsit în produse de lustruit corpurile din baie, chiuvetele, bijuteriile, produse de curățat geamurile (asociat cu iritații puternice, bronșită cronică, complicații la persoanele cu astm, probleme respiratorii și pulmonare);

Opțiuni naturale:

Folosiți votcă. Aceasta dă un luciu frumos suprafețelor din sticlă sau metal. Pasta de dinți dă de asemenea un lustru impresionant.

• Clor – regăsit în produse de curățat toaleta, mucegaiul, înălbitori pentru rude și în apa de la robinet (asociat cu iritații respiratorii, tulburări tiroidiene severe);

Opțiuni naturale:

Curățați vasul de la toaletă cu oțet simplu. Înălbiți hainele cu oțet și borax. Reduceți clorul din apă instalând un filtru.

• Hidroxid de sodiu – regăsit în produsele de curățare a aragazului și canalele de scurgere (asociat cu arsuri ale pielii, ochilor, dureri în gât)

Opțiuni naturale:

Folosiți o soluție din cantități egale de bicarbonat de sodiu și oțet alb pentru curățarea cuptorului. Pentru căile de scurgere, turnați o cană de oțet și una de bicarbonat. Lăsați să acționeze 30 de minute, apoi dați drumul la apă fierbinte.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Huffington Post, Worst Cleaners: EWG’s List Of Most Harmful Cleaning Products For Your Home: http://www.huffingtonpost.com/2012/09/10/worst-household-cleaners-cleaning-products_n_1871420.html

2. EXPERIENCE LIFE, 8 Hidden Toxins: What’s Lurking in Your Cleaning Products? https://experiencelife.com/article/8-hidden-toxins-whats-lurking-in-your-cleaning-products/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.