Plante contraindicate în sarcină

Produsele naturiste sunt tot mai des folosite în perioada sarcinii, mai ales în primul trimestru, care este considerat cel mai critic.

Inclusiv plantele documentate ca fiind nesigure sunt utilizate de femeile gravide, ceea ce ridică anumite îngrijorări.

Plante contraindicate in sarcina: Freepik – www.freepik.com

Greața, vărsăturile, constipația și arsurile stomacale sunt motivele cele mai frecvente pentru care femeile gravide folosesc produsele pe bază de plante. Acestea sun considerate mai sigure pentru făt decât medicamentele sintetice.

Însă multe plante nu au un profil de siguranță bine conturat, nici nu sunt reglementate la fel de strict precum medicamentele, fapt pentru care ele trebuie considerate nesigure în sarcină.

Cercetătorii avertizează că medicamentele, plantele și suplimentele alimentare trebuie folosite cu extrem de multă precauție în perioada sarcinii, deoarece le pot afecta atât pe mame, cât și pe făt.

Dintre plantele cu cea mai mare utilizare în perioada sarcinii se remarcă menta, ghimbirul, cimbrul, mușețelul, salvia, semințele de anason și schinduf, trifoiul roșu, sunătoarea, feniculul, frunzele de zmeur și ceaiul verde.

Ce spun studiile despre aceste plante?

O meta-analiză a arătat că ghimbirul este sigur și eficient în reducerea senzației de greață și vărsături în timpul sarcinii.

Utilizarea mușețelului și a lemnului-dulce a fost asociată cu un risc crescut de naștere prematură și pierderea sarcinii.

În 6% dintre studii, mușețelul și menta au fost raportate ca fiind nesigure. Ghimbirul și frunzele de zmeur au fost citate ca nesigure în 12% și respectiv 15% dintre studii.

Consumul de mentă în mod excesiv este contraindicat în perioada sarcinii deoarece are efecte emenagoge.

Schinduful trebuie de asemenea consumat cu precauție, întrucât poate reduce glicemia și stimula contracții uterine nedorite.

Deși ceaiul verde are o concentrație mai mică de cafeină (30-60%) decât cafeaua, este recomandată evitarea acestuia în cantități mari, deoarece poate interfera cu diverse procese metabolice.

Femeile însărcinate apelează la plantele medicinale mai ales în primul trimestru, când apar cele mai multe simptome. Însă majoritatea lor nu știu că primul trimestru este o perioadă critică pentru supraviețuirea fătului.

91,2% dintre medicamente au riscuri care nu au fost încă studiate în contextul sarcinii.

Plante contraindicate în sarcină:

– coada-șoricelului
– pelin
– obligeană
– salvie
– cimbru
– ienupăr
– lavandă
– rozmarin
– anason
– scorțișoară
– crușin
– senna
– rostopască
– vâsc
– busuioc
– ienupăr
– urzică
– floarea pasiunii
– mușețelul roman
– black cohosh
– goldenseal
– saw palmetto
– don quai

Surse:

1. Lisha J. John and Nisha Shantakumari, Herbal Medicines Use During Pregnancy: A Review from the Middle East, Oman Med J. 2015 Jul; 30(4): 229–236: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4561638/

2. American Pregnancy Association, Herbs and Pregnancy: https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/herbs-and-pregnancy/

3. Ce se intampla doctore, Ceaiuri şi alimente interzise în sarcină: https://www.csid.ro/health/medicina-alternativa/ceaiuri-si-alimente-interzise-in-sarcina-14492153

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.