Ceai bun pentru ficat și bilă – rețetă mănăstirească pentru recuperarea organismului după mesele copioase

Un ceai pentru ficat și bilă ne poate ajuta dacă am mâncat prea mult și dorim să ne refacem cât mai rapid starea de sănătate.

Astfel de ceaiuri se găsesc la magazinele naturiste, fiind formulate de diverși fitoterapeuți sau experți în plante.

Ceai pentru ficat si bila

Ceai pentru ficat si bila

Ficatul și bila au un rol decisiv în digestie, detoxifiere, absorbția nutrienților și excreția substanțelor nefolositoare sau dăunătoare.

Funcția lor poate fi îngreunată de mesele nesănătoase sau copioase la care participăm cu prilejul sărbătorilor sau altor evenimente speciale din viața noastră.

Plante medicinale care susțin funcția ficatului și a bilei

Plantele medicinale sunt un mare aliat al sănătății noastre. Ele ne vin în ajutor atunci când avem o suferință fizică, dar și atunci când urmărim menținerea sănătății.

Plantele au atât efect curativ, cât și profilactic asupra bolilor. Unele specii susțin anumite organe, precum ficatul și bila.

Cele mai multe formule conțin un amestec de plante. Cu cât mai multe plante conține un ceai, cu atât mai puternic și intens va fi efectul terapeutic urmărit.

Părintele Alexandru Moroșanu de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava ne propune o rețetă de ceai pentru ficat și bilă, cu efect stimulent și protector. 

Tot ce trebuie să facem este să cumpărăm plantele necesare, să le amestecăm și să le folosim la prepararea ceaiului.

Rețetă de ceai pentru ficat și bilă

Formula de ceai pentru ficat și bilă propusă de Părintele Alexandru conține 7 plante medicinale.

Ingrediente

  • 1 cutie de ceai de salvie
  • 1 cutie de ceai de mușețel
  • 1 cutie de ceai de flori de salcâm
  • 1 cutie de ceai de mentă
  • 1 cutie de ceai de rădăcină de păpădie
  • 1 cutie de ceai de gălbenele
  • 1 cutie de ceai de cimbrișor

Mod de preparare

Cutiile cu ceai de plante uscate pot fi procurate de la orice magazin naturist. Se amestecă toate plantele într-un bol, folosind mâinile acoperite cu mănuși.

Ulterior, amestecul se transferă într-un borcan din sticlă sau în pungi de hârtie. Aplicați o etichetă pe recipient cu numele ceaiului (ceai pentru ficat și bilă), precum și cu indicațiile sale terapeutice. Nu uitați să treceți și data preparării amestecului.

Dacă vi se pare o cantitate prea mare, puteți folosi doar jumătate de cutie de plante sau un sfert.

Se folosesc 6 g de amestec de plante la 200 ml de apă fiartă. Dacă nu aveți un cântar, folosiți atâtea plante cât luați între degete. Se toarnă apa peste plante și se lasă la infuzat sub capac circa 10 minute.

Se bea câte o cană din acest ceai pentru ficat și bilă, de 3 ori pe zi.

Ceaiul este contraindicat copiilor sub 12 ani, pe perioada sarcinii și alăptării și celor care au alergie la plantele din rețetă.

Beneficiile ceaiului pentru ficat și bilă

Plantele folosite la acest ceai pentru ficat și bilă conțin un complex de compuși benefici. Au proprietăți hepato-tonice, dislipidemiante, antiinflamatorii, antibacteriene și aromatice.

Salvia este digestivă și hepatoprotectoare. Gălbenele fortifică ficatul, cicatrizează țesutul gingival și rănile stomacului, drenează bila și au efect antibacterian.

Păpădia este de asemenea un tonic excelent pentru ficat. Ajută la scăderea zahărului și a colesterolului din sânge. Este recomandată în colici biliare, ficat gras, insuficiență hepatică.

Menta este nu doar aromatică, ci și digestivă. Are acțiune carminativă și anti-diareică.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Alimentele și plantele amare – esențiale pentru digestie, ficat și bilă
Ceai pentru ficat și bilă
Rețetă pentru protejarea, tonifierea și vindecarea ficatului
Un pahar pe zi – medicament natural pentru ficat și colon!

Surse articol:

1. TRINITAS TV, Ceaiul hepatobiliar – refacerea sănătății după sărbători, Remedii mănăstirești: https://www.youtube.com/watch?v=GFu-LbMv-mI&ab_channel=TRINITASTV
2. Karthik Kumar, Shaziya Allarakha, What is the function of bile? Medicine Net: https://www.medicinenet.com/what_is_the_function_of_bile/article.htm

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.