CEAI pentru FICAT și BILĂ
Buna funcționare a ficatului și a bilei este extrem de importantă pentru sănătatea întregului organism. Ficatul este unul din cele mai mari organe din corpul nostru, și îndeplinește multiple funcții metabolice.
Cuprins
Ficatul – un organ cu funcții importante în corp
În primul rând, ajută la transformarea nutrienților din alimentele consumate în substanțe pe care corpul le poate utiliza, depozita și folosi pentru aprovizionarea celulelor la nevoie.
În al doilea rând, preia substanțele toxice, pe care le procesează, le stochează, le alterează și le detoxifică, trimițându-le înapoi în sânge sau eliberându-le în scaun, pentru a fi eliminate.
Ficatul are capacitatea de a elimina alcoolul din sânge și a sub-produselor rezultate în urma descompunerii medicamentelor.
Proteinele pe care le produce în asociere cu vitamina K sunt importante pentru coagularea sângelui. Ficatul este unul din organele care descompun celulele de sânge vechi sau afectate.
Este implicat în toate procesele metabolice din corp. În metabolismul carbohidraților, ficatul ajută la menținerea zahărului (glucoza) din sânge la niveluri constante. Dacă după o masă acest nivel crește, ficatul elimină zahărul din sânge și îl stochează sub formă de glicogen. Dacă nivelul de glucoză este prea mici, ficatul descompune glicogenul și eliberează zahăr în sânge.
Ficatul stochează vitaminele și mineralele (fier și cupru) și le eliberează în sânge la nevoie.
În metabolismul grăsimilor, celulele hepatice descompun grăsimile și produc energie și circa 800-1,000 ml de bilă pe zi. Bila este importantă pentru descompunerea grăsimilor și absorbția lor.
Bolile care afectează ficatul pot fi numeroase: virusul hepatitei B, virusul hepatitei C, infecții, boala hepatică alcoolică, boala hepatică non-alcoolică, insuficiență hepatică, steatoză hepatică (boala ficatului gras), ciroză, carcinom hepatocelular.
Ceai pentru ficat și bilă
Ficatul trebuie protejat printr-o alimentație și un stil de viață cât mai sănătoase și naturale, lipsite de toxine.
Există și o serie de plante cu proprietăți hepatoprotectoare, regeneratoare și reglatoare asupra metabolismului celulei hepatice:
– pedicuță
– cimbrișor
– sunătoare
– roiniță
– mentă
– gălbenele
– păpădie
– pelin
– rostopască
– salvie
Toate aceste plante se găsesc în ceaiul Hepatobiliar, produs de Farmacia Naturii. Nu conține aditivi sau substanțe chimice.
Se folosește 1 linguriță de amestec de plante la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 5-7 minute, apoi se strecoară. Se administrează câte 2-3 căni pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale, sau la recomandarea medicului.
Surse:
1. How does the liver work? Informed Health Online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279393/
2. Fu-Sheng Wang, Jian-Gao Fan, Zheng Zhang, Bin Gao, and Hong-Yang Wang. The Global Burden of Liver Disease: The Major Impact of China. Hepatology. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4867229/