Alimentele și plantele AMARE – esențiale pentru DIGESTIE, FICAT și BILĂ

În trecut, oamenii erau nevoiți să vâneze pentru hrană, iar scopul nu era să mănânce pentru gust sau de plăcere. Astăzi, oamenii intră în magazine și vânează doar produsele plăcute la gust, bogate în zahăr, calorii și carbohidrați.

Inclusiv ciocolata, care la origine este un produs foarte amar (datorită polifenolilor din cacao), este foarte mult îndulcită pentru a plăcea papilelor gustative.

Alimente si plante amare benefice pentru ficat

_____________________________

Gustul amar – esențial pentru funcțiile digestive și hepatobiliare

Pe măsură ce am trecut treptat de la legume și fructe la o dietă bogată în carne, grăsimi și cereale rafinate, am înlăturat în mod selectiv gustul amar din alimentația noastră.

Astfel, receptorii pentru gustul amar rămân neutilizați, iar ei au un rol important în digestie, apetit și multe alte funcții.

Acești receptori nu se află doar pe limbă, ci și de-a lungul sistemului digestiv, și pe unele organe, precum pancreasul. În mod aproape ironic, există 25 de receptori diferiți pentru amar în intestin, și doar unul pentru gustul dulce.

Atunci când gustăm ceva amar, creierul nostru primești un semnal care pregătește tractul gastrointestinal pentru acțiune. Apoi receptorii din intestin stimulează producția de enzime care descompun alimentele și acțiunea de mișcare riguroasă a stomacului.

Astăzi însă, nu prea avem parte de acest mecanism, pentru că nu consumăm alimente amare. Acesta ar putea fi unul din motivele pentru care atât de multe persoane suferă de probleme digestive, pofte alimentare nesănătoase, creștere în greutate și alte tulburări.

_____________________________

Alimente și plante amare – beneficii

Ficatul primește cu plăcere alimentele și plantele bogate în principii amare:

• castravete amar
• merișoare
• grepfrut
• legume crucifere (broccoli, varză, ridichi)
• cafea
• ceai verde
• vin roșu
• păpădie, rucola
• cacao și ciocolată amară
cicoare
anghinare
armurariu
• sulfină

Alimentele și plantele amare au multe beneficii:

– contribuie la reglarea tranzitului intestinal
– determină secreția de bilă
– stimulează detoxifierea corpului
– susțin regenerarea ficatului

Aceste plante exercită un efect protector și tonic la nivel hepatic și stimulent la nivel digestiv. Sunt recomandate în colici biliare, dischinezie biliară, boala ficatului gras (steatoză hepatică), hepatite, insuficiență hepatică sau constipație cauzată de o insuficiență hepato-biliară.

Pot fi administrate sub formă de ceai, capsule, pulbere sau tinctură.

Persoanele cu probleme digestive, hepatice sau biliare trebuie să evite consumul de alcool, alimente prăjite, procesate sau conservate, bogate în grăsimi. Sunt recomandate cât mai multe fructe și legume, pește și ulei presat la rece.

Surse:
1. Healthline, 9 Bitter Foods That Are Good for You: https://www.healthline.com/nutrition/bitter-foods#section7
2. Vital Plan, The Impressive Health Benefits of Bitter Foods: https://vitalplan.com/blog/the-impressive-health-benefits-of-bitter-foods
3. Fares, Efectele miraculoase ale plantelor amare: https://fares.ro/efectele-miraculoase-ale-plantelor-amare/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.