Bei cafea? Vezi cum să-ți protejezi ficatul de efectele ei negative!
Cafeaua este băutura pe care mulți se bazează pentru energie, vigilență și concentrare. Cu toate acestea, cafeaua are și efecte secundare. Afectarea ficatului este unul din ele.
Pentru a ne putea bucura de cafeaua zilnică fără să avem probleme, este bine să ne protejăm ficatul. Există alimente, suplimente și ceaiuri care pot face aceasta.
Cafeaua vine la pachet și cu bune și cu rele. Avantajele le știm deja. Pe lângă acel boost de energie pe care cu toții mizăm, cafeaua produce și efecte secundare, la care ne gândim mai puțin.
Cuprins
Cum să-ți protejezi ficatul după consumul de cafea
Cafeaua poate îngreuna funcția ficatului și de aceea este bine să știm ce alimente protejează ficatul și ce plante ajută la regenerarea ficatului.
În comerț există produse speciale pentru îmbunătățirea funcției ficatului, cum este Ficat Formula, care are în compoziție silimarină, anghinare, colină, N-acetilcisteină, inzoitol, glutation, L-metionină, vitamine B și alte ingrediente cu acțiune directă asupra ficatului.
La fel de indicate sunt formulele care ajută la regenerare a ficatului, care includ armurariu, rozmarin, turmeric, rostopască, fumăriță și alte plante benefice pentru celula hepatică.
Citește și – 6 reguli de aur pentru un ficat sănătos – dr. Marius Sava
Cum te poate afecta cafeaua – efecte secundare
Probleme pot să apară la un consum mare de cafea. Excesul de cofeină poate crește riscul de depresie și anxiatet sau poate agrava simptomele acestor afecțiuni.
Unele persoane cu diabet de tip 2 constată că le crește glicemia din sânge după ce beau cafea. Cofeina ar putea afecta modul de funcționare a insulinei.
Femeile ar trebui să consume maxim 200 mg de cofeină pe perioada sarcinii, pentru a nu avea probleme.
Cofeina a fost asociată fertilitatea cu circa 27%. Nu este benefică nici pe perioada alăptării. În perioada de menopauză, cafeaua poate exacerba bufeurile sau valurile de căldiră.
La 3 cafele pe zi pot să apară afecțiuni urinare, iar la 6 sau mai multe cafele pe zi pot să apară crize de gută.
La peste 400 mg de cofeină pe zi pot să apară următoarele probleme:
- tremur
- perturbarea somnului
- bătăi rapide ale inimii sau ritm neregulat
- hipertensiune arterială
- dureri de cap
- anxietate, nervozitate
- amețeală
- dependență
- deshidratare
- iritabilitate
- arsuri la stomac
- stomac deranjat
- diaree, greață
- tremur muscular
Sursă articol: Deborah Wheaterspoon, Peter Morales, What does caffeine do to your body? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/285194#risks