Alimente și plante care îmbunătățesc fluxul biliar (nămol biliar)

Dr. John Douillard spune că operația de îndepărtare a vezicii biliare este pe primul loc în topul intervențiilor chirurgicale abdominale din America.

Colecistectomia este ultima soluție, dacă tratamentul și regimul alimentar nu au succes. Afecțiunile biliare persistă de regulă câțiva ani înainte să devină simptomatice.

Alimente și plante care îmbunătățesc fluxul biliar (nămol biliar)

Alimente și plante care îmbunătățesc fluxul biliar (nămol biliar): Freepik.com

Ce este nămolul biliar?

O problemă frecventă a acestui organ este nămolul biliar, care face ca bila să devină groasă, vâscoasă și congestionată.

Nămolul este constituit din mucus și particule solide – cristale de colesterol, bilirubinat de calciu sau săruri de calciu. O bilă îngroșată va afecta capacitatea vezicii biliare de a se contracta optim.

Nămol biliar – tratament

În multe cazuri, nămolul biliar se elimină de la sine. Însă acesta poate să creeze probleme digestive dacă nu este curățat la timp.

Un studiu a arătat că 25% dintre persoanele care aveau nămol biliar de aproape 2 ani au dezvoltat mai multe probleme hepato-biliare.

În medicina indiană Ayurveda există o teorie a toxinelor care spune că atunci când impuritățile sunt reciclate și ajunge din intestin înapoi în ficat, digestia nu mai curge în jos, ci în sus.

Drept urmare, refluxul de toxine poate să ducă la congestionarea vezicii biliare și a ductelor biliare, afectând buna funcționare a acestor.

O bilă care nu funcționează corect nu va putea susține optim mișcarea digestiei și eliminarea deșeurilor. De asemenea, va avea probleme în tamponarea acidului stomacal și descompunerea grpsimilor.

Dieta pentru o bilă sănătoasă

Primul pas spre însănătoșirea bilei este, bineînțeles, dieta. Dr. Douillard are câteva recomandări în acest sens, care ajuta la menținerea unui flux biliar bun și a unui ficat sănătos.

Cea mai importantă schimbare pe care trebuie să o faceți este să eliminați toate produsele procesate. Evitați uleiurile rafinate din semințe, grăsimile trans, zaharurile rafinate și produsele aditivate în general.

Alimente cu efect colagog

Baza unei diete benefice pentru ficat și bilă sunt alimentele vegetale. Consumați mai multe legume, verdețuri, plante aromatice și fructe.

Unele din acestea au efect colagog, adică stimulează fluxul biliar din ficat:

  • mere
  • anghinare
  • sfeclă roșie
  • verdețuri amare (ex. rucola)
  • țelină
  • schinduf
  • fenicul
  • scorțișoară
  • turmeric
  • ghimbir

Aceste alimente îmbunătățesc de asemenea funcția ficatul și digestia.

Smoothie pentru bilă

Dați la blender câteva bucăți de sfeclă, țelină, suc de măr și scorțișoară. Mixați bine, până rezultă o băutură groasă, lichidă. Începeți ziua cu acest smoothie pentru a crește fluxul biliar și a susține funcția bilei.

Rețete cu sfeclă roșie

Sfecla roșie este deosebit de bună pentru digestie, ficat și bilă. Conținutul ei bogat în antioxidanți protejează celula hepatică.

Totodată, stimulează enzimele hepatice și doi antioxidanți puternici: glutation și superoxid dismutază. Sfecla roșie se atașează de bilă și ajută la eliminarea acesteia împreună cu toxinele.

O puteți consuma în stare crudă, fiartă sau coaptă. Puteți face din ea diverse salate, supe-cremă sau ciorbe.

Ceai de mentă

Menta este o plantă aromatică benefică pentru digestie și funcția veziculei biliare. O puteți include în mâncăruri, o puteți consuma sub formă de infuzie sau ulei esențial (pentru uz intern).

Schinduf

Semințele de schiduf au beneficii majore pentru digestie, vezică biliarp și ficat. Această plantă ajută la eliminarea colesterolului biliar și la creșterea concentrației de acid biliar.

Scorțișoară

În medicina Ayurveda, scorțișoara este folosită ca sprijin pentru detoxifiere și decongestionare.

Este recomandată și persoanelor care au probleme cu zahărul sau grăsimile din sânge. Scade glicemia și colesterolul, susținând funcția pancreatică și hepato-biliară.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii pentru bilă:

Băutura care ajută ficatul să producă bilă și remediază diverse probleme de sănătate
Cum să-ți întărești ficatul și bila – organele detoxifiante cele mai harnice primăvara
Vinul de pelin– leac pentru persoanele cu bilă leneșă (dischinezie biliară)

Surse articol:

1. Dr. John Douillard, 8 foods for gallbladder sludge, Lifespa: https://lifespa.com/health-topics/liver-gallbladder/8-foods-gallbladder-sludge/
2. The Naturopathic Herbalist, Cholagogue: https://thenaturopathicherbalist.com/herbal-actions/b-d/cholagogue/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.