Cum să-ți întărești ficatul și bila – organele detoxifiante cele mai harnice primăvara

Chinezii asociază ficatul și bila cu primăvara. Potrivit medicinei tradiționale chineze, aceste organe au cel mai mult de lucru în primul anotimp al anului.

Primăvara este timpul reînnoirii. În termeni biologici, această reînnoire mult așteptată este realizată de organele detoxifiante.

Cum sa-ti intaresti ficatul si bila – organele cele mai harnice primavara

Cum sa-ti intaresti ficatul si bila – organele cele mai harnice primavara

Tonifierea organelor detoxifiante la început de primăvară

Ficatul și vezica biliară au nevoie de o îngrijire specială în anotimpul primăverii pentru a face curățenie în corp.

Multe persoane țin post în această perioadă. Repaosul alimentar de la lactate și produse de carne, cuplat cu consumul de fructe și legume ajută corpul să elimine toxinele și să se primenească.

Citește și – Curățenia de primăvară a organismului – cele mai bune rețete pentru detoxifiere

Primăvara ne oferă în dar numeroase plante și alimente care susțin și tonifică ficatul și vezica biliară. Păpădia, rucola, brusturele, urzicile, ștevia, măcrișul, leurda și zarzavaturile sunt doar câteva exemple.

Turmericul

Chiar dacă nu crește la noi, turmericul se găsește acum peste tot, mai ales sub formă de pulbere, capsule și extract (curcumină).

Gustul său amărui și picant dă mărturie despre beneficiile sale asupra ficatului. În Occident este folosit în mod deosebit ca antiinflamator în diverse tipuri de dureri (articulare, musculare, menstruale, migrene, gastrice).

Această plantă are însă efecte tonifiante asupra ficatului, ajutându-l să elimine toxinele din sânge. O altă acțiune importantă a turmericului este că ajută la reglarea hormonilor (inclusiv a tiroidei).

Consumul de turmeric ajută și vezica biliară să descompună grăsimile. Totodată, acest condiment este util și în dizolvarea pietrelor la bilă.

Folosirea turmericului în mâncăruri nu este suficient pentru a obține foloasele terapeutice dorite. Va trebui să îl administrați în doze mai mari.

Pentru susținerea ficatului și a vezicii biliare în perioada de primăvară trebuie să consumați 800 – 1.000 mg de turmeric (echivalentul a ½ linguriță de pudră), de 2-3 ori pe zi, sub formă de ceai, capsule sau extract de curcumină.

Începeți de la o doză mai mică, apoi măriți cantitatea treptat.

Brusturele

Brusturele (Arctium lappa) este un aliat puternic al sănătății la începutul anului, deoarece ajută la purificarea sângelui. Rădăcina sa tonifică nu doar funcția ficatul, ci și a rinichilor. Are proprietăți alterative (depurative), contribuind la detoxifierea întregului corp.

Citește și – Cura de detoxifiere și imunizare a organismului primăvara – dr. Doru Laza

Dă rezultate bune în problemele pielii, inclusiv infecții, precum acnee, eczeme, erupții, iritații, mâncărimi, roșeață, mușcături de insecte, dermatite, furuncule, răni, herpes sau psoriazis.

Prin curățarea corpului automat se curăță și pielea, mai ales în cazurile în care sunt prezente anumite alergii sau dieta este bogată în grăsimi.

Rădăcina de brusture poate fi consumată ca atare (ca o legumă), sub formă de ceai, tinctură sau capsule.

Pentru susținerea ficatului, a vezicii biliare și a rinichilor în perioada de primăvară, este indicat să consumați 1.000-2.000 mg de brusture, de 3 ori pe zi sau 1-2 litri pe zi de decoct concentrat. Începeți de la o doză mai mică.

Păpădia

Toate componentele acestei plante deghizate într-o buruiană sunt comestibile și pot fi folosite în scop medicinal.

Frunzele și rădăcina de păpădie sunt cele mai valoroase. Nu în mod întâmplător păpădia crește în perioada de primăvară.

Ea ajută la curățarea sângelui și a pielii, la fel ca brusturele. Gustul amar al frunzelor reflectă acțiunea sa tonică asupra sistemului digestiv, bilei și ficatului.

Păpădia este diuretică, depurativă și echilibrantă. Frunzele fragede și tulpinile tinere pot fi consumate ca atare, sau sub formă de salate, în care este bine să punem puțin oțet. Această combinație fortifică digestia.

Citește și – Cura de primăvară cu panseluțe – dr. Marc Bosquet

Părțile verzi ale plantei devin foarte amare pe măsură ce cresc, de aceea ele nu mai trebuie consumate după apariția florilor.

Rădăcina în schimb, poate fi consumată pe tot parcursul anului. O putem dezgropa din pământ primăvara și toamna, sau o putem cumpăra de la magazinele naturiste, gata uscată și porționată. Din ea putem face ceaiuri, tincturi, cafea sau pulbere.

Rădăcina de păpădie întărește funcția ficatului, a vezicii boliare și a intestinului. Este utilă în constipație, disconfort figestiv, probleme ale pielii, diabet, obezitate, cancere.

În scop detoxifiant și curativ se poate asocia cu rădăcină de brusture. Rădăcinile se fierb timp de 20 de minute. Sau putem lua capsule cu rădăcină de păpădie, câte 400-800 mg, de 2 ori pe zi.

Sursă articol: Smile Herb School, Rising spring energy: herbs for the liver and gallbladder: https://smileherbschool.com/rising-spring-energy-herbs-for-the-liver-and-gallbladder/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.