Vinul de pelin– leac pentru persoanele cu bilă leneșă (dischinezie biliară)

Dischinezia biliară, cunoscută în limbaj popular și sub numele de „bilă leneșă”, este o boală în care mecanismul de eliminare a bilei în duoden nu mai funcționează corect.

Ca urmare, persoanele afectate de această afecțiune prezintă greață, scăderea poftei de mâncare, vărsături biliare, dureri la nivel abdominal sau balonare.

Vinul de pelin– leac pentru persoanele cu bilă leneșă (dischinezie biliară)

Vinul de pelin– leac pentru persoanele cu bilă leneșă (dischinezie biliară)

Există două tipuri de dischinezie biliară: hipertonă și hipotonăÎn primul caz, persoanele cele mai avizate sunt femeile și tinerii.

Dischinezia hipertonă poate să apară pe fondul unei tulburări nervoase sau a unui episod de stres acut sau cronic, dar și ca urmare a unei probleme la organe vecine, precum apendicită, pancreatită, ulcer gastro-duodenal, boli ginecologice sau hormonale.

Consumul excesiv de ouă, grăsimi și ciocolată poate favoriza apariția dischineziei biliare hipertone. Este întâlnită și în timpul sarcinii sau a perioadei menstruale.

În dischinezia hipotonă, simptomele cele mai comune sunt durerile în zona ficatului și a bilei, durerile de cap, migrenele, greața și balonarea după masă, astenia.

Dischinezia biliară – tratament naturist

Tratamentul naturist al dischineziei biliare constă în utilizarea de plante cu proprietăți carminative, antispastice, sedative, stomahice, coleretice și colagoge.

Pentru bilă și ficat cele mai bune efecte le au plantele amare, precum anghinarea, pelinul, cicoarea, coada-șoricelului, păpădia sau rostopasca.

La fel de bune sunt roinița, menta, sunătoarea, anasonul, feniculul și gălbenelele.

Acestea pot fi administrate separat sau în diverse combinații, cel mai des sub formă de ceai/infuzie. Efecte bune au și tincturile sau vinurile medicinale, după veți vedea mai jos.

Vin de pelin – rețetă

Un remediu eficient pentru bila leneșă este vinul de pelin. Fitoterapeutul Constantin Milică ne prezintă o rețetă populară pe care o putem prepara singuri, acasă.

Ingrediente

• 1 kg de pelin
• 2 litri de apă
• 250 ml de miere
• 250 ml de vin

Preparare

Pelinul se pune într-o cratiță împreună cu apa și se lasă să fiarbă până când lichidul este redus la 750 ml.

Fiertura obținută se strecoară, și după ce s-a răcorit, i se adaugă vinul și mierea de albine. Se amestecă până la omogenizare și se păstrează într-un loc răcoros și uscat.

__________________________

Mod de administrare

Se consumă câte 100 ml de vin de pelin, de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale, în cure de 3 săptămâni, maxim 1 lună.

__________________________

Precauții și contraindicații

Atenție, vinul de pelin se ia ca leac medicinal, și nu ca un vin de masă. Nu se vor depăși așadar dozele indicate și durata tratamentului.

Excesul de vin de pelin poate cauza greață și amețeli, respirație dificilă, halucinații sau chiar pierderea conștiinței.

Femeile însărcinate și cele care alăptează nu trebuie să consume acest vin. Este de asemenea contraindicat în caz de boli intestinale acute.

În general, vinurile medicinale nu sunt recomandate copiilor sau persoanelor bolnave de ficat, ciroză, ulcer gastro-duodenal sau gastrită acidă.

__________________________

Sursă: Constantin Milică, Medicina Naturistă, Vol. 1, Dischinezia Biliară, Editura Doxologia, Iași, 2013, pp. 150-153

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.