Vinul de pelin – beneficii, preparare, administrare

Pelinul (Artemisia absinthium) este planta amară care vindecă foarte multe boli de stomac și ficat.

Dacii, romanii și grecii îl foloseau în scop terapeutic.

Vinul de pelin – beneficii, preparare, administrare

Vinul de pelin – beneficii, preparare, administrare: Daniel Svensson

Primele mărturii despre eficiența pelinului în tratarea bolilor datează din vremea egiptenilor antici,înainte de Hristos.

Mai târziu, pelinul a căpătat și valori spirituale, fiind folosit ca leac mănăstiresc.

Pelinul este unul din cele mai puternice plante detoxifiante ale medicinei naturiste.

Pelinul este un foarte bun antiinflamator și antiseptic, fiind recomandat în cazul bolilor gastro-intestinale, urinare, cutanate și infecții vaginale.

Vin de pelin – rețetă

Ingrediente

• 4 linguri de pelin
• 1 litru de vin alb (sau roșu, dulce, acidulat)

Preparare

Se pune planta uscată și mărunțită la macerat în vin, într-o sticlă sau borcan. Se lasă 15 zile, apoi se strecoară printr-un tifon fin. Se păstrează în sticluțe închise la culoare.

La prepararea vinului se pot adăuga și arome speciale, pentru a tăia din amăreala pelinului: scorțișoară, cuișoare sau coji de gutui.

Din acest vin se iau câte 1-3 linguri înainte sau după masă, timp de 3 săptămâni sau o lună cel mult.

Indicații terapeutice

Vinul de pelin are proprietăți detoxifiante excepționale, precum și antiinflamatorii.

Este un bun stimulent și un excelent hipotensor pentru persoanele care suferă de hipertensiune.

Vinul de pelin este recomandat persoanelor care au lipsă de poftă de mâncare, și celor care suferă de:

– balonare și indigestie
– gastrită hiperacidă
– dispepsie
– constipație
– dischinezie biliară
– colecistită
– litiază renală
– edeme renale

Contraindicații și precauții

Vinul de pelin se ia ca leac medicinal, și nu ca un vin de masă. Nu se vor depăși așadar cantitatea și durata tratamentului.

Excesul de vin de pelin poate cauza greață și amețeli, respirație dificilă, halucinații sau chiar pierderea conștiinței. Femeile însărcinate și cele care alăptează nu trebuie să consume acest vin. Este de asemenea contraindicat în caz de boli intestinale acute.

În general, vinurile medicinale nu sunt recomandate copiilor sau persoanelor bolnave de ficat, ciroză, ulcer gastro-duodenal sau gastrită acidă.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. de unde stiti ca dacii faceau pelin ? pentru ca sint curios ,va rog sa-mi spuneti si mie sursa atita timp cit nu avem NIMIC scris de la ei si nici cuvinte transmise

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.