Vin de Pelin – Preparare, Administrare, Indicații Terapeutice

Pelinul (Artemisia absinthium) este planta amară care vindecă foarte multe boli de stomac și ficat. Dacii, romanii și grecii îl foloseau ca medicament pentru boli, însă primele mărturii despre eficiența lui datează din vremea egiptenilor antici, înainte de Hristos. Mai târziu, pelinul a căpătat și valori spirituale, fiind folosit ca armă împotriva duhurilor rele iar apoi ca leac mănăstiresc.

Pelin (Artemisia absinthium)

Pelin (Artemisia absinthium)

Pelinul este unul din cele mai puternice plante detoxifiante ale medicinei naturiste. Pelinul este un foarte bun antiinflamator și antiseptic, fiind recomandat în cazul bolilor gastro-intestinale, urinare, cutanate și infecții vaginale.

Rețetă Vin de Pelin

Ingrediente:

• 4 linguri de pelin
• 1 litru de vin alb (sau roșu, dulce, acidulat)

Se pune planta uscată și mărunțită la macerat în vin, într-o sticlă sau borcan. Se lasă 15 zile, apoi se strecoară printr-un tifon fin. Se păstrează în sticluțe închise la culoare.

La prepararea vinului se pot adăuga și arome speciale, pentru a tăia din amăreala pelinului: scorțișoară, cuișoare sau coji de gutui.

Din acest vin se iau câte 1-3 linguri înainte sau după masă, timp de 3 săptămâni sau o lună cel mult.

Indicații terapeutice

Vinul de pelin are proprietăți detoxifiante excepționale, precum și antiinflamatorii. Este un bun stimulent și un excelent hipotensor pentru persoanele care suferă de hipertensiune.

Vinul de pelin este recomandat persoanelor care au lipsă de poftă de mâncare, și celor care suferă de:

– Balonare și indigestie
– Gastrită hiperacidă
– Dispepsie
– Constipație
– Dischinezie biliară
– Colecistită
– Litiază renală
– Edeme renale

Contraindicații și precauții

Vinul de pelin se ia ca leac medicinal, și nu ca un vin de masă. Nu se vor depăși așadar cantitatea și durata tratamentului. Excesul de vin de pelin poate cauza greață și amețeli, respirație dificilă, halucinații sau chiar pierderea conștiinței. Femeile însărcinate și cele care alăptează nu trebuie să consume acest vin. Este de asemenea contraindicat în caz de boli intestinale acute.

În general, vinurile medicinale nu sunt recomandate copiilor sau persoanelor bolnave de ficat, ciroză, ulcer gastro-duodenal sau gastrită acidă.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.