Ceaiul care reduce stresul, anxietatea și tulburările gastrice cu substrat nervos
Este posibil să existe un ceai care să fie deopotrivă relaxant și energizant? Da! Nu este niciun paradox la mijloc.
În momentul în care scade stresul și ne relaxăm, se deblochează energia și corpul își recapătă vitalitatea.
Botanista Rosemary Gladstar are o rețetă de ceai care poateface toate aceste lucruri.
Formula conține patru plante medicinale care acționează pozitiv asupra axei intestin-creier și potolește tulburările organice cauzate de o minte anxioasă.
Cuprins
Ceai relaxant și energizant – rețetă
Ingrediente
• 3 linguri de roiniță (melisă)
• 1 lingură de lămâiță (lămâia verbină)
• 1 lingură de mușețel
• 1 lingură de sunătoare
Mod de preparare
Amestecați toate plantele și păstrați-le într-un borcan de sticlă. Pentru prepararea unui ceai, se folosește 1 linguriță de amestec la 1 cană cu apă clocotită.
Beneficii
Autoarea rețetei recomandă consumul acestui ceai zilnic, sau oricât de des simțim nevoia să ne relaxăm.
Roinița
Vedeta acestei formule de plante este roinița, sau melisa. Rosemary spune că roinița are un efect relaxant minunat, dar este totodată și o plantă stimulatoare.
Crește energia corpului prin faptul că ajută la eliberarea stresului și a energiilor blocate.
Roinița este folosită din antichitate pentru tratarea afecțiunilor gastrointestinale, cardiovasculare, neurologice și psihologice.
Conține flavonoide, acizi fenolici, terpenoizi și alți compuși cu activitate farmacologică.
Citește și – Anxietate, stres, atac de panică – 2 alimente care te ajută să le faci față mai ușor
Planta a demonstrat activități neuroprotectoare, antispasmodice, analgezice, antioxidante, antiinflamatoare, antimicrobiene și nefroprotectoare.
Studiile clinice au arătat că roinița este utilă în anxietate și depresie, demență, Alzheimer, tulburări metabolice și sexuale.
Datorită efectului stabilizator, este indicată în tensiunea arterială crescută, palpitații, tahicardie, iritabilitate, tulburări de memorie.
Melisa relaxează și restaurează funcțiile corpului. Echilibrează emoțiile și îmbunătățește funcțiile creierului. Calmează nervii, reduce stresul și crește buna-dispoziție.
Este benefică în digestiile dificile, durerile de cap tensionate, tulburările de somn, tulburarea afectivă sezonieră, ADHD și emoții puternice.
Lămâița
Lămâița sau lămâia verbină (lemon verbena) este a doua plantă frumos mirositoare importantă din acest ceai. Are efecte sedative naturale.
Atenuează agitația mentală, anxietatea, excitabilitatea, depresia, stresul, neliniștea și tulburările de somn. Reduce anxietatea și dă o stare de bine. Romanii o considerau în trecut o plantă dătătoare de armonie și bucurie.
Citește și – Ceai cu efecte relaxante – pentru stres, insomnie, anxietate, tulburări nervoase
Este utilă în tulburările digestive apărute pe fond de stres. Ușurează digestia, crampele, balonarea și flatulența. Ajută la digerarea grăsimilor și susține funcția ficatului.
Mușețelul
Florile de mușețel sunt de asemenea utilizate deseori pentru efectele lor calmante și sedative.
Mușețelul reduce tulburările gastrointestinale, durerile de cap și insomnia – care au un substrat nervos.
Este un remediu excelent pentru tulburările stomacale induse de stres, precum constipație, diaree, reflux de acid, arsuri stomacale, spasme intestinale sau sughiț.
Sunătoarea
Este una din cele mai studiate plante în domeniul depresiei și anxietății.
Studiile au demonstrat că sunătoarea asistă organismul afectat de stres și depresie moderată. Reduce durerile nervoase, nevralgia de trigemen, amorțirea degetelor.
Citește și – Cele mai bune ceaiuri pentru reducerea simptomelor de oboseală și stres – anxietate, palpitații, insomnie
Ajută în tulburările gastrointestinale provocate de afecțiunile hepato-biliare: dureri de stomac, indigestie, constipație, colon iritabil, boala inflamatoare intestinală, SIBO.
Precauții
Roinița poate afecta hormonii tiroidieni. În doze mari are un efect de inhibare a tiroxinei. Este benefică în hipertiroidism și contraindicată în hipotirpidism și tiroidită autoimună.
Sunătoarea interacționează cu medicamentele pentru anxietate, depresie, psihoze, infecții virale sau fungice, cancer, ulcer, HIV, angină, aritmie cardiacă și cu anticoagulantele, statinele, agenții hipoglicemici, antihistaminele, bronhodilatatoarele, imunosupresoarele și blocantele canalelor de calciu.
Nu depășiți dozele indicate la nici una din plantele care alcătuiesc formula de ceai recomandată mai sus.
Surse articol:
1. Cheryl’s Herbs, A recipe for sweet melissa tea: https://cheryls-herbs.myshopify.com/blogs/cheryls-herbs-articles/rosemary-gladstars-recipe-for-sweet-melissa-tea
2. Fares, Lemon Verbena: https://fares.ro/dictionar-plante/lemon-verbena/
3. Zam W, Quispe C, Sharifi-Rad J, López MD, Schoebitz M, Martorell M, Sharopov F, Fokou PVT, Mishra AP, Chandran D, Kumar M, Chen JT, Pezzani R. An Updated Review on The Properties of Melissa officinalis L.: Not Exclusively Anti-anxiety. Front Biosci (Schol Ed). 2022 Jun 7;14(2):16. doi: 10.31083/j.fbs1402016. PMID: 35730441.