Carnea roșie crește riscul de cancer – dovezi solide

Un raport emis în 2007 de „World Cancer Research Fund și American Institute for Cancer Research” a concluzionat că există dovezi convingătoare cu privire la legătura dintre consumul de carne roșie/carne procesată și cancerul colorectal.

Au fost investigate și alte produse animale în raport cu riscul acestui tip de cancer. Iar rezultatele au arătat că laptele reduce riscul cancerului colorectal, însă dietele bogate în calciu în general pot favoriza apariția cancerul de prostată.

Carnea rosie creste riscul de cancer: Racool_studio – www.freepik.com

Carnea roșie ar putea contribui la dezvoltarea bolilor canceroase din cauza conținutului de nitrați, fier hemolitic, amine heterociclice și hidrocarburi aromatice policiclice.

Concluziile referitoare la asocierea pozitivă dintre carnea roșie/procesată și cancerul colorectal au fost stabilite în urma revizuirii a 16 studii de cohortă și a 71 de studii de caz controlate. Un raport apărut mai târziu, în 2011, a întărit și mai mult dovezile în acest sens.

Dovezi mai slabe au fost obținute și în cazul altor tipuri de cancere, precum cancerul esofagian, pulmonar, pancreatic, stomacal, endometrial și de prostată.

Din categoria „carne roșie” fac parte carnea de vită, de porc, de miel și de capră. La aceste animale, procentul de fibre musculare roșii este mai mare decât cel de fibre musculare albe. De aceea carnea lor este catalogată drept „carne roșie”.

Citește și: Consumul de CARNE ROȘIE triplează riscul de boli CARDIACE

Consumul acestui tip de carne se află într-o continuă creștere, mai cu seamă în țările dezvoltate.

Comparativ cu persoanele care consumă puțină carne roșie, consumatorii mari de carne roșie au un risc mai mare de adenoame colorectale.

De asemenea, studiile au arătat un risc crescut și de alte tipuri de cancere, precum cancerul de ficat, de esofag și de rinichi. Rezultate conflictuale au fost obținute pe cancerul de plămâni, de sân și de pancreas (la bărbați).

Un alt rezultat important a fost acela că persoanele care mănâncă multă carne roșie au un risc mai mare de deces din cauza cancerului.

Nu doar carnea roșie în general pare nocivă, ci mai ales cea procesată. Ce înseamnă carne procesată? Adică acele produse care au fost afumate, sărate, conservate, tratate cu nitrat de sodiu. Câteva exemple: șuncă, salam, bacon, pastramă. Și carnea tocată poate fi inclusă în această categorie.

Consumul crescut de carne procesată crește riscul adenoamelor colorectale. În unele analize, au fost obținute rezultate similare și în cancerul pulmonar, cancerul de prostată și bolile cronice de ficat.

Carnea procesată crește riscul apariției cancerului și în alte organe, precum rinichi, stomac și pancreas.

Citește și: Câtă CARNE ROȘIE poți să mănânci în condiții „de siguranță”?

Coacerea pe grătar sau pe gril este de asemenea mai periculoasă decât alte forme de preparare a cărnii, deoarece generează substanțe cu potențial cancerigen.

Carnea procesată crește riscul apariției cancerului și în alte organe, precum rinichi, stomac și pancreas.

Sursă: Zaynah Abid, Amanda J Cross, Rashmi Sinha, Meat, dairy, and cancer, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 100, Issue suppl_1, July 2014, Pages 386S – 393S, https://doi.org/10.3945/ajcn.113.071597, Published: 21 May 2014: https://academic.oup.com/ajcn/article/100/suppl_1/386S/4576503

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.