9 ore de somn pe noapte cresc riscul de accident vascular cerebral cu 85%

Atât privarea de somn, cât și dormitul în exces pot afecta negativ sistemul cardiovascular și creierul. Majoritatea populației suferă de lipsă de somn, iar acest deficit a fost asociat cu probleme mai mari de sănătate.

Însă există și o categorie de persoane care pur și simplu dorm prea mult. Un studiu recent sugerează că oamenii care dorm mult la amiază sau în cursul zilei au un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC).

Somnul excesiv creste riscul de accident vascular cerebral: Yanalya – www.freepik.com

Statisticile arată că anual, la nivelul mondial, se înregistrează circa 15 milioane de accidente vasculare cerebrale. Dintre acestea, 6 milioane se soldează cu un deces. Supraviețuitorii (circa 5 milioane de persoane) sunt foarte afectați în urma acestui eveniment și trăiesc cu dizabilități.

Dintre factorii de risc care contribuie la apariția accidentelor vasculare cerebrale se numără fumatul, diabetul, și mai nou, dormitul excesiv.

Oamenii de știință au analizat recent legătura dintre durata somnului și riscul producerii unui AVC. Studiile anterioare arătaseră că persoanele care dorm prea puțin sau prea mult, sunt mai predispuse la evenimente cardiovasculare grave.

În ceea ce privește excesul de somn, „prea mult” a fost definit de cercetători a fi mai mult de 7 ore de somn pe noapte.

Citește și: Care este DURATA optimă de SOMN în funcție de vârstă

Studiul de față, care a fost publicat în jurnalul „Neurology” conturează o asociere între dormitul din timpul zilei, somnul excesiv și riscul de AVC.

Dr. Xiaomin Zhang – autorul principal au studiului, împreună cu echipa sa, a adunat datele a 31,750 de persoane din China, cu vârsta medie de 62 de ani. Nici unul dintre participanți nu mai avusese un accident vascular în trecut sau alte probleme grave de sănătate.

Au fost chestionați cu privire la programul de somn din timpul nopții și al zilei și apoi au fost monotorizați timp de 6 ani.

Analizând datele, cercetătorii au aflat că:

• 8% dintre participanți obișnuiau să doarmă în cursul zilei mai mult de 90 de minute

• 2% dintre participanți dormeau cel puțin 9 ore pe noapte

Pe durata studiului au avut loc 1,557 de accidente vasculare cerebrale. Persoanele care dormeau 9 ore pe noapte sau mai mult aveau un risc cu 23% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, comparativ cu cei care dormeau normal, adică 7-8 ore pe noapte.

Un rezultat mult mai important a fost acela că, în cazul persoanelor care dormeau noaptea peste 9 ore iar în timpul zilei peste 90 de minute, riscul producerii unui AVC a fost cu 85% mai mare.

Inclusiv calitatea somnului a fost evaluată de cercetători. Peroanele care nu dormeau bine prezentau un risc cu 29% mai mare de a avea un accident vascular cerebral.

Rezultatele acestui studiu arată, încă o dată, importanța somnului. Acesta trebuie să fie suficient în timpul nopții și moderat în timpul zilei. Dar în egală măsură contează calitatea somnului, mai ales la persoanele de vârstă medie sau la vârstnici.

Citește și: Băile calde cu 90 de minute înainte de culcare îmbunătățesc calitatea somnului (studiu)

Nu se știe din ce motiv excesul de somn favorizează apariția accidentelor vasculare cerebrale. Dar studiile precedente sugerează că persoanele care dorm mult au parte de modificări negative (creșteri) la nivelul colesterolului și a circumferinței taliei.

În plus, dr. Zhang semnalizează o legătură între dormitul excesiv și sedentarismul sau un stil de viață inactiv. Toți acești factori contribuie la apariția problemelor cardiovasculare.

Sursă: Ana Sandoiu, Gianna D’Emilio New, Stroke: Excessive sleep may raise risk by 85%: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327280.php#1

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.