Vin de leuștean – rețetă și utilizări terapeutice
Leușteanul apare prima dată menționat ca plantă medicinală în scrierile grecilor antici. Aceste popoare utilizau frunzele proaspete de leuștean îndeosebi pentru problemele digestive și nervoase.
Vracii români consumau leuștean pentru întărirea trupului, tratarea durerilor de piept sau a rănilor.
Este suficient să folosim leușteanul ca zarzavat și să-l adăugăm proaspăt în ciorbe și alte mâncăruri pentru a ne bucura de beneficiile sale curative.
Însă cel mai bun mod de administrare în cazul bolilor este sub formă de suc.
Cuprins
Vin de leuștean – rețetă
Vinul de leuștean este o băutură aromată și tămăduitoare deopotrivă.
INGREDIENTE
• 100 g de frunze de leuștean
• 750 ml de vin alb
PREPARARE
Se spală frunzele de leuștean sub un jet de apă rece, apoi se storc și se toacă mărunt.
Se introduc într-o sticlă sau într-un borcan, și deasupra se toarnă vinul.
Se închide recipientul ermetic, și se lasă la macerat 14 zile, la temperatura camerei.
După acest interval, vinul se strecoară și se păstrează la rece, în sticle bine închise.
Se consumă câte un păhărel mic (30-50 ml) pe zi, înainte de masă.
Indicații terapeutice
Vinul medicinal de leuștean este un remediu străvechi, utilizat pentru combaterea stărilor de indigestie, anorexie, retenție de lichide sau boli de inimă asociate cu retenția de apă în corp.
Acțiunea farmacologică a leușteanului este mult mai vastă, și include efecte diuretice, sedative, hipotensive, salivare și gastrice.
– Probleme digestive (anorexie, constipație, colici abdominale, gaze)
– Afecțiuni renale
– Dereglări menstruale (amenoree, dismenoree)
– Hipertensiune, edeme cardiace, tahicardie
– Bronșită, traheită
– Lipsă de apetit
– Stres
– Ulcerații tegumentare