Ceaiul de brusture previne distrugerea cartilajului articular și calmează puseele reumatice

Articol bazat pe studii științifice

Brusturele este o plantă dacică, pe care strămoșii noștri o foloseau în scop medicinal. Este de asemenea un remediu popular în medicina tradițională chineză.

Atât frunzele, cât și rădăcina sa au proprietăți curative și pot fi utilizate în diverse afecțiuni.

Ceaiul de brusture previne distrugerea cartilajului articular si calmeaza puseele reumatice

Ceaiul de brusture previne distrugerea cartilajului articular si calmeaza puseele reumatice: Andreas Rockstein

Brusturele – alinătorul durerilor reumatice

Un domeniu în care brusturele strălucește este cel al durerillor reumatice. Locuitorii satelor obișnuiau să își aplice cataplasme cu frunze din brusture pe genunchi sau pe alte zone dureroase ale corpului.

Acest tratament natural este folosit și în zilele noastre, cu rezultate bune. Frunzele se recoltează pe tot parcursul verii, iar rădăcina toamna, prin dezgropare cu cazmaua.

Brusturele poate fi folosit și intern, sub formă de decoct. Ajută în mod special la calmarea durerilor articulare și reumatice.

Această plantă conține compuși cu proprietăți antiinflamatoare. Nu numai că atenuează durerile, ci protejează articulațiile.

Mai precis, brusturele previne distrugerea țesuturilor cartilaginoase. Este un leac benefic mai ales pentru persoanele vârstnice.

Cura cu ceai de brusture pentru dureri

Ingrediente

  • 3 linguri de plantă
  • 1 litru de apă

Mod de preparare

La prepararea ceaiului se pot folosi toate părțile plantei – frunze, tulpini și rădăcini, sau doar rădăcină.

Acestea se toacă mărunt și se pun într-un ibric. Se toarnă apa și se pun la foc. Se fierbe la foc mic 10 minute, după care se stinge aragazul. Se pune capacul și se lasă la infuzat încă 10 minute.

Se strecoară bine și se toarnă într-o sticlă.

Mod de administrare

Ceaiul de brusture astfel obținut se consumă pe parcursul zilei, cu înghițituri mici.

Cura durează 10 zile consecutive și se repetă după 5 zile de pauză, încă 10 zile. În total, tratamentul ține 20 de zile și îi ajută în mod special pe cei care au artrită reumatoidă.

Ceaiul de brusture poate fi utilizat și extern. Se înmoaie comprese și se aplică pe regiunile dureroase.

Efectele benefice ale brusturelui asupra articulațiilor și durerilor

Brusturele conține fenoli și terpeni cu rol antioxidant, antimicrobian, antitumoral și antiinflamator.

Frunzele sale au efect modulator și inhibitor în inflamații, fiind utile în prevenirea bolilor inflamatorii.

Brusturele previne apariția puseelor reumatice și protejează cartilajele și articulațiile.

Potrivit unui studiu apărut în 2020 în „BMC Complementary Medicine and Therapies”, extractul apos de rădăcină de brusture stimulează diferențierea condrogenică. Altfel spus, susține formarea condrocitelor și țesuturilor cartilaginoase.

Un studiu publicat în 2022 în „Journal of Nanobiotechnology” a arătat că actiina din brusture are proprietăți anti-artritice.

Această substanță reduce stresul oxidativ, previne degenerarea cartilajului la șoareci. Injecțiile cu arctiină au ameliorează eroziunea cartilajului.

Din aceste considerente, brusturele este valoros în tratarea osteoartritei moderate sau severe.

Chondrogenic differentiation, the formation of chondrocytes and cartilage tissues, originates from the migration and condensation of mesenchymal stem cells (MSCs

Un studiu apărut în 2014 în „International Journal of Rheumatic Diseases” a arătat că brusturele reduce statusul inflamator și stresul oxidativ la pacienții cu osteoartrită la genunchi.

Participanții – bărbați și femei cu vârsta de 50-70 de ani – au fost împărțiți în două grupuri. Grupul de intervenție a 500 mg de acetaminofen de 2 ori pe zi, 500 mg de glucozamină pe zi și primit 3 căni de ceai de brusture pe zi.

Grupul de control a primit doar dozele de paracetamol și Glucozamină, fără brusture. Ceaiul de brusture a fost preparat din 2 g de plantă la 150 ml de apă clocotită. Administrarea s-a făcut la jumătate de oră după mesele principale.

Rezultatele au arătat că persoanele care au băut ceai de brusture au avut niveluri mai mici de markeri inflamatori, precum IL-6 și malondialdehidă.

Autorii acestui studiu au concluzionat că ceaiul de rădăcină de brusture ameliorează inflamația la pacienții cu dureri de genunchi provocate de osteoartrită.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre brusture:

Tratament cu brusture pentru discopatia cervicală și discopatia lombară
Cum să faci unguent din frunze de brusture pentru durerile de oase și articulații
Brusturele – curățitorul sângelui și pielii, calmantul durerilor articulare
Durerile de reumatism și spondiloză cervicală cedează la compresele cu brusture

Surse articol:

1. Maghsoumi-Norouzabad L, Alipoor B, Abed R, Eftekhar Sadat B, Mesgari-Abbasi M, Asghari Jafarabadi M. Effects of Arctium lappa L. (Burdock) root tea on inflammatory status and oxidative stress in patients with knee osteoarthritis. Int J Rheum Dis. 2016 Mar;19(3):255-61. doi: 10.1111/1756-185X.12477. Epub 2014 Oct 28. PMID: 25350500.
2. Mariana Borloveanu, Decoctul de brusture calmează puseele reumatice, Leacuri Mănăstirești, Vol. 1, Editura Lumea Credinței, București, 2014, p. 155
3. de Souza ARC, de Oliveira TL, Fontana PD, Carneiro MC, Corazza ML, de Messias Reason IJ, Bavia L. Phytochemicals and Biological Activities of Burdock (Arctium lappa L.) Extracts: A Review. Chem Biodivers. 2022 Nov;19(11):e202200615. doi: 10.1002/cbdv.202200615. Epub 2022 Nov 3. PMID: 36198078.
4. Liu Y, Hou M, Pan Z, Tian X, Zhao Z, Liu T, Yang H, Shi Q, Chen X, Zhang Y, He F, Zhu X. Arctiin-reinforced antioxidant microcarrier antagonizes osteoarthritis progression. J Nanobiotechnology. 2022 Jun 27;20(1):303. doi: 10.1186/s12951-022-01505-7. PMID: 35761235; PMCID: PMC9235181.
5. Wu KC, Weng HK, Hsu YS, Huang PJ, Wang YK. Aqueous extract of Arctium lappa L. root (burdock) enhances chondrogenesis in human bone marrow-derived mesenchymal stem cells. BMC Complement Med Ther. 2020 Nov 23;20(1):364. doi: 10.1186/s12906-020-03158-1. PMID: 33228629; PMCID: PMC7686739.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.