Cremele cu turmeric reduc severitatea durerilor de genunchi și osteoartrită

Articol bazat pe studii științifice

Turmericul este folosit împotriva inflamațiilor de foarte mult timp în medicina indiană și chineză, dar și în fitoterapia vestică.

Studiile au confirmat că această plantă și substanța sa activă – curcumina – reduc inflamația, atât prin administrare orală, cât și prin utilizare externă.

Cremele cu turmeric reduce severitatea durerilor de genunchi si osteoartrita

Cremele cu turmeric reduce severitatea durerilor de genunchi si osteoartrita: Kjpargeter

Turmericul – antidotul bolilor inflamatorii

Curcumina ar putea fi utilizată ca terapie suplimentară în diverse afecțiuni care au o componentă inflamatorie.

Câteva exemple includ: artritele, osteoartritele, durerile, nevralgiile, boala intestinală inflamatorie, psoriazisul, dermatitele, tiroidita autoimună, obezitatea, diabetul, ateroscleroza, depresia.

Medicamentele antiinflamatoare acționează asupra receptorilor și căilor de semnalizare. Acestea reglează răspunsul țesuturilor vizate la mediatorii inflamatorii.

Reduce markerii pro-inflamatori

Curcumina acționează împotriva inflamațiilor prin două mecanisme principale: reglează căile de semnalizare inflamatorie și inhibă producția de mediatori inflamatori.

Studiile pe animale și celule inflamatorii au arătat că aceasta reduce nivelurile de IL-1, IL-1beta, IL-6, IL-8, IL-27, TNF-alfa, iNOS și alți markeri proinflamatori.

Curcumina contribuie la tratarea bolilor inflamatorii și prin faptul că reglează celulele imune care promovează inflamația în corp.

Turmericul este nu doar un bun antiinflamator și modulator imunitar, ci și un puternic antioxidant. Prin faptul că reduce producția speciilor de oxigen reactiv, ajută la atenuarea inflamației sistemice.

Oxigenul reactiv în exces creează stres oxidativ – care are un rol important în procesul inflamator.

Curcumina crește totodată activitatea enzimelor antioxidante din corp.

Ameliorează durerea de genunchi

Principalul domeniu în care este folosit turmericul și substanțele sale active este cel al bolilor articulare.

Curcumina s-a dovedit eficace în mod deosebit în osteoartrită – cea mai frecventă boală de articulații cu caracter degenerativ. La declanșarea acesteia contribuie inflamația sinovială.

Curcumina poate reduce inflamația articulară și implicit durerea asociată. Produce efecte antiinflamatoare și protectoare la nivelul cartilajelor.

Curcumina dă rezultate bune și în bolile autoimune inflamatorii, precum artrita reumatoidă. Și în acest caz, enzimele inflamatorii sunt implicate în declanșarea bolii și poate duce la leziuni articulare severe.

Cele mai multe studii clinice au fost realizate pe osteoartrita la genunchi. Extractele de turmeric au inhibat inflamația, au redus stresul oxidativ și au ameliorat simptomele. Acestea s-au dovedit uneori mai eficiente decât antiinflamatoarele de sinteză.

Turmericul întreg – mai bun decât capsulele 

Oncologul Mary-Eve Brown de la Johns Hopkins Medicine, care este și nutriționist clinician, spune că cei care vor să țină sub control inflamația ar putea folosi turmericul în dietă.

Medicul face referire aici la boli inflamatorii precum artrită și alte afecțiuni articulare, colite, alergii și infecții.

Este de părere că utilizarea turmericului întreg este mai avantajos decât capsulele care conțin doar curcumină. Rădăcina are un complex de compuși care acționează în sinergie.

Turmericul trebuie asociat întotdeauna cu piper negru, care asigură absorbția acestuia în corp. Piperina crește biodisponibilitatea curcuminei cu 2000%.

Cum se folosește turmericul intern

Turmericul poate fi adăugat în diverse preparate culinare. Poate fi consumat sub formă de ceai sau în lapte.

Ceaiul se prepară din 2 linguri de rădăcină de turmeric sau 2 lingurițe de pulbere de turmeric și 1-2 căni de apă. Se fierbe 5 minute, apoi se strecoară.

Se poate adăuga și rădăcină sau pulbere de ghimbir, pentru a spori efectul antiinflamator. Ceaiul poate fi servit cald sau rece.

Cremele cu turmeric reduce severitatea durerilor de osteoartrită 

Un studiu apărut în 2020 în jurnalul „BMC Complementary Medicine and Therapies” a arătat că turmericul dă rezultate bune și când este folosit topic.

Cercetarea a fost realizată pe 72 de pacienți vârstnici cu osteoartrită. Participanții au fost împărțiți în două grupuri Grupul de intervenție a fost tratat cu o cremă cu extract de curcumină (5%). Grupul de control a folosit o cremă cu vaselină.

Crema a fost aplicată de două ori pe zi, timp de 6 săptămâni. La începutul studiului, scorurile de durere erau la fel la toți participanții. La finalul intervenției, intensitatea durerilor de genunchi a fost mai mică la grupul care a aplicat crema cu curcumină.

Curcumina a redus semnificativ severitatea durerilor în timp. Autorii studiului sunt de părere că unguentele sau cremele cu curcumină pot fi folosite la tratament alternativ la acești pacienți.

Interacțiuni cu medicamente

Suplimentele cu turmeric conțin doze mari de curcumină, care pot interacționa cu unele medicamente, precum:

  • Indometacin
  • Aspirină
  • Ibuprofen
  • Paracetamol (acetaminofen)
  • Chimioterapice (camptotecină, mecloretamină, doxorubicină, ciclofosfamidă)
  • Warafarină (și alte medicamente care subțiază sângele)
  • Imunosupresoare (Tacrolimus)

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre turmeric pe această temă:

Pastă de miere, turmeric, ghimbir și salcie pentru dureri articulare și musculare
Turmericul, ghimbirul și piperul negru scad inflamația și durerile articulare
Turmericul poate înlocui aspirina și Ibuprofenul și nu are efecte secundare
TURMERICUL – cel mai eficient calmant natural pentru dureri (studii)
Cum să folosim turmericul ca antiinflamator

Surse articol:

1. Peng Y, Ao M, Dong B, Jiang Y, Yu L, Chen Z, Hu C, Xu R. Anti-Inflammatory Effects of Curcumin in the Inflammatory Diseases: Status, Limitations and Countermeasures. Drug Des Devel Ther. 2021 Nov 2;15:4503-4525. doi: 10.2147/DDDT.S327378. PMID: 34754179; PMCID: PMC8572027.
2. Razavi BM, Ghasemzadeh Rahbardar M, Hosseinzadeh H. A review of therapeutic potentials of turmeric (Curcuma longa) and its active constituent, curcumin, on inflammatory disorders, pain, and their related patents. Phytother Res. 2021 Dec;35(12):6489-6513. doi: 10.1002/ptr.7224. Epub 2021 Jul 26. PMID: 34312922.
3. Agata P., Curcumin can effectively relieve osteoarthritic knee pain, Herba Zest: https://www.herbazest.com/news/curcumin-can-effectively-relieve-osteoarthritic-knee-pain
4. Jamali N, Adib-Hajbaghery M, Soleimani A. The effect of curcumin ointment on knee pain in older adults with osteoarthritis: a randomized placebo trial. BMC Complement Med Ther. 2020 Oct 8;20(1):305. doi: 10.1186/s12906-020-03105-0. PMID: 33032585; PMCID: PMC7545864.
5. Mary-Eve Brown, Turmeric benefits, Johns Hopkins Medicine: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/turmeric-benefits

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.