Brusturele curăță și vindecă pielea dinspre interior spre exterior (acnee, riduri, pete, eczeme, dermatită, psoriazis, arsuri)

Articol bazat pe studii științifice

Popoarele antice nu aveau la îndemână produse cosmetice (scumpe și pline de chimicale), ci foloseau alimente naturale și plante medicinale pentru curățarea și înfrumusețarea pielii.

Un astfel de aliment benefic pentru piele, care este deopotrivă plantă medicinală, este brusturele.

Brusturele curata si vindeca pielea (acnee, riduri, pete, eczeme, dermatite, psoriazis, arsuri)

Brusturele curata si vindeca pielea (acnee, riduri, pete, eczeme, dermatite, psoriazis, arsuri): Forest and Kim Starr

Acesta este utilizat ca remediu pentru afecțiunile pielii din cele mai vechi timpuri. Japonezii și nord-americanii îl foloseau în scop medicinal datorită acțiunii sale complexe în corp.

Brusturele susține procesele de curățare și apărare a corpului

Rădăcina de brusture (Arctium lappa) ajută la prevenirea și tratarea bolilor prin câteva mecanisme importante:

  • susține procesul de digestie
  • ajută corpul să elimine toxinele
  • stimulează circulația sangvină
  • ajută la purificarea sângelui
  • sprijină funcțiile sistemului imunitar

Efectele brusturelui asupra pielii

Pielea este cartea de vizită a organismului. Este, totodată, și un indicator al sănătății noastre interne.

Prin faptul că susține procesele de digestie și detoxifiere, dar și prin stimularea fluxului sangvin, brusturele ajută la tratarea bolilor de piele.

Rădăcina sa conține antioxidanți puternici care protejează pielea, precum acizi fenolici, quercetină și luteolină.

Preparatele din brusture combat efectele nocive ale stresului oxidativ și ale poluanților externi.

Coșuri, acnee, infecții microbiene

Brusturele este cunoscut pentru eficiența sa în tratarea coșurilor și acneei. Studiile biologice preliminare au confirmat proprietățile anti-acneice ale rădăcinii de brusture.

Planta s-a dovedit utilă și împotriva mătreții, datorită efectelor antibiotice (antibacteriene) și antiinflamatoare.

Activitatea antibacteriană a brusturelui este atribuită poliacetilenilor și acidului clorogenic. Aceștia combat infecțiile pielii.

Boli inflamatorii ale pielii

În medicina tradițională chineză, rădăcina de brusture este folosită în problemele pielii care au la bază o inflamație sistemică, precum:

  • eczeme (uscăciune, mâncărimi, infecții ale pielii);
  • dermatită de contact;
  • psoriazis (mâncărimi, erupții descuamate pe piele).

Acțiunea antiinflamatoare a brusturelui se datorează lignanilor. Arctiina și arctigenina inhibă factorii pro-inflamatori, oxidul de azot, TNF-alfa și IL-6.

Protejează pielea și ajută la refacerea țesuturilor afectate

Brusturele este util și în răni sau alt tip de vătămare a pielii, datorită efectului stimulator asupra fluxului sangvin la suprafața pielii.

O circulație bună înseamnă o hrănire mai bună a pielii. Brusturele este de asemenea un bun protector al pielii și contribuie la refacerea acestia în caz de:

  • arsuri solare
  • arsuri de foc
  • radiații ultraviolte
  • cicatrici (inclusiv cele provocate de acnee)
  • leziuni fizice

Riduri, pete pigmentare

Plantele bogate în antioxidanți combat îmbătrânirea organismului, inclusiv a pielii.

Un studiu publicat în jurnalul „Experimental and Therapeutic Medicine” în anul 2018 a raportat că frunzele de brusture previn formarea ridurilor și ajută la uniformizarea culorii pielii în hiperpigmentare.

Antioxidanții din brusture inhibă activitatea unor enzime cheie – atirozinaza (o enzimă implicată în procesul de pigmentare a pielii) și elastaza (o enzimă asociată cu pierderea elasticității pielii).

Piele uscată

Nu în ultimul rând, ceaiul de brusture este o băutură hidratantă. Inulina – de care am vorbit mai sus, acționează ca un agent de umectare. Această fibră se leagă de apă și o reține în țesuturi.

Brusturele nu provoacă retenție de lichide, ci ajută pielea (și sistemul digestiv) să absoarbă ai apa și să se mențină într-o stare de umiditate și hidratare optimă. Ajută la remedierea pielii uscate.

Brusturele susține microbiomul 

Brusturele menține sănătatea pielii și prin acțiunea sa asupra microbiomului intestinal. Rădăcina conține inulină – o fibră cu efect prebiotic, care echilibrează flora intestinală.

Uneori, coșurile și alte probleme ale pielii pot să apară din cauza perturbării axei intestin-piele. Disbioza intestinală afectează imunitatea pielii și răspunsul inflamator.

Cum se folosește brusturele pentru piele

Brusturele acționează dinspre interior spre exterior, prin purificarea sângelui și eliminarea toxinelor din fluxul sangvin. Curăță, hrănește și revitalizează pielea.

Persoanele cu ten acneic sau care au coșuri (ocazionale sau permanente) pot încerca un tratament intern cu brusture. În acest sens, pot folosi ceaiuri sau capsule.

Extern, pot aplica loțiuni, creme și alte preparate cosmetice pe bază de brusture.

Uleiul din rădăcină de brusture este de asemenea eficient în acnee, furuncule, mătreață și afecțiuni seboreice.

Articole similare

Vă recomand și alte articole despre brusture:

Brusturele – curățitorul sângelui și pielii, calmantul durerilor articulare
Brusturele – cea mai bună plantă pentru bolile de piele
Maceratul de brusture – leac din natură pentru căderea părului, acnee, ten iritat sau sensibil (rețetă + mod de utilizare)

Surse articol:

  1. Jacki Marzano, Ingestible skincare ingredient: burdock root – the natural solution for everything from digestion to a clearer complexion? Well connected: https://wellconnected.murad.com/burdock-root-benefits-for-skin/
  2. Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Burdock: https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/burdock
  3. Horng CT, Wu HC, Chiang NN, Lee CF, Huang YS, Wang HY, Yang JS, Chen FA. Inhibitory effect of burdock leaves on elastase and tyrosinase activity. Exp Ther Med. 2017 Oct;14(4):3247-3252. doi: 10.3892/etm.2017.4880. Epub 2017 Aug 3. PMID: 28912875; PMCID: PMC5585880.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.