Brusturele – cea mai bună plantă pentru bolile de piele

Brusturele (Arctium lappa) este una din cele mai valoroase plante medicinale care apare primăvara.

Cei mai mulți îl folosesc pentru bolile de ficat. Datorită acțiunii sale depurative puternice, ajută la vindecarea afecțiunilor pielii.

Brusturele - cea mai buna planta pentru bolile pielii

Brusturele – cea mai buna planta pentru bolile pielii: Freepik.com

Brusturele – aliment și plantă medicinală

Știați că brusturele face parte din familia margaretelor (Asteraceae)? Această plantă este înzestrată cu proprietăți tămăduitoare de excepție.

Rădăcina de brusture este deopotrivă aliment, plantă medicinală și remediu. Nutrienții și antioxidanții pe care îi conține hrănesc, protejează și detoxifică pielea: fier, magneziu, seleniu, calciu, zinc, mangan, fenoli, luteolină, quercetină.

Rădăcina de brusture este antiinflamatoare, depurativă, diuretică, antioxidantă, hepatică, hipoglicemiantă, limfatică și răcoritoare.

Brusturele vindecă bolile de piele marcate de uscăciune

Botanistul Matthew Wood spune că brusturele este potrivit pentru țesuturile marcate de o uscăciune sau atrofiere, care au nevoie de lubrifiere, hrănire și curățare. Brusturele este indicat în secreția insuficientă de bilă, constipații, scaune tari, sinusuri uscate, piele uscată.

Preparatele din brusture dau rezultate bune în afecțiunile pielii care provoacă uscăciune sau descuamare.

De ce totuși brusturele este recomandat în acnee și furuncule? Deoarece este antiseptic, detoxifiant, antiinflamator și hidratant. Glandele sebacee se pot bloca din cauza lipsei de ulei, ceea ce duce la inflamație.

„Rădăcina de brusture are o acțiune puternică asupra pielii. Acest beneficiu este atribuit influenței sale asupra ficatului și sângelui”.

Da, brusturele este un excelent detoxifiant. Prin faptul că purifică sângele, pielea devine mai curată și problemele dispar.

Citește și – Brusturele, urzica și cicoarea – rădăcini medicinale care ajută ficatul, rinichii și pielea

Câțiva compuși speciali din brusture ajută la vindecarea pielii: acid clorogenic, arcigen, lactoni, taraxosteroli, poliacetileni, flavonoizi și inulină.

Util în eczeme, psoriazis, dermatite,rozacee, riduri, mătreață

David Hoffmann așează brusturele între cele mai populare remedii pentru bolile pielii. Acesta scrie în cartea sa „A User’s Guide to Medical Herbalism” că brusturele ameliorează psoriazisul și eczemele, după o utilizare îndelungată.

Este eficient în general în afecțiunile pielii marcate de o uscăciune excesivă, inclusiv în mătreață, dermatite, rozacee și ten matur sau îmbătrânit. Accelerează procesul de vindecare a rănilor, leziunilor și ulcerațiilor.

Citește și – Nu ratați sezonul brusturelui! Când se recoltează rădăcina și în ce boli se folosește

Planta îmbunătățește metabolismul din straturile externe ale pielii, având efect anti-îmbătrânire. Un studiu din 2008 a arătat că extractul de rădăcină de brusture diminuează considerabil ridurile.

Moduri de utilizare

Brusturele poate fi folosit sub formă de comprese, cataplasme, creme sau unguente. În mătreață, scap uscat sau mâncărimi ale scalpului, se poate folosi ceaiul de brusture, uleiul de brusture sau alte produse care conțin această plantă.

Citește și – Rețetă pentru un păr sănătos: gălbenuș, brusture + urzică

Pentru curățarea corpului în general, brusturele se poate consuma și intern, sub formă de ceai, tinctură sau capsule.

Persoanele care suferă de eczeme sau psoriazis trebuie să își schimbe obligatoriu dieta. Afecțiunile pielii se vindecă dinspre interior spre exterior.

Surse articol:

1. Sheryl’s Herbs, Herbal Information Sheet: Burdock Root: https://cherylsherbs.com/blogs/herb-profile-directory/herbal-information-sheet-burdock-root
2. Vinmec International Hospital, The effect of burdock root to detoxify the skin: https://www.vinmec.com/en/news/health-news/beauty/the-effect-of-burdock-root-to-detoxify-the-skin/
3. Charlotte Gallagher, Burdock root: the spiky solution to skin problems, Burdock root, Hri Herbal Medicine: https://hriherbalmedicine.co.uk/burdock-root-solution-skin-problems/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.