Nu ratați sezonul brusturelui! Când se recoltează rădăcina și în ce boli se folosește

Articol documentat

Nimeni nu trebuie să rateze sezonul brusturelui! Această plantă vindecătoare face parte din categoria plantelor care se recoltează primăvara și toamna.

Descoperă când se recoltează rădăcina de brusture , cum se prepară și în ce boli poate fi folositoare.

Brusturele beneficii si utilizari

Brusturele (Arctium lappa L.) – beneficii si utilizari

Rădăcina de brusture – proprietăți

Brusturele (Arctium lappa) este deopotrivă hrană și medicament. Acest lucru este cunoscut încă din antichitate. Rădăcina adăpostește cea mai mare concentrație de nutrienți.

Conține ulei volatil, vitamine din grupul B, fibre (inulina este cea mai importantă), fitoestrogeni (hormoni vegetali), mucilagii, potasiu, steroli și taninuri.

Inclusiv dacii, strămoșii noștri consumau rădăcina ca aliment. Pentru a-i reduce gustul amar, o lăsau să stea o vreme în apă. Chiar și în prezent, rădăcina de brusture este folosită ca sursă de hrană de către popoarele orientale.

Citește și: Rădăcina de brusture – un mare vindecător din natură!

Abia prin secolul al 20-lea a început să fie apreciată și folosită ca plantă de leac. Rizomul de brusture are proprietăți adaptogene, diuretice, depurative, hipoglicemiante, sudorifice, coleretice, laxative, anticoagulante, antimicrobiene și antitumorale.

Se remarcă prin următoarele acțiuni:

» scade colesterolul și trigliceridele
» reduce zahărul din sânge
» curăță colonul
» dezinfectează tractul uinar
» spală rinichii
» împiedică formarea cheagurilor de sânge
» elimină excesul de apă din țesuturi
» împiedică înmulțirea virusurilor

În ce boli ajută brusturele

Botaniștii consideră brusturele un elixir al sănătății. Valoarea sa terapeutică este indispensabilă în timpul iernii, când se înmulțesc bolile infecțioase.

Este folositoare și la început de primăvară, deoarece curăță organismul de toxine. Brusturele purifică sângele și de aceea este util în prevenirea multor afecțiuni:

constipație
diabet
tumori
cancer de colon
polipi intestinali
pietre la bilă
nisip la rinichi, calculi mici (microlitiază renală)
cistită, nefrită, pielo-nefrită
lipsă de vitamine și minerale
hepatită virală, hepatită alcoolică
artrită reumatoidă, gută
HIV

Citește și: Ceaiul de brusture – inamicul toxinelor, tumorilor, diabetului și a multor alte boli

Afecțiuni externe în care se poate folosi brusturele:

acnee
eczeme alergice, eczeme uscate
furunculoză
psoriazis
tenuri seboreice (ten gras)
căderea părului, mătreață

Când și cum se recoltează rădăcina de brusture

Întreaga țară găzduiește brusturele. Planta crește pe la marginea drumurilor, în apropierea gardurilor și pe lângă liniile de tren. Este indicat să se recolteze din zonele ferite de circulația mașinilor.

Perioada de recoltare a rădăcinii de brusture este toamna sau primăvara devreme. Mai precis, se poate scoate din pământ în lunile martie-aprilie (dacă planta este mai mare de 2 ani), sau în perioada octombrie-noiembrie (dacă planta are 1 an).

Citește și: Lunile în care se culeg plantele medicinale

Cum se prepară rădăcina de brusture

Rădăcina de brusture se dezgroapă cu cazmaua și se spală. Se secționează longitudinal și se usucă în straturi subțiri, în locuri bine aerisite. Se păstrează apoi în pungi de hârtie, la loc ferit de umezeală.

Se administrează sub formă de ceai, tinctură sau folosește sub formă de comprese și spălături.

Ceai de rădăcină de brusture

Se folosesc 2 linguri de rădăcină mărunțită la 500 ml de apă. se fierb 2 minute la foc mic, apoi se stinge focul și se lasă la infuzat încă un sfert de oră. Cantitatea de ceai se împarte în 3-4 rații și se bea în cursul unei zile.

Pentru uz extern, se face o fiertură mai concentrată, din 4 linguri de rădăcină mărunțită și 500 ml de apă. Se prepară la fel și se utilizează în comprese locale și spălături.

Pentru combaterea căderii părului, ceaiul de brusture se poate combina cu ceai de rădăcină de urzici și frunze de mesteacăn. Se adaugă și 1 lingură de oțet. Cu această licoare se freacă pielea capului după spălare și clătire.

Citește și: Capsulele cu BRUSTURE cred rezistența la infecțiile microbiene

Surse bibliografice:

1. Virginia Ciocan, Brusturele, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, pp. 149-154
2. Ștefan Mocanu, Răducanu Dumitru, Brusturul, Plante Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 59-60

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. […] Citește și – Nu ratați sezonul brusturelui! Când se recoltează rădăcina și în ce boli se folosește […]

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.