Ceaiul din rădăcină de brusture ajută ficatul, hormonii, sistemul nervos, oasele, pielea

Brusturele este o plantă medicinală uimitoare. În scop terapeutic se folosesc frunzele și rădăcinile.

Rădăcina este mult mai valoroasă decât frunzele, acționând benefic asupra mai multor organe și sisteme din corp.

Ceaiul din radacina de brusture ajuta ficatul, hormonii, sistemul nervos, oasele, pielea

Ceaiul din radacina de brusture ajuta ficatul, hormonii, sistemul nervos, oasele, pielea

Când se recoltează rădăcina de brusture

Brusturele (Arctium lappa) crește în țările din Europa și Asia. Are o rezistență crescută la temperaturile extreme și secetă. O găsim pe toate drumurile, însă este bine să o recoltăm doar din zone nepoluate.

Rădăcina de brusture se dezgroapă din pământ cu cazmaua. Cele mai potrivite perioade pentru recoltare sunt primăvara (martie-aprilie) și toamna (octombrie-noiembrie). Primăvara se recoltează plantele care au peste 2 ani, iar toamna doar cele de 1 an.

Ce proprietăți are brusturele

Prof. dr. Constantin Pârvu notează că brusturele are proprietăți diuretice și depurative. Este un foarte bun detoxifiant al corpului. Are efecte coleretice, hipoglicemiante și antitumorale.

Stimulează funcțiile hepato-biliare. Ajută la tratarea bolilor de piele și a celor care vizează ficatul și bila. Combate căderea părului și favorizează creșterea acestuia.

O plantă nutritivă

Chinezii consumă rădăcina ca pe o legumă (în salate). Este foarte hrănitoare. Conține minerale importante, precum calciu, fosfor, zinc, crom, potasiu, seleniu și siliciu.

Scade tensiunea arterială

Datorită conținutului bogat în potasiu, rădăcina de brusture ajută la dilatarea arterelor și implicit la scăderea tensiunii arteriale.

Brusturele protejează sistemul cardiovascular și prin faptul că ajută la scăderea colesterolului. Este o plantă utilă în dieta persoanelor hipertensive, cu ateroscleroză sau alte riscuri cardiovasculare.

Îmbunătățește digestia

Rădăcina de brusture conține inulină, un tip de fibră sau carbohidrat care ajută la mișcarea alimentelor în intestin. Are un efect ușor laxativ. Combate constipația și balonarea.

Inulina are de asemenea efecte antiinflamatoare și probiotice, contribuind la îmbunătățirea microbiomului intestinal.

Atenuează diabetul

Brusturele este util în diabet deoarece atenuează creșterea zahărului din sânge. Acest beneficiu se datorează inulinei, acea fibră care previne fluctuațiilor glicemice și creșterea insulinei.

Detoxifierea ficatului

Rădăcina de brusture conține principii amare care stimulează producția de bilă și sucurile digestive. Aceste procese susțin acțiunea de detoxifiere pe care o realizează ficatul.

Reglează hormonii

Puțini știu că brusturele ajută la reglarea hormonală. Acest beneficiu este corelat cu efectele sale asupra ficatului.

Planta ajută metabolizarea hormonilor de către ficat. Este recomandată femeilor care au exces de estrogen în corp sau „dominanță estrogenică”.

Nivelurile crescute ale acestui hormon sunt asociate cu numeroase boli ale femeilor, de la noduli și chisturi până la tumori ale sânilor, ovarelor sau uterului.

Întărește sistemul imunitar

În rădăcina de brusture se găsesc nu doar minerale și fibre, ci și vitamine. Aceasta conține vitamina C și vitamina E, care au rol de antioxidanți.

Ele combat radicalii liberi, daunele la nivelul ADN-ului și a altor organe, sprijinind astfel activitatea sistemului imunitar.

Tonic osos și antiinflamator articular

Rădăcina susține sănătatea oaselor și articulațiilor datorită conținutului bogat în minerale, precum calciu, fosfor și siliciu.

Având proprietăți antiinflamatoare, rădăcina și frunzele de brusture pot diminua umflăturile și durerile articulare.

Vindecător al pielii

Brusturele este prin excelență o plantă care ajută la tratarea afecțiunilor cutanate.

Prin faptul că purifică sângele și înlătură toxinele din corp, ajută la curățarea pielii.

Este recomandat în acnee, seboreea feței și scalpului, descuamare, eczeme, răni, ulcerații, herpes, dermatite, psoriazis, furunculoze, mătreață.

Rădăcina de brusture dă rezultate bune și contra alopeciei (chelie). Conține minerale, fitosteroli și acizi grași esențiali care susțin sănătatea pielii și a părului.

Răceală și gripă

Brusturele este folosit în medicina chineză tradițională în răceala comună, dureri în gât și amigdalită. Grație efectelor sale diaforetice, brusturele ajută la scăderea febrei.

Are proprietăți antibacteriene, utile în infecțiile orale și urinare.

Cum se folosește rădăcina de brusture

Profesorul Pârvu recomandă administrarea rădăcinii sub formă de ceai sau pulbere.

În caz de hipertensiune arterială, afecțiuni renale, pietre la bilă, răceală, gripă sau detoxifiere, se face un ceai din 3-4 linguri de pulbere și 1 litru de apă. Se fierbe 2 minute după ce a început să clocotească, la foc redus. Ceaiul se administrează în acea zi.

În diabetul zaharat, autorul recomandă infuzia făcută dintr-o lingură de rădăcină de brusture mărunțită și 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se strecoară. Se beau câte 2-3 căni pe zi, neîndulcite.

În afecțiunile pielii se fac spălături locale cu ceai concentrat de brusture sau se aplică un unguent cu brusture.

Decoctul se face din 30 de grame de rădăcină mărunțită și 1 litru de apă. Se fierbe 20 de minute, apoi se infuzează încă 20 de minute.

Precauții și contraindicații

Brusturele face parte din familia crizantemelor, de aceea poate da reacții adverse la persoanele cu alergie la aceste plante. Este contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării.

Datorită acțiunii sale diuretice, brusturele nu trebuie consumat în stări de deshidratare.

Brusturele poate interacționa cu unele medicamente, precum: diuretice, antidiabetice, anticoagulante (pentru subțierea sângelui).

Articole similare

Vă recomand și alte articole despre brusture:

Tratament naturist cu brusture pentru chisturi pe rinichi
Brusturele – planta care ia durerea din corp!
Brusturele – 10 efecte farmacologice demonstrate științific

Surse articol:

1. Tuggeranong Square Medical Practie, Burdock root benefits: https://www.tsmp.com.au/blog/burdock-root-benefits.html
2. Prof. dr. Constantin Pârvu, Brusturul, Universul Plantelor – Mică Enciclopedie, Editura Enciclopedică, București, 2000, pp. 79-80
3. Debra Rose Wilson, Zawn Villines, What to know about burdock root, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320035

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.