Ceaiul de BRUSTURE – inamicul TOXINELOR, TUMORILOR, DIABETULUI și a multor alte BOLI

Brusturele este una din plantele medicinale cele mai puternice. Rădăcina și frunzele sunt folosite în scop culinar și terapeutic de sute de ani.

Beneficiile sale se datorează în principal acțiunii sale depurative puternice. Brusturele curăță sângele, tonifică sistemul imunitar și întregul organism.

Brusture (Arctium lappa)

Dr. Marc Bosquet citează efectele benefice ale frunzelor și rădăcinii asupra afecțiunilor reumatismale și îl recomandă în diabet și tulburările sangvine.

Datorită conținutului de potasiu și a proprietăților sale vasodilatatoare, brusturele relaxează vasele de sânge și arterele, îmbunătățește circulația, menține tensiune arterială la un nivel optim și reduce riscul de boli cardiovasculare.

Rădăcina brusturelui, bogată în fibre, reglează mișcările intestinale și îmbunătățește digestia. Poate fi adăugat în salate. Inulina este un tip de fibră regăsită în brusture care ajută la eliminarea microbilor din stomac și previne diareea.

Substanțele amare din brusture stimulează producția bilei și ajută ficatul că elimine toxinele mai ușor.

Datorită conținutului bogat în vitaminele C și E, brusturele susține buna funcționare a sistemului imunitar. Acești doi antioxidanți combat radicalii liberi și scad riscul de boli cronice.

_____________________________________________________________________________________________________

În ce boli este indicat brusturele:

  • diabet
  • constipație
  • lipsă de calciu și magneziu
  • infecții urinare
  • pietre la rinichi
  • polipi intestinali
  • artrită reumatoidă
  • hepatită virală și alcoolică
  • HIV
  • gută
  • tumori, cancer

_____________________________________________________________________________________________________

Moduri de utilizare

Japonezii adaugă rădăcină de brusture în diferite mâncăruri. Aceștia o taie fâșii (ca bețele de chibrituri) și o amestecă apoi cu fâșii de morcovi, ardei iute și sos de soia.

Poate fi consumată ca atare, în stare crudă, presărată cu puțină sare, sau poate fi adăugată și la mâncărurile de legume călite, în supe și ciorbe acre. Pentru a o conserva mai mult timp, aceasta poate fi murată în oțet cu mirodenii.

Rădăcinile se dezgroapă cu o cazma, se spală bine și se taie bucăți mici. Nu aruncați coaja, deoarece aceasta este bogată în nutrienți. Se lasă la uscat, apoi se păstrează în pungi de hârtie. 

_____________________________________________________________________________________________________

Ceai de rădăcină de brusture

Se folosesc 2 mâini de rădăcini de brusture la 1 litru de apă. Se fierb 10 minute. Cantitatea obținută se bea în 3 zile. Pentru o cană de ceai, se folosesc 5-8 felii de brusture.

Gustul ceaiului de brusture este amărui. Se poate îmbunătăți cu puțină miere, frunze de mentă sau alte plante aromate.

Utilizări externe

Datorită proprietăților sale antiseptice și antiinflamatoare, ceaiul de brusture poate fi folosit pentru afecțiunile pielii și sănătatea părului:

– psoriazis
– eczeme
– ulcerații
– pecingine
– acnee
– căderea părului, mătreață, afecțiuni ale scalpului

Se pun 3 mâini de rădăcini de brusture la fiert cu 1 litru de apă, timp de 20 de minute. Se poate asocia cu urzici, mesteacăn sau cimbrișor.

Se fricționează pielea capului cu această loțiune împotriva căderii părului. Pentru tratarea peliculelor, ceaiul se folosește la final, pentru clătirea părului.

Frunzele de brusture proaspete strivite se aplică pe regiunile dureroase ale corpului (reumatism) și pe mușcături de șarpe. Pentru ulcer varicos și coji de lapte, frunzele se macerează în ulei de măsline.

_____________________________________________________________________________________________________

Contraindicații și precauții

Brusturele este o plantă sigură pentru consum. Persoanele diabetice care iau insulină trebuie să monotorizeze boala în timpul consumului de brusture. Semințele de brusture nu trebuie consumate pe perioada sarcinii. 

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Marc Bosquet, BRUSTURE, 500 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, 2014, pp. 165-166

2. Mercola, Burdock Root: Bitter in Taste, but Provides Useful Health Benefits: http://articles.mercola.com/herbs-spices/burdock.aspx

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Interesant as dori mai multe informații cu privire la acest brusture de exemplu despre ce coajă e vorba să nu o aruncăm. Mulțumesc frumos!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.