Rădăcina de brusture – un mare vindecător din natură!

Brusturele este un mare vindecător din natură. Străbunii noștri apelau la el atunci când aveau dureri de spate sau picioare rănite. Îl foloseau pentru întărirea părului și curățarea organismului.

Astăzi, rădăcina de brusture rămâne la fel de apreciată ca și în vechime. Tot mai multe persoane îl descoperă sau în redescoperă, mai ales ca remediu pentru piele, digestie și detoxifiere.

Brusture

Brusture

Frunzele de brusture – la ce se folosesc

Brusturele, cunoscut sub denumirea științifică „Arctium lappa” este originar din Europa de Nord și Asia. La noi crește pe malurile apelor, în șanțuri și liziere.

Puțini știu că este rudă cu podbalul. Frunzele sale late erau folosite în trecut sub formă de cataplasme sau comprese pentru dureri. Se culeg frunze proaspete, se spală bine, se zdrobesc ușor și se aplică pe locurile afectate de:

entorse
luxații
picioare rănite din cauza umblatului pe jos
arsuri
leziuni ulceroase canceroase
plăgi care ustură

Rădăcina de brusture – proprietăți și beneficii

Rădăcina de brusture este însă cea mai valoroasă din punct de vedere medicinal. Japonezii o consumă ca pe aliment. Are un gust dulceag și o textură crocantă, asemenea țelinei.

Conține vitamine, minerale și antioxidanți și este întrebuințată în diverse afecțiuni:

dureri în gât
infecții respiratorii
 dureri articulare
probleme ale pielii

Terapeuta Maria Treben citează utilizările ceaiul de rădăcină de brusture în:

febră
insuficiență respiratorie
artrită
gută
epilepsie

Autoarea recomandă 1-2 căni de ceai de brusture pe zi, sorbite cu înghițituri mici. Studiile recente au arătat că brusturele poate ajuta inclusiv la întărirea imunității.

Citește și: Brusturele vindecă numeroase boli datorită forței sale purificatoare asupra sângelui, rinichilor și colonului

Brusture pentru piele

Rădăcinile au proprietăți antibacteriene și vindecătoare. Conțin acid clorogenic, un compus care reduce roșeala și umflăturile. În plus, este implicat în metabolismul grăsimilor.

Rănile și arsurile legate cu frunze de brusture se vindecă mai bine, iar riscul de infecții este redus.

Datorită acțiunii sale antioxidante și detoxifiante, brusturele ajută la curățarea corpului și combaterea daunelor produse de radicalii liberi.

Rădăcina de brusture este utilă în acnee, eczeme, psoriazis sau piele uscată. Compușii săi pun sângele în mișcare și îi dau pielii un aspect mai sănătos și mai tânăr. Aceste efecte se obțin atât prin consumul intern al rădăcinilor de brusture, cât și prin aplicații externe.

Brusture pentru păr

Rădăcina de brusture este folosită în medicina tradițională ca leac pentru mătreață, scalp uscat, mâncărimi ale pielii capului și căderea părului. Este bogată în acizi grași esențiali, vitamine și fibre benefice pentru sănătatea pielii capului și a părului.

Brusturele pentru digestie

Inulina din rădăcina de brusture este o fibră alimentară care acționează ca un prebiotic. Mai exact, ea hrănește bacteriile bune din intestin. Acest lucru este important pentru sănătatea tractului digestiv și al colonului, dar și pentru imunitate.

Citește și: Leacuri cu brusture pentru acnee, psoriazis, tumori, dureri articulare și reumatice

Brusture pentru slăbit

Asemenea altor rădăcini, brusturele are puține calorii. Ajută la scăderea în greutate datorită conținutului de inulină și acid clorogenic, care îmbunătățește metabolismul grăsimilor. Potrivit studiilor pe animale, ajută la reglarea nivelurilor de colesterol și glucoză din sânge.

Inclusiv testele pe celule umane in vitro au arătat că brusturele reduce grăsimile și poate ajuta la controlul greutății corporale.

Brusture pentru rinichi

Rădăcina de brusture este diuretică și poate reduce umflăturile. Totodată, ajută rinichii să filtreze toxinele și deșeurile din corp.

Brusture pentru ficat

Studiile realizate pe animale sugerează că rădăcina de brusture stimulează detoxifierea ficatului de substanțe dăunătoare. Antioxidanții pe care îi conține protejează celulele hepatice de daunele produse de paracetamol (acetaminofen).

Totodată, brusturele îmbunătățește sănătatea ficatului la persoanele care consumă mult alcool.

Brusturele și cancerul

Câteva studii au examinat efecte acestei plante asupra celulelor canceroase. Rădăcina a împiedicat creșterea celulelor canceroase hepatice.

Un compus numit arctigenin din rădăcină a combătut de asemenea țesuturile mamare maligne.

Brusturele poate ajuta la prevenirea cancerului și creșterea speranței de viață prin faptul că menține celulele corpului sănătoase.

Cum se folosește rădăcina de brusture

Așa cum spuneam mai sus, rădăcina de brusture poate fi consumată ca legumă, în salate, sau poate fi folosită la ceai. Se pun 8-10 șuvițe de rădăcină uscată la infuzat în 2 căni de apă, timp de 5-10 minute. Ceaiul de brusture se îndulcește cu miere.

Ce contraindicații are brusturele

Nu consumați, nici nu folosiți brusturele dacă sunteți sensibil sau alergic la plantele din familia Asteraceae, din care fac parte margaretele, cicoarea, păpădia, coada-șoricelului sau crizantemele.

Se impune precauție persoanele cu diabet care iau medicamente, mai ales insulină. Asta deoarece rădăcina de brusture scade nivelul de zahăr din sânge.

Nu consumați brusture dacă luați medicamente care subțiază sângele, precum Aspirina, mai ales dacă aveți probleme de coagulare a sângelui.

Brusturele este contraindicat în sarcină și alăptare.

Brusturele poate fi confundat cu alte plante, otrăvitoare

Dacă vreți să culegeți brusture din natură, trebuie să fiți un bun cunoscător al plantelor. Brusturele poate fi confundat cu plante otrăvitoare, precum mătrăguna sau plante din familia Solanaceae.

Surse:

1. Dr. Edward Group, Burdock Root Benefits: How Can You Use This Powerful Plant, Global Healing: https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/burdock-root/

2. Maria Treben, Brusturele, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hunga Libri, p. 10

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.